characters characters

Cand copilul refuza sa citeasca

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2019    |   8559 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilul refuza sa citeasca
Copilul tau prefera sa faca curatenie in loc sa citeasca? Te simti nevoit adesea sa folosesti tot felul de tactici pentru a-ti convinge copilul sa citeasca macar lectura obligatorie ceruta la scoala? Primul pas de a schimba lucrurile este sa intelegi ca nu toti copiii sunt la fel. Unii sunt interesati si chiar pasionati de lectura, in timp ce altii pur si simplu nu vor nici macar sa auda de asa ceva.

Specialistii recomanda parintilor ca inainte de toate, sa incerce sa descopere care sunt motivele pentru care copilului lor nu ii place sa citeasca. Unii copii pot avea alte interese care nu se leaga in niciun fel cu lectura. Altii nu si-au descoperit placerea de a citi si nu au gasit inca genul literar care sa ii intereseze. Sunt situatii in care copiii pot avea anumite deficite de invatare care ii impiedica sa citeasca, iar rusinea ii determina sa se comporte ca si cum nu le-ar placea sa citeasca.

Citeste si:

Cum cresti un cititor 

Alfie Kohn: Cum este descurajat interesul copiilor pentru lectura


Lipsa de incredere in abilitatea sa de a citi

Cand vine vorba de activitati care par prea grele, copiii vor spune de multe ori „Nu imi place!”. Asadar, fii cu ochii in patru cand auzi aceasta replica de la cel mic, s-ar putea sa insemne mai mult decat o simpla preferinta. Pentru copiii care au inceput scoala, cititul este o abilitate evaluata si, in unele cazuri nefericite, criticata. Daca la scoala sau acasa copilul tau este criticat pentru ca nu citeste destul de mult sau destul de bine, este foarte probabil sa inceapa sa evite cartile si sa se opuna oricaror sugestii de lectura din partea adultilor. Daca banuiesti ca acesta este cazul copilului tau, intreaba-l daca el crede ca citeste suficient de bine si observa-i reactiile.

Evitarea discutiei, agresivitatea sau incercarea de a schimba subiectul sunt modalitati prin care copiii isi exprima anxietatea si implicit, lipsa de incredere in propria abilitate de a citi. In acest caz, este util sa il incurajezi pe copil, sa ii spui ca ai incredere ca va reusi sa citeasca din ce in ce mai bine daca exerseaza si sa ii povestesti despre felul in care tu insuti ai invatat sa citesti. Pune accentul pe faptul ca cititul se perfectioneaza doar prin exercitiu si cititi impreuna cu voce tare. Vorbiti impreuna despre povestile citite, pentru a te asigura ca intelege ce citeste, dar si pentru a-l ajuta sa descopere bucuria lecturii, aceea de a “trai” povesti interesante.

Lipsa de libertate de a alege ce va citi

Cand copilul este “bombardat” cu o sumedenie de carti pe care parintele crede ca ar trebui sa le citeasca, dar nu ii sunt oferite cartile pe care si le doreste, refuzul copilului este de asteptat.

Recomandare: Stabileste impreuna cu copilul tau care sunt cartile pe care trebuie sa le citeasca obligatoriu pentru scoala, dar permite-i sa aleaga ce anume doreste sa citeasca in timpul liber.

Cartile nu sunt atragatoare.

Adesea copiii sunt atrasi de coperta. Cand copertile sunt banale, copiii evita aceste carti si nu se simt deloc interesati sa citeasca.

Recomandare: Alege carti cu coperti haioase, carti interactive, iar daca copertile sunt neatractive, insa continutul stii ca este foarte bun, cumpara sau realizeaza hand made, o coperta care sa starneasca interesul copilului. De asemenea, accesul copilului la carti conteaza foarte mult. Daca cel mic poate sa ajunga la carti, le poatevedea si atinge in casa, va fi mai usor atras de carti, decat daca acestea sunt asezate intr-o biblioteca inchisa ori pe niste rafturi foarte sus, la care nu poate ajunge.

Cititul este o activitate prea sedentara pentru copil

Copiii simt nevoia sa se miste, iar unii nu pot sta locului nici macar atunci cand citesc.

Recomandare: Copiii care simt nevoia sa se miste, pot fi lasati sa faca asta chiar si atunci cand citesc (pot da din picioare, se pot juca cu un creion printre degete, strange o jucarie in mana etc.) Specialistii sustin ca unii copii se concentreaza mai bine atunci cand au la indemana o foaie de hartie si un creion, chiar cand citesc, pe care pot desena sau mazgali.

Nu a descoperit inca genul literar preferat.

Exista copii carora le place magia, altii care prefera cartile realiste si altii care se pierd in SF. Nu toti copiii au acelasi gust pentru lectura, de aceea e important sa iti ajuti copilul sa descopere ce anume ii place.

Recomandare: Incearca sa oferi copilului carti variate ca stil pentru a-l ajuta sa descopere ce ii trezeste interesul. Alterneaza cartile ce abunda in imagini, cu altele care contin mai mult text. Incearca pe langa carti, sa introduci si reviste sau povestioare scurte. In timp, fiecare copil va alege lectura care i se potriveste cel mai bine.

Rutina lecturii este inconsistenta.

Pentru a descoperi bucuria lecturii, copilul are nevoie de o rutina zilnica a cititului.

Recomandare: Stabileste un interval de timp zilnic in care copilul sa citeasca si un mediu propice citirii. Respecta acel timp zi de zi si vei observa ca in timp, va deveni o rutina placuta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe