Copiii si miscarea fizica
Cum il incurajezi pe copil sa faca miscare
Stim ca miscarea ne ajuta sa ne mentinem in forma. Totusi, daca pentru adulti micarea fizica inseamna mai mult relaxare si mentinere a greutatii corpului, pentru copii, miscarea este esentiala pentru dezvoltarea lor armonioasa, fizica, dar si psihica.
Miscarea ar trebui sa ne preocupe la fel de mult precum ne preocupa starea emotionala sau cea psihica a copilului. Statisticile arata ca un copil ar trebui sa aiba parte de miscare fizica cel putin o ora pe zi.
Exercitiile trebuie sa vizeze atat miscari de aerobic, cat si intarirea muschilor si a oaselor. Aceste trei lucruri ar trebui vizate daca vrem sa pastram sanatatea copilului intacta. Parintii deseori nu pun accent pe miscare, gandindu-se ca la scoala, copiii fac miscarea necesara. Totusi, aceasta nu este suficienta.
Studiile arata ca acei copii care fac miscare in mod regulat se descurca mai bine la scoala, au performante scolare mai bune si reusesc sa isi gestioneze mai bine emotiile si sa faca fata simptomelor de anxietate si depresie ce pot aparea in timp.
Multi copii nu fac miscare pentru ca li se pare ca e plictisitor, insa parintii pot schimba acest lucru. In loc de alergare sau gimnastica acasa, parintii pot propune copiilor sarituri, dans, miscari acrobatice si chiar mici intreceri sportive.
Interesul pentru miscare creste si daca parintii ofera copiilor cadouri care sa aiba legatura cu sportul. Spre exemplu: o coarda, o minge de baschet sau fotbal, role, patine, bicicleta, tricicleta, skateboard, manusi de box etc.
Faceti un obicei din miscare. Daca aveti un caine, incurajeaza-l pe copil sa il duca la plimbare sau iesiti impreuna seara cu el.
Incurajeaza jocurile de miscare de interior, cand vremea nu este frumoasa. Ca sa il motivezi pe copil sa participe la ele, poti invita si alti prieteni de-ai lui.
Planifica in calendar si asigura-te ca toata familia participa la activitate. Puteti opta pentru plimbari cu rolele sau bicicleta, alergare, jocuri cu mingea, dans sau orice alta activitate fizica.
Lasa-l pe copil sa aleaga activitatea fizica pe care sa o desfasurati impreuna. Va fi mai motivat sa fie activ fizic daca este lasat sa decida in aceasta privinta.
Miscarea aduce nenumeroase beneficii. Nu doar intareste muschii si oasele, ci ajuta si la un mai bun control al greutatii, permite un somn de calitate mai ridicata, precum si o gestionare mai buna a emotiilor in situatii de stres.
Pe scurt, miscarea fizica pentru copii inseamna:
- un corp sanatos
- o minte sanatoasa
- un aspect fizic placut
- o stare de bine generala
- mai putine imbolnaviri
- mai multa incredere in propria persoana
- un somn mai linistit
- mai multa energie
Copilul tau cata miscare face zilnic?
Citeste si:
Cata miscare fizica trebuie sa faceti tu si copilul tau?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/eucyclistsfed/7413139494/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 feluri in care poti avea un An Nou mai activ
Unul din regretele cele mai frecvente ale parintilor este ca nu isi mai acorda suficient timp pentru miscare.
-
Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.
-
7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.
Adauga tu primul comentariu: