Cum ii imbunatatesti abilitatile stiintifice
Copiii au interese si pasiuni diferite. Daca unora le place mai mult sa citeasca, sa deseneze ori sa cante la un instrument muzical, altii isi doresc sa experimenteze cat se poate de multe lucruri. Vorbim de copiii care si-au dezvoltat in timp pasiuni pentru stiinta. Cei ce au deja formate abilitati stiintifice, dornici de a cunoaste mai multe, nestatornici in ale invatatului si pasionati de tot ceea ce e nou.
1. Realizati impreuna experimente despre care a invatat sau doar a auzit la televizor. Poti sa-i creezi gustul pentru stiinta si intr-o maniera distractiva. Copilul tau trebuie sa stie ca in stiinta totul poate fi interpretat si reluat spre transformare, apar permanent teorii noi care incearca sa explice lumea in care traim. Pentru realizarea unor experimente, incearca sa iei in considerare proprietatile unor elemente precum apa, aerul, vantul, soarele sau lumina. Idei sunt o multime, aveti nevoie doar de timp si curiozitate.
2. Invata-l sa accepte prezenta altora. Se intampla ca uneori, desi avem toate informatiile la indemana, sa fim atat de prinsi in munca noastra incat sa nu ne putem detasa pentru a vedea clar cum anume trebuie combinate informatiile rezultand in acest fel teoria mult asteptata. E similar unui puzzle. Desi sunt toate bucatile pe masa e nevoie sa le privesti de la distanta pentru a construi imaginea. Asadar, o mana de ajutor nu strica niciodata. In marile universitati, dar si in companii, oamenii lucreaza in echipa fiindca ideile sunt mai multe, iar filtrarea lor are loc mult mai bine. S-ar putea ca unii sa vina cu detaliile, in timp ce altii sa ofere imaginea de ansamblu, iar o alta parte din oameni sa dezvolte noi idei din ceea ce s-a discutat. Asa ca, invata-ti copilul sa accepte sa lucreze in grup, cu alti copii, sa-si impartaseasca ideile pentru a favoriza dezvoltarea si evolutia proiectului sau ideii.
3. In stiinta, actiunea de baza o reprezinta “sapaturile”. Acest lucru inseamna sa nu te plafonezi doar la ceea ce ai reusit sa obtii foarte usor. Mereu trebuie sa cauti in adancime, din diverse surse, noi informatii. Astfel vei avea o imagine mai clara asupra fenomenului pe care il investighezi si iti vei usura munca. Daca stii ca cel mic este interesat de un anumit domeniu sau fenomen stiintific, ofera-i surse cat mai variate de informare, care sa ii prezinte mai multe perspective asupra aceleiasi notiuni.
4. Ajuta-l sa-si organizeze timpul si informatiile pe care le are. Pentru asta e nevoie sa stie cum anume sa isi organizeze mediul, dar si timpul intr-un mod cat mai eficient. De asemenea, invata-l sa construiasca un orar nu ideal, ci real, in asa fel incat sa poata fi cu adevarat urmat. Pentru organizarea informatiilor si invatarea lor mai rapida, ajuta-l sa construiasca harti conceptuale si explica-i termenii stiintifici.
5. Asigura-te ca are materialele necesare pentru cercetarile pe care le realizeaza. Unii copii sunt fixati pe matematica. Aici e destul de usor avand in vedere ca exista o multime de culegeri, concursuri si competitii online chiar din care poate sa invete foarte multe. Daca este adeptul stiintelor naturii atunci probabil ca ar avea nevoie de cateva instrumente pentru a masura temperature aerului, a apei, materiale pentru a-si construi un insectar sau ierbar, cateva pipette si vase specifice laboratoarelor chimice etc. Toate pot fi cumparate, iar unele dintre ele pot fi realizate in casa.
6. Motiveaza-l in permanenta astfel incat sa-si doreasca sa aprofundeze domeniul stiintific spre care vezi ca se indreapta cu placere. E foarte bine atunci cand munca pe care ajungi sa o realizezi si din care mai tarziu iti castigi existenta este o pasiune.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Comentează:4 comentarii