Cina in familie
Motto : "Mami, hai mai bine sa mancam la fast-food. Vreau sa vorbesc cu tine." (Andrei 9 ani)
Momentul perfect pentru a-i arata copilului ca reprezinta o prioritate pentru tine.
Cina luata in familie este o ocazie speciala de a petrece timpul impreuna cu copilul tau si, astfel, usa comunicarii dintre voi va ramane deschisa. Vei putea afla astfel mai multe despre ceea ce-i place cel mai mult, despre ceea ce nu-i place sau cum a fost astazi la scoala etc. Avand aceste informatii vei putea sa-ti indrumi copilul spre activitati pozitive si sa-i intaresti stima de sine.
Luarea cinei in familie - un stimulent al comunicarii, al creativitatii si al dezvoltarii relatiei copil-parinte.
1. Incurajeaza-ti copilul sa participe la preparea cinei
Implica-l pe copil atat in luarea deciziei asupra meniului cat si in prepararea efectiva a cinei. Astfel, el va invata sa-si exprime opinia, sa se simta important pentru contributia adusa in prepararea mesei si sa castige incredere in sine. Este important ca sarcinile date sa fie pe masura varstei copilului, iar atitudinea ta sa fie nonevaluativa si incurajatoare. Invata sa primesti cu zambetul pe buze spargerea bolului de sticla primit cadou de la mama soacra sau taierea gratioasa a maionezei. Nu-i nimic; fiecare proces de invatare e dator din cand in cand sa aduca mici ofrande creatiei..In acest proces creator lauda fiecare reusita a copilului tau. Aceasta va face minuni in intarirea stimei de sine. Este importanta axarea pe proces, mai degraba decat pe rezultat. Conteaza implicarea in activitate si fiecare pas pe care copilul il invata in a duce o activitate la bun sfarsit.
2. Prezentare intr-o maniera creativa
Cum ati putea transforma activitatea "serioasa" de mici bucatari intr-un joc creativ? Se stie ca invatarea prin joc la copil este foarte eficienta si traita placut de catre acesta. De exemplu ganditi-va impreuna ce ati putea construi dintr-un ardei, doi morcovi si doua fire de ceapa ? Eu una deja imi imaginez o papusa… ecologica. Ce am putea sa adaugam salatei de fructe ca sa "o bata" pe umar pe oricare salata de la "fast-food" ?
De asemenea, i se poate permite copilului sa aleaga singur meniul anumitor zile si forma de prezentare a cinei. Va fi incantat sa poata decide si este de asteptat sa accepte cu mai multa usurinta si alte reguli.
* Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/criminalintent/9660876214
Citeste articolul in continuare: Cum mentii o atmosfera placuta la masa
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
-
Alimente bogate in fier – recomandate in alimentatia copiilor
Ce alimente poti include in mesele copilului daca acesta are deficit de fier.
-
Zaharul in alimentatia copiilor
Tot mai multe eforturi se fac pentru limitarea avalansei de probleme de sanatate legate de alimentatie la care sunt tot mai mult expusi copiii in ultima perioada.
Adauga tu primul comentariu: