Cum sa devii un parinte relaxat
Multi dintre noi devenim aproape obsedati de ideea de a oferi copilului tot ce e mai bun. Am inceput sa ii stimulam pe cei mici cu cele mai noi jocuri aparute pe piata, ii invatam cuvinte in limbi straine chiar inainte de a merge la gradinita, ii dam la dans sau sport chiar daca inca nu au achizitionat in totalitate mersul corect. Devenim obsedati daca nu cumva copilul nostru invata prea incet sau prea repede totul. Devenim supraprotectivi, supraiubitori, sufocanti. Si toate acestea produc discofort atat copiilor, cat si noua. Sa invatam sa ne relaxam .
Cum devii un parinte relaxat?
Iata cateva sugestii:
- Delimiteaza lucrurile pe care le poti controla si lucrurile pe care nu le poti controla ca parinte.
- Priveste lucrurile din perspectiva copilului.
- Trezeste interesul copilului pentru cunoastere, dar nu ii impune ce vrei tu sa invete.
- Ofera-i timp si spatiu pentru joaca libera, fara reguli.
- Trateaza-ti copilul cu respect si arata-i ca il iubesti.
Multi adulti folosesc autoritatea in relatia cu copilul intr-un mod care se apropie foarte mult de lipsa de respect. Pentru a te asigura ca nu faci aceasta greseala, intreaba-te dupa fiecare interactiune cu copilul “Mie mi-ar fi placut ca cineva sa se poarte astfel cu mine?”. A-l obliga pe copil sa faca ceva ce nu isi doreste (cum ar fi sa manance tot din farfurie), a-l pedepsi si a-l critica sunt actiuni care nu transmit copilului respect si iubire.
Cu toate ca pare usor sa spui ca “e nevoie sa te relaxezi”, nu e deloc o treaba simpla. Iti trebuie timp pentru a te obisnui sa reactionezi diferit de cum reactionai anterior. Totusi, vei vedea ca efectele pe care le vei obtine vor merita tot efortul. Tu te consideri un parinte relaxat? Care aspect din cele despre care am vorbit ti se pare cel mai dificil de abordat?
Iti recomandam sa citesti si:
Ce inseamna parentingul relaxat
Principiile parentingului neconditionat
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte intrebari pentru cadrele didactice in noul an scolar
Sapte intrebari care ii pot orienta pe profesori catre interactiuni mai autentice si mai armonioase cu elevii in noul an scolar.
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
Comentează:3 comentarii