Pofta, mancarea si manipularea
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/tetrapak/6265879733/
Cand vine vorba de mancare, in casa la noi domneste democratia. Fiecare e liber sa-si exprime gusturile si in masura posibilitatilor sa isi indeplineasca poftele. Avem un orar – trei mese principale, doua gustari, dar suntem flexibili. Ora mesei trebuie sa fie o placere, nu corvoada. Pe Ionut nu l-am fortat niciodata sa probeze nimic, sa curete farfuria, sa manance pentru ca “e ora de masa”. Nu l-am amenintat, nu l-am santajat.
Pregatesc micul dejun in fiecare dimineata, e liber sa-si puna in farfurie ce vrea. Alegerea gustarii de la gradinita i-o las lui, iar meniul mesei de pranz il discutam toti trei. La fel si cina. Ionut nu e mancacios, nu a fost niciodata, are zile in care e dispus sa probeze tot ce-i iese in cale, precum si zile in care nici mancarurile preferate nu-i plac. Ii acceptam zilele astea asa cum le-am accepta si unui om “mare”.
Am ajuns de multa vreme la concluzia ca nu putem controla tot – pofta lui de mancare, inclinatia spre anumite alimente sau cat mananca, dar cu siguranta e rolul nostru, al parintilor, sa punem pe masa alimente sanatoase, din care el sa-si aleaga preferatele.
Ionut e un baietel subtirel, dar plin de viata. A invatat de mic ca “are voie” sa manance doar atat cat vrea, fara sa-l pacalim, fara sa-l manipulam. Niciodata nu l-am conditionat “daca mananci tot, mergem acolo sau facem asta” asa ca a crescut liber de astfel de constrangeri. Tocmai din acest motiv reactiile lui la astfel de momeli si capcane, sunt delicioase.
Bunica, grecoaica 100%, convinsa ca Ionut e nitel cam subtirel pentru varsta lui, ii aduce un bol cu orez cu lapte plin ochi. Mai ca nu da pe dinafara. Ionut mananca, povesteste, mai mananca, se prinde cu povestea si uita sa mai duca la gura (asta e pentru mine semn ca e satul, sau pe aproape). Bunica se panicheaza – continutul bolului pare in continuare neatins! ia discret lingura si incepe sa-i indese in gura orez. Ionut primeste prima lingura, pe a doua o respinge. “Gata, nu mai vreau!” se ridica si pleaca de la masa. Soacra-mea il urmeaza cu bolul intr-o mana, cu lingura in alta. Sunt pe cale sa salvez situatia dar ma abtin si privesc. Reuseste sa-i mai inghesuie o lingura in gura, Ionut ocupat cu un camion nu apuca sa o respinga, la a doua insa reactioneaza:
- N-am spus gata? Am spus gata! Nu mai vreau!
- Dar n-ai mancat aproape deloc, uite cat orez a mai ramas, ofteaza bunica.
- Am mancat atata cat am vrut. Daca vrei sa nu ramana nimic, mananca-l tu! raspunde el si-si vede de joaca.
Bunicul, un om extraordinar, isi manifesta dragostea prin cantitatea de mancare pe care ti-o ofera. Cu cat te place mai mult, cu atat iti ofera mai multe. Si-i trist nevoie mare de-l refuzi. Ionut mananca impreuna cu noi la pranz, nu e foarte flamand – pentru ca intre micul dejun si pranz a primit tot felul de biscuiti si covrigei, si bunicul il priveste suspicios.
- De ce nu mananci? Hai, ia si paine. Nu vrei sa-ti mai punem si altceva? Nu-ti place? Vrei altceva?
- Nu, nu mi-e foame, raspunde fiu’ miu.
- Dar cum sa nu-ti fie foame? Nu te-ai atins de mancare! exclama el.
- Nu vreau altceva. Eu am terminat, spune Ionut si da sa plece de la masa.
- Nu poti sa pleci de la masa, nu ai mancat! Daca nu mananci, nu primesti desert! sare dragul de bunic, uitand de toate.
Ionut se uita la mine (eu tac, tac, imi musc limba si tac!) se uita la el si coboara de pe scaun.
- Bine, atunci nu mananc desert.
Nimeni nu mai zice nimic, doar eu chiui - eu si vocea mea interioara…
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul nu sta la masa
In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance.
-
Mic dejun à la Chef Mirela Ivascu: Omleta coapta cu legume si branza perlata
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun sau de ce nu, cina, pentru parinti ocupati dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
Adauga tu primul comentariu: