Cum influenteaza voluntariatul viata copiilor si a tinerilor
Traim in secolul vitezei si parca avem tot mai putin timp la dispozitie pentru lucrurile pe care ne-am dori cu adevarat sa le facem. Chiar daca au mai putine responsabilitati decat adultii, copiii si tinerii resimt, la randul lor, graba cu care trebuie sa duca la bun sfarsit anumite sarcini.
Citeste si:
De ce sa fii voluntar in educatie
De ce este important voluntariatul pentru copii si adolescenti
Cu siguranta exista numeroase activitati extrascolare care le atrag atentia, insa pentru care nu gasesc intotdeauna timpul necesar pentru a se implica. In ciuda acestui fapt, este important sa le aratam copiilor si tinerilor beneficiile pe care munca caritabila le ofera la orice varsta.
Voluntariatul le ofera sansa de a pretui mai mult oamenii din viata lor, de a sprijini comunitatea din care fac parte si de a-si dezvolta abilitati esentiale pentru viata.
Beneficiile pe care voluntariatul le ofera tinerilor
Voluntariatul ii conecteaza la lume - Prin actiuni caritabile, copiii si tinerii intra in contact cu diversi oameni, socializeaza, invata sa adopte valori civice importante si sunt inspirati de ceilalti sa aiba initiativa. În plus, ei descopera cat de importanta este munca in echipa, in special atunci cand toti membrii acesteia lupta pentru aceeasi cauza.
Prin voluntariat isi sporesc increderea in fortele proprii - Cum v-ati simtit ultima oara cand ati facut un gest frumos pentru cineva, fara a astepta nimic in schimb? Cu siguranta ati avut un sentiment de bucurie pentru ca ati adus zambetul pe buzele unei persoane care avea nevoie de acest lucru. La fel se intampla si in cazul copiilor si a tinerilor care fac voluntariat. Ei dobandesc mai multa incredere in ei insisi si invata sa aiba o abordare pozitiva asupra vietii.
Voluntariatul ii ajuta sa isi extinda cunostintele in domenii de interes - Dat fiind ritmul alert in care lucrurile avanseaza si se schimba in orice domeniu de activitate, este esential sa ii incurajam pe copii si tineri sa isi dezvolte abilitati esentiale, care ii vor ajuta sa avanseze in cariera in viitor. Prin voluntariat, ei invata sa lucreze in echipa, sa comunice cu diversi oameni, sa rezolve problemele cu care se intalnesc si sa reactioneze pozitiv atunci cand se confrunta cu diverse provocari. Toate aceste abilitati vor fi utile pentru ei in viitor, in viata personala si in cea profesionala.
Voluntariatul ii face sa se simta impliniti - Nu-i asa ca te simti cu adevarat implinit atunci cand ai ocazia sa impartasesti altora din experienta ta de viata? Uneori un simplu sfat poate schimba intreaga perspectiva a unei persoane asupra situatiei in care se afla. Acelasi sentiment de mandrie il simt copiii si tinerii atunci cand observa ca cineva a invatat de la ei sau atunci cand reusesc sa raspandeasca bucuria pura a copilariei in jurul lor. Aceasta poate fi contagioasa uneori si ne poate face sa pasim noi insine mai increzatori spre noile provocari ale vietii.
Prin voluntariat invata adevarate lectii de viata - De cele mai multe ori, atunci cand ne implicam in activitati caritabile prin care vrem sa ii ajutam pe cei din jur, nici nu ne dam seama cat de multe lectii de viata invatam pe parcursul acestui proces. La finalul unei actiuni de voluntariat insa, atunci cand analizeaza atent tot ce s-a intamplat, copiii si tinerii constientizeaza lectiile pe care le-au invatat. În plus, ei devin recunoscatori pentru beneficiile pe care aceasta experienta inedita le-a oferit.
Engleza prin vocea voluntarilor de la Shakespeare School
“Experienta voluntariatului m-a ajutat sa insuflu copiilor dragostea pentru invatarea limbii engleze. Consider ca invatand sa comunici intr-o limba de circulatie internationala faci primul pas pentru pregatirea ta in viitor.”
“Sunt foarte mandra de mine ca am avut curajul sa ma alatur echipei Shakespeare si celorlalti colegi voluntari, avand parte de o experienta unica la varsta aceasta. Cu doar o ora pe saptamana alocata acestor copiii, putem contribui la formarea tinerilor pentru un viitor mai bun.”
Aceste cuvinte ne arata faptul ca tinerii pot ajunge sa perceapa viata altfel atunci cand traiesc astfel de experiente. Voluntariatul ii invata sa fie recunoscatori si sa inteleaga faptul ca uneori, problemele lor sunt mult mai mici si mai usor de depasit decat situatiile cu care se confrunta alte persoane.
Din dragoste pentru copii si din convingerea ca educatia de calitate le poate schimba perspectivele, in anul 2011 au fost puse bazele Asociatiei Shakespeare School pentru Educatie, o entitate non-profit care sprijina tinerii talentati sa isi urmeze pasiunile prin perfectionarea limbii engleze. O limba straina poate deschide multe usi si poate face diferenta in dezvoltarea tinerilor.
Shakespeare School face totul cu pasiune si sustine performanta cursantilor. De asemenea, incurajeaza creativitatea copiilor si ii sustine in dorinta lor de a invata limba engleza cu placere si de a atinge performantele pe care si le doresc. Puteti descoperi metoda lor de predare online la cursurile de vara de limba engleza pentru copii si adolescenti pe care le organizeaza in aceasta perioada.
Despre Shakespeare School
În cei peste 18 ani de activitate, peste 25.000 de cursanti au trecut pragul Shakespeare School, cel mai bun centru de pregatire pentru examenele Cambridge din Romania, devenit Gold Preparation Centre in 2020. În cadrul a 4 centre de predare a limbii engleze, localizate in 4 puncte cheie ale Capitalei (Ferdinand, Mosilor, Victoriei si Brancoveanu), Shakespeare School reuseste in fiecare an sa obtina 97% rata de satisfactie, in randul parintilor, pentru serviciile oferite. Copiii invata engleza de placere la Shakespeare School alaturi de profesori de top, entuziasti, dinamici si foarte bine pregatiti. Mai multe informatii despre Shakespeare School puteti descoperi pe site-ul shakespeare-school.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
Comentează:
Ar fi extraordinar daca tinerii nostri ar "prinde gustul" implicarii in viata comunitatii locale si s-ar putea desprinde din mrejele telefonului mobil....