characters characters

Sapte intrebari pentru cadrele didactice in noul an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 septembrie 2022    |   758 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

intrebari pentru cadrele didactice la inceput de an scolar
Fiecare inceput de an scolar incepe cu un exercitiu de reflectie. Iata sapte intrebari care ii pot orienta pe profesori catre interactiuni mai autentice si mai armonioase cu elevii in noul an scolar.

Citeste si:

5 obiective emotionale pentru noul an scolar


Intrebari pentru parinti la inceput de an scolar


Sapte intrebari pentru cadrele didactice in noul an scolar


Regulile clasei ii ajuta pe toti elevii sa se simta in siguranta?

Cand copiii nu se simt in siguranta fizica si emotionala, nu se vor putea concentra la ore, iar relatiile dintre ei vor fi tensionate. Cadrele didactice au rolul de a incuraja si, cand este nevoie, de a interveni concret si direct pentru ca atmosfera din clasa sa fie una in care toti copiii se simt in siguranta. Acesta este una dintre cele mai dificile sarcini ale cadrelor didactice, dar si dintre cele mai importante.


Imi folosesc autoritatea pentru a incuraja siguranta sau pentru a-i controla pe copii?

Diferenta dintre cele doua scopuri este importanta. Controlul psihologic si comportamental este din ce in ce mai putin necesar pe masura ce copiii cresc. Insa multi adulti prefera sa incerce sa controleze felul de a gandi si comportamentul copiilor in loc sa ii incurajeze sa isi gaseasca propria voce si sa isi asume responsabilitatea pentru propriul comportament.

Cat de liberi se simt elevii mei?

Regulile si limitele au rolul de a-I ajuta pe copii sa ramana in siguranta, dar si sa isi exerseze abilitatile de autocontrol si disciplina. Insa prezenta limitelor nu inseamna lipsa libertatii. In functie de relatia cu cadrele didactice, copiii se pot simti liberi in ore: confortabil din punct de vedere emotional, suficient de relaxati pentru a se concentra asupra orelor si pentru a-si asuma riscul unei greseli, liberi sa fie autentici.

Aceasta libertate interioara se traduce printr-un grad ridicat de disponibilitate pentru invatare. Cand copiii se simt constransi, cand le este teama de pedepse, critica sau respingere, motivatia pentru invatare risca sa scada in mod semnificativ.

Stiu elevii mei ca greselile, obstacolele si dificultatile sunt aspecte naturale ale invatarii?

Si, daca raspunsul este nu, cum pot sa ii invat acest lucru? In spatele acestei intrebari se afla insa una care invita cadrele didactice la un exercitiu de reflectie si mai profund: Care este relatia mea personala cu greselile? Cat de usor imi este sa imi accept greselile proprii si pe cele ale celor din jur?

Cand copiii simt ca greselile fac parte din procesul de invatare si nu sunt rezultatul unui defect personal, vor participa mai mult la ore si vor fi mai motivati sa invete.
 

Care sunt lucrurile pe care stiu ca ar trebui sa le schimb, dupa experienta anului scolar trecut?

Fiecare an scolar este un nou inceput, iar fiecare inceput inseamna schimbari. Cadrele didactice care isi evalueaza activitatea profesionala critic si cauta abordari diferite sau solutii diferite la probleme frecvente in relatiile cu elevii isi mentin un nivel ridicat de flexibilitate mintala si relationala, un aspect esential al relatiilor sociale sanatoase.

Cum imi evaluez propria activitate si propriile rezultate profesionale?

Dincolo de rezultatele scolare ale copiilor, care sunt criteriile in functie de care evaluam succesul si insuccesul profesional in rolul de cadru didactic? Una dintre cele mai dificile, dar si cele mai utile intrebari in orice profesie, aceasta intrebare ajuta la cresterea nivelului de maturitate profesionale in orice domeniu.


Care sunt lucrurile pe care vreau sa le invat eu in acest an scolar?

Nu doar elevii invata, ci si cadrele didactice. Noi metode de predare, noi abilitati digitale sau conexe activitatii de predare, schimburi de experienta, programe de mentorat sau implementarea activitatilor informale in clasa sunt toate exemple de lucruri noi pe care cadrele didactice le pot incerca in noul an scolar.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Stresul cadrelor didactice in perioada pandemiei
    Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
    05 noiembrie 2020   

    In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.

  • RBL Summit 2019: Educatia – cea mai sigura investitie in viitor
    RBL Summit 2019: Educatia – cea mai sigura investitie in viitor
    15 martie 2019   

    Stand sub tematica descifrarii schimbarii si mai ales a transformarilor din jurul nostru, cea de-a opta editie RBL Summit 2019 nu a putut sa nu aduca in vizor si problema educatiei, intr-un mod original, tonic si efervescent.

  • Cum sa devii un parinte relaxat
    Cum sa devii un parinte relaxat 3
    03 ianuarie 2013   

    “Daca exista ceva ce am dori sa schimbam la copiii nostri, ar trebui ca prima data sa ne examinam pe noi insine pentru a vedea ce anume e de schimbat la noi” (C.G.Jung)Multi dintre noi devenim aproape obsedati de ideea de a oferi copilului tot ce e mai bun. Am inceput sa ii stimulam pe cei mici cu cele mai noi jocuri aparute pe piata, ii invatam cuvinte in limbi straine chiar inainte de a merge la gradinita, ii dam la dans sau sport chiar daca inca nu au achizitionat in totalitate mersul corect.

Mai multe