characters characters

Criza adolescentei

Patru recomandari pentru o relatie mai buna parinte-adolescent

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2021    |   1790 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

criza adolescentei
Adolescenta este o perioada problematica, atat pentru adolescenti, cat si pentru parinti. Nimic din ce ai spune nu mai pare sa fie pe placul copilului, adesea raspunde inapoi, refuza sa te asculte si incepe sa tipe sau sa tranteasca ori de cate ori nu esti de acord cu el. Toate aceste probleme si multe altele ii fac pe parinti si alti adulti sa numeasca aceasta etapa drept „criza adolescentei”. Relatia parinte-copil este pusa la incercare in adolescenta, iar daca nu stii cum sa gestionezi lucrurile, sunt sanse mari sa pierzi conexiunea pe care o aveai inainte.

Citeste si:

Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parinti

Sapte etape prin care trec adolescentele


Criza adolescentei. Patru recomandari pentru a o depasi mai usor


Arata-i ca te intereseaza pasiunile si interesele lui.

Pe masura ce copiii cresc, incep sa dezvolte tot felul de interese si pasiuni. Pe unele vei ajunge sa le intelegi si sa le accepti imediat, in timp ce altele iti vor fi total straine. Desi in unele cazuri prima ta reactie va fi de a le respinge, e important sa intelegi ca adolescentii au nevoie ca parintii sa arate interes fata de alegerile si preocuparile lor. Invata sa te conectezi cu copilul tau fiind curios despre ceea ce il intereseaza si pasioneaza. Evita sa refuzi inca de la inceput sa asculti si mai degraba cauta sa ii adresezi intrebari despre, sa obtii informatii mai acurate si mai complete, pentru a-ti forma o parere corecta. Interesul fata de preocuparile adolescentului tau il va ajuta sa aiba mai mare incredere in tine, in el insusi si va ajuta sa mentineti o relatie apropiata.


Arata-i copilului tau ca iti place de el.

Ajungem usor sa transmitem, involuntar, copiilor nostri ca nu avem o parere prea buna despre ei daca ii criticam frecvent, ii invatam tot timpul cate ceva sau nu reusim sa ii ascultam cu rabdare. Conflictele mai frecvente din adolescenta contribuie din plin la aceasta situatie, deseori adolescentii simtindu-se respinsi de parinti. Iar felul in care reactioneaza in aceasta situatie este sa ii respinga la randul lor pe parinti.

Invata sa reduci critica, chiar daca simti ca este constructiva, evita sa il corectezi de fiecare data sau sa „imbunatatesti” rezultatele efortului sau. Adolescentii, la fel ca adultii si copiii, tind sa retina mai usor lucrurile negative pe care le aud si sa le uite pe cele pozitive. Increderea in sine in adolescenta poate fi afectata de o multime de factori: dificultatile de invatare, relatiile sociale, comparatia cu diverse modele pe care si le aleg adolescentii sau presiunea de a deveni, cat mai repede, un adult responsabil. Pentru multi adolescenti, in spatele sfidarii, agresivitatii verbale, indiferentei sau ironiei se ascund nesiguranta, temeri si confuzie. De aceea, nu ai decat de castigat daca din cand in cand ii spui copilului tau ca iti place sa petreci timpul cu el, care sunt calitatile pe care le apreciezi in mod sincer la el si cand esti impresionat placut de rezultatele sale.

Fii pregatit emotional pentru momentele mai tensionate

Conflictele dintre parinti si copii se transforma in criza adolescentei atunci cand parintii reactioneaza impulsiv la comportamentele adolescentului. Ce inseamna mai exact acest lucru? Exista o diferenta intre reactiile noastre involuntare si raspunsurile constiente pe care le putem avea in relatiile cu cei din jur.Cand reactionam involuntar, raspundem criticii prin critica, agresivitatii cu agresivitate si ne lasam condusi de emotii. Raspunsurile constiente insa sunt acele raspunsuri pe care le dam in functie de ce ne dorim sa obtinem pe termen lung – intelegere, cooperare si apropiere. De ce este greu sa ne pastram calmul in relatia cu adolescentii? Exista o multime de motive: parintii se simt nerespectati de catre adolescenti, simt ca pierd controlul asupra propriului copil, se tem de consecintele alegerilor acestuia sau pur si simplu, simt ca nu isi mai recunosc copilul. Toate aceste emotii sunt dificile si ii vor coplesi la un moment pe toti parintii de adolescenti.

Pentru a evita sa contribui la conflictele cu adolescentul tau, incearca sa observi care sunt situatiile in care reactionezi cel mai intens la comportamentele acestuia. Pentru unii parinti, este extrem de dificil sa isi pastreze calmul cand percep atitudinea adolescentului ca fiind lipsita de respect. Pentru altii, momentele in care adolescentii ii critica pe parinti sunt cele mai iritante. Oricare este cazul tau, este benefic sa identifici sursele de frustrare sau furie in relatia cu adolescentul tau si sa observi ce se ascunde in spatele acestor emotii. Fiecare dintre noi avem nevoia de a fi respectati, apreciati si admirati de copiii nostri. Un aspect important al crizei adolescentei este ca deseori, aceste nevoi ale parintilor nu sunt implinite in relatia cu copilul. Adolescentii descopera pe cont propriu cine ar vrea sa devina, observa cu spirit critic alegerile adultilor din jur si nu se sfiesc sa le evalueze ca fiind neinspirate. Nu este benefic sa iei lucrurile personal, pentru ca vor avea aceeasi atitudine critica fata de multe alte persoane. Acelasi lucru este valabil si pentru nevoia lor crescanda de independenta. Poti ramane calm in momentele tensionate daca iti formulezi in minte un raspuns pe care ai vrea sa il oferi in locul reactiei tale involuntare.

Ritualuri de familie si rutine alaturi de adolescent

Incearca sa creezi obiceiuri care va ajuta sa petreceti timpul impreuna. De exemplu, gatiti impreuna o data pe saptamana, mergeti la cumparaturi, practicati un sport impreuna, vizitati un muzeu, mergeti la cinema, in natura sau la psicina etc. Sunt o multime de lucruri pe care le puteti face impreuna, lucruri care va vor ajuta sa va apropiati mai mult si sa va redescoperiti unii pe ceilalti.


Oricat de dificila pare criza adolescentei, aminteste-ti ca va trece, la fel cum au trecut toate perioadele grele. Cel mai important pe parcursul acestei perioade este ca adolescentul tau sa stie ca esti aproape, de partea lui in mod neconditionat si dispus sa il asculti si sa il cunosti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe