Comunicarea pasiv-agresiva. Cum o recunosti si cum o poti reduce
Din diverse motive, in relatiile sociale, poate fi dificil sa ne exprimam emotiile, nevoile si preferintele, mai ales cand acestea sunt in conflict sau contradictie cu nevoile si dorintele celor din jur. Dificultatea de a comunica deschis poate duce insa in timp la resentimente, frustrare, asteptari negative fata de ceilalti si ostilitate. Cand aceste emotii se manifesta indirect in comunicare si comportament, vorbim de comunicare pasiv-agresiva – acel stil de comunicare in care exista un substrat negativ, insa neasumat de persoana care comunica.
Citeste si:
Comunicarea pasiv-agresiva
Fara un efort constient permanent, este dificil sa evitam in totalitate acest stil de comunicare. Majoritatea persoanelor pot adopta comportamente pasiv-agresive, in momente de epuizare fizica sau emotionala, ca raspuns la alte persoane pasiv-agresive sau in situatii in care nu pot confrunta in mod deschis autoritatea.
Cum recunoastem stilul pasiv-agresiv de comunicare?
- Nu spunem ce ne dorimt sau ce simtim, dar ne asteptam ca ceilalti sa inteleaga si sa stie.
- Oferim complimente pe un ton sarcastic sau spunem lucruri rautacioase si apoi pretindem ca am glumit.
- Ignoram pe cineva, refuzam sa raspundem la telefon, la mesaje sau ii excludem din cercul de prieteni fara a ne exprima motivele care stau la baza acestor comportamente.
- Ne esprimam dezgustul, neplacerea sau superioritatea prin limbaj nonverbal.
- Amanam sarcinile pe care nu vrem sa le realizam sau intarziem la intalniri pentru a ne conserva un sentiment de libertate.
- Oferim daruri cu scopul de a obtine ceva.
- Facem complimente pe care le contrabalansam cu critica: "Esti atat de inteligent in cea mai mare parte a timpului, dar uneori foarte naiv."
In general, oamenii pasivi-agresivi se asteapta ca cei din jur sa stie ce isi doresc, se supara des daca lucrurile nu ies asa cum ei vor, evita confruntarile cu orice cost si nu comunica in mod deschis. Isi doresc sa ii controleze pe ceilalti vazandu-i mereu ca pe niste dusmani sau persoane cu care se afla in competitie, sunt foarte incapatanati si refuza sa creada ca cei din jur au gresit fara sa fi avut o intentie ascunsa.
Cauzele comportamentelor pasiv-agresive pot fi gasite in factori culturali (in unele culturi aceasta perspectiva este acceptata), in experientele din copilarie, in teama de respingere sau asteptarile nerealiste formulate.
Cum putem reduce din tendintele pasiv-agresive pe care majoritatea le avem la un moment dat?
Fii atent la propria persoana, la gandurile pe care le ai, ce spui si cum te comporti. Foloseste autoreflectia pentru a intelege de ce faci uneori, anumite lucruri. Care sunt temerile sau convingerile care stau la baza comunicarii pasiv-agresive? Poate este un stil de comunicare invatat in familie sau poate are la baza lipsa increderii in sine si frustrarea in fata neintelegerilor cu cei din jur. Oricare ar fi explicatia, este esential sa intelegi de ce adopti acest stil de comunicare. De asemenea, acorda atentie la persoanele cu care tinzi sa adopti aceasta comunicare mai des – uneori, devenim pasiv-agresivi cu persoane care comunica in acest fel.
Exerseaza abilitatea de a cere ce iti doresti si de a negocia. Comunicarea pasiv-agresiva are deseori la baza convingerea ca cei din jur nu iti vor oferi ce iti doresti sau ca au intentii ostile. De aceea, este important sa inveti sa iti exprimi nevoile si preferintele pornind de la convingerea ca acestea sunt la fel de importante ca cele ale celor din jur.
Invata sa iti exprimi furia in mod adecvat. Acest lucru inseamna ca nu este nevoie sa iti reprimi furia, ci sa o exprimi verbal, alaturi de nevoile tale si de asteptarile fata de comportamentele viitoare ale interlocutorului.
In loc sa ii vezi pe ceilalti ca adversari, cauta sa empatizezi cu ei. Refuzurile celor din jur, lipsa de cooperare, comportamentele deranjante – toate pot fi explicate in numeroase feluri. Cand ne grabim sa interpretam intentiile celor din jur ca fiind ostile sau lipsite de respect, tindem sa ii vedem pe acestia ca adversari.
Construieste-ti un sistem social pozitiv si distanteaza-te de oamenii care comunica pasiv-agresiv din jurul tau. Cu cat devenim mai atenti la felul in care oamenii din jur comunica, cu atat mai usor este sa observam propriile alegeri ineficiente in comunicare.
Se spune ca viata e mai putin dramatica atunci cand pur si simplu ceri ce vrei si ce iti doresti. Oamenii care renunta la stilul pasiv-agresiv de comunicare isi imbunatatesc relatiile sociale, obtin o satisfactie cu viata mai buna si au o incredere mai mare in propria persoana si in cei din jur.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
Adauga tu primul comentariu: