characters characters

Cum sa comunici eficient cu invatatorul copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2010    |   9592 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Sedintele cu parintii au inceput sa devina singurele oportunitati in care parintele se afla fata in fata cu invatatorul copilului sau. Si asta se intampla de cateva ori pe an: la inceput de an scolar si atunci cand invatatorul identifica o problema la nivelul intregii clase si decide sa cheme toti parintii la o sedinta. Aminteste-ti acum despre ultima data cand ai fost la o sedinta cu parintii. Cu ce impresii ai plecat de acolo? Ti s-a parut ca au fost discutate aspecte utile pe care le-ai putut plia pe necesitatile si caracteristicile copilului tau?

 

Sedintele cu parintii sunt momentele in care ar putea fi puse la punct adevarate programe pentru imbunatatirea calitatii vietii de scolar a copiilor. Nu sunt suficiente doua intalniri pe an scolar si nici cateva notite pe care invatatorul le trece in caietelul copilului pentru a-ti comunica ceva. De aceea ar fi bine sa iei atitudine. O vizita pana la scoala copilului tau in incercarea de a vorbi cu invatatorul nu reprezinta timp pierdut. Este vorba de educatia, evolutia si dezvoltarea copilului tau.

Iata cateva modalitati prin care ai putea sa-ti imbunatatesti relatia cu invatatorul copilului tau:

 

  1. Incearca sa te prezinti invatatorului ca un adult cu preocupari si ingrijorari. Lasa-ti masca de om sigur de sine insusi sau de parinte perfect atunci cand vrei sa-i faci o vizita.

  2. Vorbeste deschis, comunica-i preocuparile tale, problemele pe care le intampini cu copilul tau acasa.

  3. Cere-i sfaturi privind modul in care ai putea sa-ti ajuti copilul sa-si imbunatateasca performantele scolare.

  4. Cautati un spatiu intim in care sa vorbiti (in sala de clasa dupa ce orele s-au terminat ar fi ideal).

  5. Propune-i invatatorului copilului tau modalitati alternative de a pastra legatura. Intr-o perioada in care calculatorul si internetul faciliteaza atat de mult comunicarea,  un grup de discutie pentru parintii din clasa copilului tau s-ar putea sa va imbunatateasca mult relatia. Vei putea primi sfaturi si suport din partea cadrului didactic, informatii despre comportamentul copilului sau despre notele sale, precum si informatii de la alti parinti referitoare la experienta lor legata de educatia copilului. Arunca o privire la Grupurile de discutii de pe SuntParinte.ro si daca ti se par potrivite, nu ezita sa creezi grupul clasei sau sa ii vorbesti invatatorului tau despre ele.

  6. Evita sa porti o conversatie pe fuga cu invatatorul.

  7. Nu purta discutia de fata cu copilul tau. De multe ori, copiii se simt foarte prost atunci cand parintele vine la scoala pentru a afla ce nazbatii a mai facut. Iar cand copilul este prezent la discutie, acest lucru poate afecta atat atitudinea cadrului didactic, cat si pe cea a parintelui. De aceea, alege sa porti discutiile doar cu cadrul didactic.Formeaza-i copilului impresia ca esti prieten cu invatatorul lui. Atitudinea si perceptia copilului vor fi mult mai pozitive si nu se va speria cand te va vedea pe neasteptate la scoala.

  8. Cere invatatorului sa vorbiti despre probleme specifice ale copilului. Te intereseaza catalogul, insa si modul in care se comporta in mediul scolar, daca este prietenos, daca raspunde, daca da semne de anxietate sau fobie de a vorbi in fata clasei, temeri, lipsuri si nesiguranta in anumite domenii educationale.

  9. Priveste-l pe invatator ca pe un coleg de echipa cu care poti sa lucrezi in folosul copilului tau. Doar prin comunicare este posibil ca scoala si familia sa actioneze spre binele copilului.


Nu uita ca este foarte important si pentru invatator sa stie ca este sprijinit de catre parinti in activitatile sale. Pe langa faptul ca ii cresti increderea in el si ii dovedesti ca ai incredere in metodele folosite de el pentru a transmite informatii copiilor, ii vei usura si munca. Asa va intelege de ce unii copii se comporta la scoala intr-un anumit fel, de ce unii sunt timizi sau altii prea agresivi; ce metode foloseste parintele pentru a-l stapani pe copilul cu ADHD sau cu probleme de externalizare, cu temperament inhibat comportamental etc. In principiu, sedintele cu parintii sunt momente in care se discuta aspecte generale, probleme intampinate la nivel de clasa. Intalnirile private sunt ideale pentru a discuta specific despre notele copilului, problemele pe care invatatorul le-a observat sau dificultatile pe care acesta le intampina in cadrul interactiunilor cu ceilalti colegi.


Cum este relatia ta cu invatatorul copilului tau? Comunicati des? Il cunosti? Asteptam raspunsurile tale si experientele din cadrul sedintelor cu parintii.

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    anonim    31.01.2011 - 10:04
    Eu sunt eleva la Colegiul National Tudor Vladimirescu din Targu Jiu.Sunn in totalitate de acord cu doamna Calota Rodica,deoarece si eu consider ca trebuie pedepsiti atunci cand gresesc.Nu mi se par corecte acele pedepse pe care bunicii le mai aplicau parintilor nostri in trecut,si anume acelea in care erai pus sa te asezi ci genunchii pe coji de nuca,insa nu mi se pare normal nici sa ii lasam pe copii sa "ni se urce in cap".De aceea ii dau mare dreptate acestei doamne!La revedere!
  • Utilizator Anonim
    cristian    03.11.2010 - 19:30
    E posibil ca cei mai infocati comentatori sa fie cei care sunt si profesori, si parinti in acelasi timp. De multe ori, sedintele cu parintii sunt niste intalniri formale de la care nu prea ai multe de aflat, eventual doar ca esti un prost parinte.Sedintele cu parintii sunt un fel de ,,stai sa-ti spun eu ce copil ai''. Sunt sigur ca la scolile de renume sau la liceele bune, lucrurile stau cu totul altfel, dar eu vorbesc de sutele de scoli la care doamna invatatoare nu face decat sa tipe la parinti dupa ce a exersat cu copiii o zi intreaga. Parintele se simte stingher si ar vrea sa plece de acolo. Varianta ,,hard'' a sedintelor cu parintii e atunci cand comunitatea baga la colt profesorii si nea Ilie, tractorist de renume judetean o critica pe doamna de matematica pentru ca fiul lui are note slabe. De ce s-a ajuns aici? Comunismul a distrus elitele si a pus in loc niste superficiali care isi cunosc adevarata valoare doar cand pun capul pe perna. Intalnirile cu parintii ar trebui sa fie un schimb reciproc de informatii si totul in sprijinul copilului. Probabil ca peste 100 de ani vom avea si noi asa ceva. Comunicarea cu invatatorul copilului tau trebuie sa aiba la baza acelasi principiu ca si intr-o casnicie. Doi fac mai mult decat unul singur.
  • Utilizator Anonim
    calota rodica    28.10.2010 - 16:53
    Parerea mea este ca greseala nepedepsita se repeta.De altfel, parintii care isi "cocolosesc" copiii,privandu-i de pedeapsa,gresesc si ei, mai mult decat educatorii, deoarece, in timp, copilul va persevera, iar consecintele faptelor lui vor fi suportate mai ales de cei care le-au tolerat acest comportament.Violenta gratuita poate avea drept cauza lipsa de comunicare, dar si aroganta sau plictiseala;daca ar izbuti, atat parintii cat si educatorii, sa-l canalizeze spre o pasiune care sa-i absoarba toata aceasta energie negativa(negativizata prin nefolosire), SITUATIA AR FI CU TOTUL ALTA!
  • Utilizator Anonim
    VASILISA    16.09.2010 - 13:08
    NICI ODATA NU AM PE DEP SIT ELEVII PIN CIND NU AM AFLAT VINOVATUL. SUNT PROFESOR.
  • aledar_adi@yahoo.com
    aledar_adi@yahoo.com    21.02.2010 - 18:45
    Referitor la articolul de pe acest site cum sa comunici cu invatatorul?Am participat la o sedinta cu parintii in care in mare parte pe timpul dezbaterii sa discutat subiectul violentei in scoli.Sau formulat dezbateri pe acest subiect atit de invatatoare cit si de phsihologul scolii citez intrebarea cate parinti.Cite feluri de violenta cunoastem? si intrebarile erau formulate in asa fel in cit parintii sa deie exemple de violenta in familie nici decum intrebarea cum sa rezolvam problemele copiilor si in cadrul scolii(invatator-alev) aceste probleme sau pus in mare parte pe seama si vina parintilor ni-sau aratat articole despre cum copii abordeaza violenta numai in cadrul familiei si a societatii.Trebuie sa va spun ca subiectul acesta nu sa discutat ca si o tematica propusa in prealabil . Intr-o zi de scoala fiul meu a pus piedica unui coleg de clasa care acest copil este mult mai rau ;cu un comportament total neadecvat pentru virsta lui adica 9-10 ani. Dar copilul fiind baiatul contabilei scolii unde invata amindoi copii; eu nu vreau sa zic ca am un copil usa de biserica dar problema este;copilul meu mi sa plins de nenumarate ori despre acest coleg la care i-a pus piedica despe faptul ca il injura si il ameninta cu un verisor din-tro clasa mult mai mare ca si ei.Copilul meu daca sa plins doamnei invatatoare:i se spune ca:" de ce pireste?" acest lucru ma deranjaza ca si parinte.Problema este ca atit scoala adica invatatoarea cit si phsihologul scoli se absolva de vreo vina si fac sedinta cu parintii si ii intreaba pe acestia si tot odata Ii face sa raspunda cum ca diferitele moduri de violenta aparute in scoli provin mai mult din vina parintilor dar nici decum nu incearca cel putin in cadrul clasei unde sa intimplat incidentul sa vada de la ce a plecat a fost mai usor sa il acuze de cit sa intrebe copii ce sa intimplat,sau sa lase copilul sa explice de ce a pus piedica celuilalt copil? sau daca au incercat ceilalti copii sa-i tina apararea fiului meu au fost toti facuti "MINCINOSI"si numai copilul victima a fost crezut;si tot o data la sedinta cu parintii sa deie vina;ca de fapt parinti au cea mai mare vina si ei se absolva cu motivul;citez_ "copiii sunt zbudalnici,si neastimparati" dar in cazul acesta si nu numai singurul vinovat a fost baiatul meu pt. ca i-a pus piedica copilului contabilei scolii. ASTA FARA SA SE VADA DE LA CE A PLECAT CU TOATE CA NOI CA SI PARINTI CUNOASTEM PROBLEMA evenimentelor,dar copii mint......

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe