characters characters

Ce trebuie sa stii despre droguri

Propus de: Gabriel Cicu   |   11 februarie 2010    |   4663 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.


*Sursa foto: Flickr.com

Inainte de a aborda problema drogurilor in discutia cu adolescentul tau, este bine sa ai cateva informatii generale despre acestea. Iti prezentam in continuare o serie de informatii generale despre droguri, dependenta si efectele consumului de droguri.

 

Drogul este o substanta solida, lichida sau gazoasa, a carei folosinta se transforma in obicei si care afecteaza direct creierul si sistemul nervos, schimba sentimentele, dispozitia si gandirea, perceptia si/sau starea de constienta, modificand imaginea asupra realitatii inconjuratoare.

 

Dependenta descrie comportamentul unei persoane care consuma zilnic droguri si care are dificultati in a renunta la consum. Este un comportament tipic, care are drept scop primordial obtinerea unei noi doze de drog, indiferent de mijloacele folosite pentru a atinge acest tel. Se poate vorbi de doua tipuri de dependenta:


Dependenta fizica – se manifesta la reducerea, intreruperea completa sau amanarea administrarii drogului peste limitele suportabile de catre organism. Aceasta nu apare la toate tipurile de droguri ci in special la derivatii opiului (heroina, morfina).


Dependenta psihica – consta in modificari de comportament si o stare mentala particulara insotita de necesitatea psihica imperioasa de a-si administra droguri periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic si fizic. Aceasta este cea mai grava, insotind toate tipurile de droguri.

Sevrajul reprezinta raspunsul organismului la absenta brusca a drogului cu care este obisnuit. In sevraj, natura simptomelor si intensitatea acestora difera in functie de drogul administrat. Cel mai sever sevraj apare la heroina.

 

Toleranta apare atunci cand organismul se obisnuieste cu prezenta unei  anumite substante si se adapteaza la aceasta. Astfel, pentru a obtine anumite stari, persoana consumatoare trebuie sa mareasca dozele, ajungand sa suporte cantitati de substante care pentru persoanele normale a fi fatale.

 

Supradoza inseamna introducerea in organism a unei cantitati de substanta mai mare decat poate suporta acesta si care poate produce moartea. Supradoza intervine atunci cand consumatorul utilizeaza o doza mai mare decat cea obisnuita sau atunci cand in paralel cu medicatia prescrisa in cura de dezintoxicare sau dupa incheierea acesteia se continua consumul dozei uzuale.

 

Efectele drogurilor depind de:
-Marimea dozei si modul de administrare
-Experientele anterioare ale persoanei in ceea ce priveste consumul de droguri
-Circumstantele in care este folosit drogul (locul, stabilitatea psihicã si emotionalã a consumatorului, prezenta altor persoane, folosirea simultanã a alcoolului sau a altor droguri etc)
-Persoana care consuma

 

De ce alte informatii crezi ca ai avea nevoie pentru a deschide o discutie pe aceasta tema cu adolescentul tau?

 

Gabriel Cicu,

Psihiatru si psihoterapeut, coordonator al programelor de psihoterapie si al serviciilor pentru profesionisti. 
Medic specialist psihiatru, absolvent al Facultatii de medicina, Universitatea Valencia, Spania.
Doctor in stiinte medicale, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti
Autor la numeroase publicatii in domeniul prevenirii, tratamentului si ingrijirii abuzului de droguri.  Manager de proiecte nationale si internationale in cadrul Agentiei Nationale Antidrog (ANA). Coordonator al Programului National de Asistenta Integrata in Adictii si al departamentului de Asistenta Integrata in cadrul ANA.

Psihoterapeut in cadrul Clinicii PsyMotion. In prezent, Clinica PsyMotion are in desfasurare o gama larga de programe terapeutice destinate parintilor care vor sa isi imbunatateasca relatia cu copiii lor, consumatorilor de droguri sau apartinatorilor acestora.  Mai multe detalii gasesti aici.


 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe