characters characters

Cum sa iesi din zona de confort

Cum ii ajutam pe copii sa treaca din zona de confort in zona de crestere

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 februarie 2021    |   1894 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

zum sa iesi din zona de confort
Toti parintii isi doresc sa isi ajute copiii sa se dezvolte armonios si sa isi implineasca intregul potential. In acelasi timp, dorinta de a-i proteja pe copii de stres, frustrare sau alte emotii dificile poate insemna, involuntar, ca ii incurajam pe copii sa ramana in zona de confort. De ce este important acest concept si cum ne poate ghida in rolul de parinte sau cadre didactice?

Citeste si:

Zona de confort – exercitiu de dezvoltare personala pentru adolescent

Cum il motivezi pe copil sa faca lucruri dificile


Cum ne dam seama ca suntem in zona de confort cand vine vorba de o activitate?
Nu simtim anxietate sau teama, folosim abilitati pe care le stapanim bine pentru a obtine rezultate previzibile si nu simtim ca ne asumam riscuri in mod special. De cele mai multe ori, confortul vine si cu plictiseala, iar absenta confortului creeaza de cele mai multe ori panica. Echilibrul consta in trecerea dinspre zona de confort spre zona de crestere, in absenta fricii si a panicii, dar constienti ca trebuie sa ne asumam niste riscuri.

Zona de confort e caracterizata de sentimentul de siguranta si de control.

Zona de frica este cea in care cautam si gasim scuze, in care ne lasam afectati de parerea altora si in care ne lipseste increderea de sine.

Urmatoarea zona spre zona de crestere, este zona de invatare. Aici ne confruntam problemele si incercam sa cautam solutii la provocari. Este o zona in care dobandim noi abilitati si continuam sa facem parte din zona de confort.

Zona de crestere este obiectivul final, in care aspiratiile si dorintele noastre se indeplinesc si in care invatam sa ne formulam noi obiective. Atingerea zonei de crestere necesita efort si curaj, dar si experiente anterioare similare. Dupa dobandirea zonei de crestere, adesea se instaureaza o noua zona de confort, ceea ce permite formularea unor noi obiective.

Semne ca este nevoie sa il ajuti pe copilul tau sa iasa din zona de confort:

  • Are rezultate bune la scoala, dar nu este pasionat de un domeniu in mod special si spune ca nu stie ce vrea sa faca in viitor.
  • Nu este motivat sa descopere lucruri noi sau domenii noi, desi poate isi face toate temele si lectiile in mod constiincios.
  • Evita cu orice pret anumite activitati(nu neaparat considerate esentiale, dar importante pentru dezvoltarea lui) – de exemplu, sportul sau artele.
  • Refuza activitatile noi propuse de alte persoane sau spune frecvent ca acestea sunt prea grele.

Cum iesim din zona de confort

Desi adultii au mai mare curaj si experienta sa paseasca in afara zonei lor de confort, copiii au nevoie de ajutor. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa iasa din zona de confort, cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca depasirea zonei de confort se realizeaza la un anumit nivel de teama sau stres, suportabil si specific pentru fiecare persoana in parte. Cu alte cuvinte, daca il stresezi prea mult pe copil, nu va iesi din zona de confort, iar daca nu ii oferi destule ocazii de a incerca lucruri noi sau dificile, nu va fi motivat sa iasa din zona de confort. Este de asemenea bine de stiut ca acest nivel tolerabil de stres poate creste in timp, pe masura ce ne expunem la situatii dificile sau stresante.

Apoi, este util sa intelegeti care sunt zonele de confort ale copilului in anumite domenii. De exemplu, cand vine vorba de o limba straina, poate ii este confortabil sa scrie si sa citeasca, dar i-ar fi dificil sa vorbeasca cu o persoana nativa.Il poti incuraja, treptat, sa vorbeasca limba straina cu tine sau cu o persoana apropiata, iar cand va avea ocazia de a vorbi cu o persoana nativa, s-ar putea sa aiba mai mult curaj. Poti identifica zonele de confort pe care copilul ar vrea sa le depaseasca vorbind cu el despre visele pentru viitor, despre persoanele pe care le admira sau despre proiectele sau domeniile de activitate care i se par interesante. Multi copii nu vor sti sa raspunda la intrebarea "Ce abilitate ai vrea sa iti dezvolti mai mult?", dar pot vorbi cu usurinta despre ce admira, ce si-ar dori sa aiba sau ce fel de persoane ar vrea sa devina.

Al doilea pas este identificarea si intelegerea punctelor forte personale pe care le-ar putea folosi odata ce va pasi in afara zonei de confort.

Al treilea pas este identificarea situatiilor concrete care il pot ajuta pe copil sa isi depaseasca zona de confort. Poate fi vorba de un curs extrascolar, de participarea la un concurs sau pur si simplu de descoperirea unui domeniu nou de interes. Sprijina-l pe copil sa faca acesti pasi treptat, arata-i ca ai incredere in el si ca nu este obligat sa faca ceva ce nu isi doreste sau nu crede ca este important cu adevarat.

Nevoia de crestere si de implinire al potentialului innascut este naturala si prezenta la fiecare copil, adolescent si adult. Uneori, temerile, stresul si oboseala pot ascunde aceasta nevoie si ne pot convinge sa ramanem in zona de confort prea mult timp. Treptat, atat copiii, cat si adultii pot redescoperi bucuria de a creste si de a progresa.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe