Zaharul in alimentatia copiilor
Alimentatia copiilor (de orice varsta) este probabil cel mai dezbatut subiect in parenting.
Si tot mai multe eforturi se fac pentru limitarea avalansei de probleme de sanatate legate de alimentatie la care sunt tot mai mult expusi copiii in ultima perioada (obezitate, diabet de tip II, hipercolesterolemie, bulimie sau anorexie, ADHD, alergii alimentare etc), mai ales datorita abundentei de produse alimentare procesate – mult mai facil de oferit sau gatit dar pline de compusi nocivi (si uneori golite de valoare nutritiva!)
S-au scris nenumarate articole, s-au prezentat nenumarate emisiuni TV si s-au facut nenumarate cercetari despre efectele nocive ale zaharului asupra sanatatii, dar este foarte dificil sa le punem in practica.
Zaharul (fie alb, fie brun, fie sub forma de sirop de porumb, sirop de fructoza sau alte denumiri) este incriminat pentru ca :
- Favorizeaza obezitatea, diabetul de tip II, rezistenta la insulina, ADHD
- Slabeste sistemului imun – mai ales daca este consumat in timpul unei infectii
- Influenteaza negativ capacitatea de invatare, concentrare si atentie
- Produce dezechilibre ale glicemiei si insulinei:
- Ingestie de dulce rafinat ⇒ ↑↑↑ glicemia ⇒ stare de agitatie (sugar high) ⇒ ↑↑↑ insulina ⇒ glicemia ↓ brusc ⇒ depresie, lipsa de forta, iritabilitate + FOAME ⇒ alta ingestie de dulce
- Afecteaza sanatatea pielii
- Creeaza dependenta
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste continuarea articolului pe DoctoritadeCopii
„Sunt medic pediatru de 12 ani. Crezul meu ca medic este sa ajut copiii si pe parintii lor sa gaseasca solutii cat mai naturale la problemele de sanatate cu care s-ar putea intalni. In lipsa acestora, sau daca nu par sa fie eficiente, abordarea mea este una alopata.”
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul nu sta la masa
In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance.
-
Mic dejun à la Chef Mirela Ivascu: Omleta coapta cu legume si branza perlata
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun sau de ce nu, cina, pentru parinti ocupati dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
Adauga tu primul comentariu: