Cum il ajuti pe copil sa se calmeze
Ce sa spui copilului in loc de „Calmeaza-te”
Copiii prescolari se supara, se sperie si se infurie des, iar de cele mai multe ori se manifesta prin crize de plans si tipete. In multe situatii, reflexul parintilor este de a spune copilului sa se linisteasca sau sa se calmeze. In aproape toate aceste situatii, indemnul parintilor nu are niciun efect, pentru simplul motiv ca un copil la aceasta varsta inca nu a invatat sa se calmeze singur. De aceea, in loc de replica „Linisteste-te!” sau „Calmeaza-te”, il poti ajuta pe copil sa invete cum sa faca acest lucru.
Iata ce poti spune in loc de „Calmeaza-te”:
- Esti suparat. Cum pot sa te ajut?
- Hai sa respiram adanc.
- Numaram pana la 10.
- Hai sa gasim impreuna o solutie.
- Vino sa te tin in brate.
- Vrei sa imi povestesti ce te-a suparat?
Cand vor functiona aceste replici:
Daca iti pastrezi la randul tau calmul in fata crizei copilului tau, aceasta abordare poate fi eficienta.
In schimb, daca adresezi aceste replici pe un ton furios, temator sau excesiv de ingrijorat, nu il vei ajuta pe copil sa se calmeze.
Daca aceste replici sunt urmate de un plan concret de actiune, care sa il ajute pe copil sa depaseasca problema sau pur si simplu emotia. Multe dintre „problemele” care ii fac pe copiii prescolari sa planga nu sunt de fapt probleme, de aceea de multe ori parintii vor fi nevoiti doar sa isi ajute copilul sa se calmeze: sa respire adanc si rar, sa identifice emotia traita, sa se concentreze asupra unei alte activitati.
Ce altceva poti sa spui copilului atunci cand este coplesit de emotii:
- „Aud ce imi spui, dar nu imi place sa tipi la mine. Vorbeste mai incet, te rog.”
- „Hai sa luam o pauza ca sa ne linistim.”
- „Hai sa incercam sa rezolvam problema.”
- „Lasa-ma sa te ajut.”
Desigur ca a creste un copil prescolar este destul de dificil, iar rabdarea tuturor este limitata. Asa ca nu intra in panica daca nu reusesti sa pui in practica aceste recomandari sau nu dau rezultat din prima incercare. Important este sa iti amintesti ca, mai ales la varste mici, copiii preiau starea emotionala a parintilor si sunt influentati de reactiile acestora. Asa ca esentialul este sa iti pastrezi tu calmul atunci cand copilul tau si l-a pierdut.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Adauga tu primul comentariu: