characters characters

Copilul meu nu are prieteni

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2010    |   6101 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Daca pentru cei mici, prietenia se formeaza usor, pornind de la a imparti o jucarie sau a juca acelasi joc, pentru preadolescenti si adolescenti legarea prieteniilor poate deveni mai dificila. Este vorba fie pur si simplu de preferinta copilului de a fi singur datorita temperamentului introvertit, fie de lipsa unor abilitati sociale sau de dezvoltarea lor incompleta. Oricare ar fi cauza lipsei prietenilor din viata copilului, parintii isi fac probleme in legatura cu acest aspect.


 
De ce unii copii intampina dificultati in a-si construi relatii de prietenie?
  • Sunt hiperactivi, iar comportamentul lor sufera permanente modificari (fie sunt calmi si brusc se enerveaza, fie nu stau o secunda locului, ceea ce duce la probleme in continuarea unui proiect alaturi de alti copii).
  • Sunt sensibili emotional, plang foarte repede si sunt usor de ranit (uneori ajung sa fie marginalizati si numiti “papa-lapte”).
  • Nu se implica in relatii de prietenie apropiata. Unii se plang de faptul ca nu au prieteni, desi ei au suficient de multi, insa nu sunt foarte apropiati de ei.
  • Nu stiu sa asculte, ci vor doar sa vorbeasca si sa fie in centrul atentiei.
  • Nu stiu sa tina un secret si umbla cu povestile de la un copil la altul, ceea ce nu ii ajuta prea curand sa se incadreze intr-un grup.

Iata si cateva modalitati prin care l-ai putea ajuta sa aiba mai multi prieteni:
1. Invata-l sa aiba rabdare. Orice relatie se construieste in timp si e nevoie de mai multe incercari si intamplari pentru a putea fi acceptat de catre altcineva.

2. Ajuta-l sa-si stabileasca un scop realist. E putin probabil sa se imprieteneasca dintr-o data cu 10 copii. Cel mai bine e sa te gandesti cum anume sa actionezi pentru a-si gasi un prieten bun cu care sa se simta bine si implinit.

3. Ai grija cu ceea ce-ti doresti pentru copilul tau fiindca s-ar putea ca lui sa nu-i placa.
Unii copii sunt solitari, le place sa fie singuri si sa lucreze la proiecte fara a primi ajutorul cuiva. Nu-l forta daca nu vrea sa se imprieteneasca cu cineva, dar asigura-te ca stie sa se comporte intr-un grup de copii si se poate face placut.

4. Incurajeaza-l sa participe la activitati extrascolare, prin intermediul carora poate gasi o multime de prieteni. Inscrie-l in cluburi sportive, organizatii de voluntariat, cluburi ale copiilor sau grupuri de activitati de domeniu specifice. Va cunoaste mai multa lume, va invata prin observare cum anume ar fi bine sa se comporte si incet va ajunge sa-si formeze si prieteni apropiati.

5. Vorbeste cu profesorii de la scoala, cu antrenorii (in cazul in care face vreun sport) si impartaseste cu ei preocuparile pe care le ai fata de retragerea sociala a copilului tau. Te-ar putea ajuta prin initierea unor proiecte de grup la scoala ori cu niste sfaturi care sa-ti fie de folos.

6. Unele scoli au diverse grupuri de socializare in cadrul carora invata cum sa se comporte, reguli de baza si isi formeaza abilitati de lider, de coechipier, de a lucra in cadrul unei echipe etc.
 
7. Fii un model pentru copil. Cu cat observa la tine abilitatile de comunicare si relationare puse in practica mai frecvent, cu atat va invata si el mai multe despre ce inseamna interactiunea cu alte persoane.
 
 
Recomandarile tale
Tu ce alte solutii crezi ca ar fi important de mentionat? Asteptam sugestiile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

Mai multe