Afla cum isi fac copiii prieteni
A imparti sau nu jucaria cu ceilalti copii?
Suntem de multe ori martori la situatii in care copiii aleg sa imparta sau nu jucariile cu partenerii de joaca. Uneori, atunci cand sunt nevoiti sa imparta lucruri care le apartin cu ceilalti copii, intre acestia apar conflicte. In aceste moment, multi parinti se intreaba cum ar trebui sa reactioneze si daca e bine sau nu sa-si invete copiii sa imparta cu ceilalti.
Curios asupra mecanismelor care duc la formarea prieteniilor intre copii, reputatul psihoterapeut John Gottman a realizat un experiment care avea sa-l conduca la rezultate foarte interesante. In cadrul experimentului, acesta a selectat copii de aceeasi varsta care nu se cunosteau intre ei si i-a lasat sa se joace unii cu ceilalti. Copiii s-au intalnit de-a lungul mai multor sesiuni, timp de o luna, iar sesiunile lor de joaca au fost filmate.
Gottman a constatat faptul ca viitorii prieteni erau cei care discutau si cadeau de acord asupra unei activitati care sa le placa amandurora, in timp ce copiii care nu reuseau sa discute, sa-si descopere unii altora interesele si ceea ce le facea placere nu deveneau prieteni. In acelasi timp, cei care se imprieteneau erau mult mai dispusi sa impartaseasca emotii, informatii despre ei insisi, in comparatie cu cei care nu legau relatii cu ceilalti. In concluzie, experimentul a aratat ca increderea in celalalt a fost elementul de baza in construirea prieteniei.
Ce e de invatat din asta? Ca parintii ar trebui sa-si invete copiii sa imparta jucariile si activitatile cu ceilalti, acesta fiind un mod de a-i invata sa-si faca prieteni.
Mirela Tiganus - psiholog clinician specialist/psihoterapeut
Contact: 0751291115, mirela.tiganas@gmail.com
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/miikas/110983209/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
-
Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)
Adauga tu primul comentariu: