Certurile dintre parinti
Nu e nevoie sa ne-o spuna un specialist: Certurile cronice intre membrii familiei afecteaza copiii. Ne putem aminti multi dintre noi confuzia, tristetea si spaima traite atunci cand parintii nostri se certau, cand unul dintre ele pleca fara sa stim daca se va mai intoarce sau chiar cand asistam la scene de violenta domestica. Asadar, majoritatea dintre noi ne promitem ca nu vom repeta greselile parintilor nostri. Insa cum ar trebui sa procedam pentru ca propriul copil sa nu aiba amintiri ca ale noastre?
Conflictele in familie sunt inevitabile. Intrebarea care se pune insa este „Este mai bine sa ascundem certurile fata de copii sau ar trebui sa ii lasam sa asiste la ele, pentru a-si forma o imagine corecta asupra relatiei de cuplu?”
Solutia: calea de mijloc
Nici in acest caz, extremele nu sunt recomandate de catre specialisti. Cu alte cuvinte, nu este benefic pentru copil nici sa traiasca intr-o familie in care certurile si violenta sunt la ordinea zilei, dar nici intr-o familie in care neintelegerile dintre parinti ii sunt ascunse complet, traind cu iluzia ca acestea nu exista.Cum te poti asigura ca urmezi calea de mijloc? Ai grija ca cel mic sa aiba parte de un refugiu afectiv, asigura-l ca il iubiti in continuare, raspunde-i la orice intrebare legata de conflictul vostru si incurajeaza-l sa isi exprime liber sentimentele trezite de aceasta situatie.
Cand conflictele (sau negocierile mai aprinse) intre parinti sunt rezolvate de catre acestia pastrand respectul reciproc si orientandu-se catre rezolvare problemei, este benefic pentru copii sa asiste la discutii. Are ocazia de a urmari felul in care decurge negocierea, cum sunt formulate argumentele si cum pot fi sustinute puncte de vedere opuse fara a rani cealalta persoana.
Discutiile fara sfarsit, in care aceleasi probleme sunt repetate fara a se ajunge la o solutie, in care parintii ajung sa se insulte sau se acuze nu au un efect benefic asupra copilului. Acesta poate invata sa umileasca la randul lui persoanele cu care nu se intelege, sa foloseasca violenta in relatie cu prietenii sai si, mai tarziu, cu propriii parinti.
Este normal ca un conflict intre parinti sa declanseze emotii negative copilului, insa acestea pot fi depasite prin discutii deschise cu acesta. Atunci cand conflictele devin parte obisnuita a vietii copilului, acesta va simti mai intai spaima, apoi dezgust pentru felul in care relationeaza parintii sai. Nu este exclus ca, atunci cand va deveni adult sa evite relatiile tocmai pentru a evita conflictele sau sa preia in relatiile cu cei din jur aceleasi modele neconstructive de comunicare.
Cum ii afecteaza pe copii certurile dintre parinti
Neintelegerile dintre parinti au asupra copilului aceleasi efecte ca abuzul fizic, pentru ca, oricat de greu ar fi pentru noi sa acceptam acest lucru, ele sunt o forma de abuz. Iata cele mai frecvente schimbari in comportamentul copilului afectat de certurile intre parinti:- agresivitatea in relatia cu prietenii si colegii
- pierderea curiozitatii naturale si refuzul de a invata
- lipsa dorintei de a comunica si de a-si face prieteni
- comportamente impulsive sau tematoare
Toate acestea pot fi privite ca semnale prin care copiii cer ajutor parintilor. Daca un copil aude tot timpul certuri care nu isi gasesc rezolvarea, acesta va avea probleme de atasament, de integrare si nu va putea avea incredere in cei din jur”, spune americanca Nancy Cahir, doctor in psihologie si specialista in efectele conflictelor dintre parinti asupra copiilor.
De aceea, specialistii arata ca efectele unui divort asupra copilului sunt mai putin grave decat efectele unui mediu plin de resentimente si furie. Copiii au nevoie mai degraba de parinti atenti si iubitori decat de parinti care doar sa locuiasca in aceeasi casa.
Nu suntem perfecti
Diferentele de opinie si conflictele sunt inevitabile intre oameni care au decis sa traiasca impreuna. Importanta este insa modalitatea prin care alegem sa ne exprimam furia fata de partener si felul in care oferim suport emotional copilului cand familia trece printr-un moment de furie. Este esential sa ii explici copilului ca nimeni nu este perfect, ca putem face greseli, dar le putem depasi sau repara vorbind deschis despre ele si despre cele mai bune solutii. Va invata astfel ca relatiile dintre oameni presupun si momente de tensiune, dar ca acestea pot fi depasite daca exista deschidere catre rezolvare.Optimismul, increderea in relatii si in alti oameni, deschiderea fata de ei (sau, dimpotriva, pesimismul, neincrederea, izolarea fata de ceilalti) sunt invatate de catre copil in cadrul familiei, observand si interactionand cu propriii parinti.
De aceea, nu este niciodata prea tarziu sa schimbi felul in care abordezi conflictele cu partenerul tau si felul in care le prezinti copilului, daca simti este nevoie sa faci acest lucru.
Va veti gandi la toate aceste lucruri cu prima ocazie cand va certati cu partenerul vostru?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta copiilor fata de parinti
Violenta copiilor fata de parinti poate include comportamente agresive verbale si fizice, rele tratamente, distrugerea lucrurilor si obiectelor materiale, abuz financiar si chiar violent fizica.
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
Adauga tu primul comentariu: