characters characters

Cum sa devii un parinte relaxat

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 ianuarie 2013    |   4978 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

“Daca exista ceva ce am dori sa schimbam la copiii nostri, ar trebui ca prima data sa ne examinam pe noi insine pentru a vedea ce anume e de schimbat la noi” (C.G.Jung)

Multi dintre noi devenim aproape obsedati de ideea de a oferi copilului tot ce e mai bun. Am inceput sa ii stimulam pe cei mici cu cele mai noi jocuri aparute pe piata, ii invatam cuvinte in limbi straine chiar inainte de a merge la gradinita, ii dam la dans sau sport chiar daca inca nu au achizitionat in totalitate mersul corect. Devenim obsedati daca nu cumva copilul nostru invata prea incet sau prea repede totul. Devenim supraprotectivi, supraiubitori, sufocanti. Si toate acestea produc discofort atat copiilor, cat si noua. Sa invatam sa ne relaxam .

Cum devii un parinte relaxat?


Iata cateva sugestii:

  • Delimiteaza lucrurile pe care le poti controla si lucrurile pe care nu le poti controla ca parinte. 
Pe masura ce creste , numarul lucrurilor pe care le controlezi referitor la copilul tau va scadea, iar cele pe care nu le vei controla vor fi din ce in ce mai numeroase. Teoretic, toti parintii sunt de acord cu acest principiu, insa in practica, renunta destul de greu la controlul asupra comportamentului si rezultatelor copilului (de exemplu, parintii care fac temele in locul copiilor).

  • Priveste lucrurile din perspectiva copilului.
De multe ori, furia parintilor apare cand acestia pierd din vedere si perspectiva copilului. Incearca sa gasesti explicatia comportamentelor pe care le consideri nepotrivite inainte de a pedepsi sau de a te infuria. Poate te irita dezordinea din camera copilului tau, de exemplu, dar mai intai intreaba-te daca pe un copil de varsta lui il deranjeaza intr-adevar dezordinea, daca stie ce ii ceri exact cand ii spui sa “faca ordine” si daca nu cumva pentru copil este important ca jucariile sa stea pe jos imprastiate intr-o anumita ordine (felul in care aranjeaza jucariile poate avea o semnificatie in jocul lui:) ).

  • Trezeste interesul copilului pentru cunoastere, dar nu ii impune ce vrei tu sa invete.
Copiii au tendinta naturala de a invata si de a descoperi lucruri noi. Datoria ta este sa ii oferi ocazia sa faca acest lucru, in functie de interesele sale. Cu alte cuvinte, chiar daca esti convins, de exemplu, ca ar fi bine pentru copil sa invete matematica, daca el este pasionat de limbi straine sau de biologie, ofera-i sansa sa invete ce i se potriveste, nu ce iti doresti tu.

  • Ofera-i timp si spatiu pentru joaca libera, fara reguli. 
Aparitia jocurilor cu scop educational, a jucariilor”inteligente” si a cursurilor pentru copii cu varste din ce in ce mai mici lasa putin timp copiilor sa se joace fara reguli. Jocul nestructurat stimuleaza imaginatia copilului, care inventeaza propriile reguli ale jocului, improvizeaza pe parcurs si creeaza lumi imaginare, singur cu jucariile sale sau impreuna cu alti copii. Asigura-te ca din cand in cand, copilul are libertatea de a se juca cum doreste.

Multi adulti folosesc autoritatea in relatia cu copilul intr-un mod care se apropie foarte mult de lipsa de respect. Pentru a te asigura ca nu faci aceasta greseala, intreaba-te dupa fiecare interactiune cu copilul “Mie mi-ar fi placut ca cineva sa se poarte astfel cu mine?”. A-l obliga pe copil sa faca ceva ce nu isi doreste (cum ar fi sa manance tot din farfurie),  a-l pedepsi si a-l critica sunt actiuni care nu transmit copilului respect si iubire.


Cu toate ca pare usor sa spui ca “e nevoie sa te relaxezi”, nu e deloc o treaba simpla. Iti trebuie  timp pentru a te obisnui sa reactionezi diferit de cum reactionai anterior. Totusi, vei vedea ca efectele pe care le vei obtine vor merita tot efortul. Tu te consideri un parinte relaxat? Care aspect din cele despre care am vorbit ti se pare cel mai dificil de abordat?

Iti recomandam sa citesti si:

Ce inseamna parentingul relaxat
Principiile parentingului neconditionat

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ana Nicola
    Ana Nicola    12.01.2013 - 15:54
    da, parintii trebuie sa se relaxeze, dar lumea in care traim face acest lucru din ce in ce mai dificil; mie mi se pare cel mai greu sa renunt la control, simt nevoia sa fiu langa copil 24 din 24, desi stiu ca este bine sa lasi copilul sa faca fata situatiilor in felul sau, sa-l pregatesti pentru deciziile de mai tarziu.De multe ori ma surprind "sufocandu-l" cu grija mea si imi spun ca este timpul sa ii dau mai multa libertate (fiul meu are 8 ani); de cele mai multe ori reusesc, desi imi e greu.
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    10.01.2013 - 09:36
    Eu cred ca parintii tind sa fie autoritari cu propriii copii din teama de a nu pierde controlul asupra lor, pentru ca inca nu au invatat sa relationeze altfel cu copilul decat prin impunerea puterii si poate pentru ca nu au incredere ca pot reusi sa il educe "bine" altfel decat prin autoritate. Presupun ca inainte de toate este nevoie sa aflam de ce reactionam intr-un anume fel fata de copil (autoritar sau prea indulgent), ce dorim sa evitam sau sa obtinem si cum altfel putem face asta.
  • Utilizator Anonim
    lavi    09.01.2013 - 13:51
    Excelent aticolul...cel mai greu imi este sa nu fiu autoritara!Trebuie sa recunosc sa mai am multe de invatat, ca si parinte...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe