Ce trebuie sa stii pentru a-ti intelege mai bine toddlerul
Daca in camera de zi e plin de jucarii pe jos, iar cafeaua ta mereu se raceste pana reusesti sa o bei, inseamna ca ai in casa un toddler. La ce poti sa te astepti in aceasta noua etapa de varsta?
Citeste si:
5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
Nou-nascut, bebelus, toddler - care este diferenta?
Ce este bine sa stii despre copiii de 1 si 2 ani
- Autonomie si permanenta miscare. Copiiii de 1-2 ani sunt mereu in miscare si au un simt crescut al autonomiei, iar cu cat invata sa mearga si isi dezvolta tot felul de abilitati, cu atat vei avea mai putin timp pentru tine, pentru ca va fi nevoie sa il supraveghezi mai mult timp.
- Emotii intense. Pe langa faptul ca sunt foarte activi si curiosi, la aceasta varsta, cei mici sunt si foarte emotionali si vor avea reactii emotionale care te pot surprinde - unele haioase, altele potential frustrante pentru tine.
- Schimbari in programul de zi cu zi. Pe masura ce copiii cresc, activitatile zilnice vor suferi si ele schimbari, incepand cu mofturile la mancare, orele de somn, siguranta sau alte aspecte ce tin de sanatate.
Ce este bine sa stii despre alimentatie
Pofta si nevoia de hrana poate oscila de la o masa la alta. Daca la pranz, cel mic a cerut portie dubla iar gustarea de dupa-amiaza a lasat-o pe jumatate in farfurie, nu este nevoie sa te ingrijorezi. La varsta de 1-2 ani, copiii au nevoie de 1000 de calorii zilnic, impartite in 3 mese principale si 2 gustari.
Pot aparea si mofturile la mancare, dar nu trebuie sa te ingrijorezi. Vor trece la fel de repede, cum au si aparut. Daca copilul refuza acum o mancare, evita sa faci un mare caz din asta. Inlatur-o si ofer-o mai tarziu. Include in alimentatia copilului si produsele lactate insa cu un nivel ridicat de grasime fiindca acestea il vor ajuta sa isi dezvolte creierul.
In loc de cantitate, concentreaza-te pe calitate. Important este sa ii oferi alimente variate, sanatoase si hranitoare si sa pui mult accent pe legume, fructe, proteine si grasimi sanatoase (avocado, oua, branza, iaurt grecesc, humus, fasole etc.).
Ce este bine sa stii despre dezvoltarea motrica
La aceasta varsta, copiii au nevoie de cel putin 3 ore pe zi de activitate fizica, timp in care vor explora mediul din casa, vor incerca lucruri noi precum alergatul sau cataratul pe trepte. Iesirile in aer liber sunt sanatate curate si mai ales parcurile pentru copii unde vei gasi o multime de activitati si aparate/jocuri pentru ei. Desi inca nu sunt pregatiti pentru un sport organizat, le va placea sa participe impreuna cu parintii ca spectatori, la ore de yoga, pilates sau ore de dans. Acum invata cel mai bine prin joaca.
Copiii inca nu stiu cum sa alerge prea bine (de aceea cazaturile sunt frecvente), dar curiozitatea ii va face sa se dezvolte din punct de vedere al miscarilor grosiere, destul de repede.
In jurul casei, copiii au nevoie sa fie implicati in activitatile parintilor, chiar daca e vorba de gatitul la cuptor sau curatatul legumelor. Cu supraveghere adecvata, poti gasi ceva pentru copil prin care sa il faci sa se simta util, interesat si din care sa invete cate ceva. Nu incerca sa il corectezi la tot pasul pentru a fi sigur ca face lucrurile “asa cum trebuie”. Scopul acum este de a invata din explorare, cu indrumarea si sprijinul tau.
Ce este bine sa stii despre somn la aceasta varsta
Copiii au nevoie in aceasta perioada de aproximativ 11-14 ore de somn pe zi sau mai mult (15-16 ore este de asemenea acceptabil), interval care include somnul de noapte si somnul de dupa-amiaza.
Acum pot sa apara problemele cu adormirea, trezirile dese in noptii sau trezirile prea dis de dimineata. Tot la aceasta varsta ar trebui sa incepi sa faci tranzitia din patutul mic intr-un pat mai mare.
Ce este bine sa stii despre siguranta fizica
Perioada de 1-2 ani e cea in care apar cele mai multe cazaturi, lovituri, vanatai si rani. In plus, exista un risc crescut de ingerare a obiectelor sau substantelor toxice, deoarece copiii tind sa duca la gura tot ce le trezeste interesul.
Asigura-te ca ai indepartat din aria copilului toate substantele toxice si asigura-te ca ai la indemana bandaje, leucoplaste, creme pentru vanatai sau piscaturi.
Acorda atentie si zonelor in care copilul are acces la apa. Tine minte ca nu doar apele adanci sunt periculoase pentru cei mici.
In masina, continua sa il tii pe copil in scaunul de masina, chiar daca isi pierde rabdarea foarte repede. Asigura-te ca scaunul e instalat corespunzator si fixat pentru marimea sa.
Lumea toddlerilor este una plina de curiozitate si nevoie de a explora tot ce se afla in jur.
Evita sa ii spui nu si cauta modalitati prin care sa ii facilitezi explorarea, in siguranta si securitate. Inca distragerea atentionala functioneaza foarte bine, iar daca a inceput cresa, pregateste-te cu rabdare pentru anxietatea de separare care incepe sa se manifeste din plin.
Copiii la aceasta varsta vor sa incerce totul asa ca ofera sarcini simple care sa completeze activitatile tale casnice. Ei au cantitati enorme de energie ce trebuie sa si le consume, si cum altfel pot face asta daca nu prin miscare?
A trai cu un toddler este extrem de distractiv, chiar daca de multe ori regulile si logica inca nu functioneaza cu ei, iar crizele de furie apar dintr-o data, dupa un moment de bucurie intensa. Bucurati-va de toate impreuna fiindca timpul trece cat ai clipi si vei fi nevoit sa inveti despre urmatoarea etapa de dezvoltare prin care copilul tau va trece.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: