characters characters

Ce are de-a face raiu’ cu bataia?

Propus de: Alexandra Pintea Varnava   |   11 septembrie 2014    |   2836 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/coreyann/562941183


Am dat zilele trecute peste un articol despre violenta in familiile din Romania. Despre procentul extrem de ridicat al copiilor care sunt batuti - intru educatie! si al familiilor care considera ca bataia e rupta din rai. Eu vin sa va spun altceva, citand-o pe o o prietena din aceasi tabara cu mine: “Bataia a fost rupta din rai pentru ca nu isi avea locul acolo!”


Nu de putine ori am asistat la episoade urate, urate si dureroroase in care mame nervoase isi plezneau pruncii, urland din toti rarunchii la ei. Nu de putine ori am vazut fete negre de manie, palme zburand prin aer si ochi tristi si plin de lacrimi care ramaneau in urma. Nu pot fi de acord cu nici o forma de violenta asupra copiilor. Nu, ma corectez: cu nici o forma de violenta asupra nimanui. Punct. Nici palme, nici urlete, nici amenintari. Imi vine greu sa cred ca poti “educa” pe cineva prin violenta. Cred ca ai dreptate cand spui ca-l poti face pe un copil sa te “asculte”, sa fie “cuminte” daca te folosesti de o palma-doua, de strigate si amenintari. Sunt convinsa ca in foarte scurt timp vei obtine ce vrei: un copil cuminte, care sa te asculte (de ce toata lumea vrea asta???). Cu ce pret insa? Cu pretul fricii lui? Te-ai simti bine stiind ca el e “cuminte” si “ascultator” pentru ca se teme de tine? Pentru ca i-e frica de durere? Pentru ca nu vrea sa te supere, sa te vada cu furia-n gura? Eu una, stiu ca nu.


Cu vreo doua- trei luni in urma am iesit in oras cu o prietena si baietelul ei. Ni s-a alaturat o alta amica de-a ei care si ea are copii, insa venise fara ei. Asa ca au inceput sa se joace Ionut cu celalalt baietel, liniste si pace. Evident la un moment dat a izbucnit un conflict si baietelul l-a lovit pe Ionut. Ionut a inceput sa planga, l-am linistit, in cateva minute i-a trecut, au reluat joaca. Dupa un timp, aceasi intamplare, baietelul il impinge pe Ionut, il prinde de gat si-l impinge. Ionut se dezechilibreaza si cade. Mama copilului merge la el, incepe sa-i vorbeasca, pe un ton foarte calm, cealalta doamna se uita la noi cu un aer de superioritate.

Asa facea si ala micu’ al meu. Isi lovea toti prietenii! Si atunci l-am batut si eu de vreo doua ori si gata, nu mai face!

Eu ma uit la ea si serios, nu-mi vine sa-mi cred urechilor:

-Adica l-ai batut pentru ca i-a batut pe altii?

-Da! Ca sa vada cum e si sa nu mai faca!

-I-ai spus ca e nu e ok sa-i bata pe nimeni si apoi l-ai batut tu pe el? intreb eu inca o data.

-Da! Exact! Ca sa priceapa ca nu e voie sa lovesti pe nimeni!

-Dar tu l-ai lovit! insist eu.

-L-am lovit! Ca sa priceapa! Ca sa-l fac sa inteleaga!

-Sa inteleaga ce? Ca el nu are voie sa bata pe nimeni dar daca-l bati tu e ok?

-Nu intelegi nimic!, exclama doamna exasperata. Si pe mine m-au mai batut ai mei ca nu eram deloc ascultatoare si acum sunt ok! Si nu bat pe nimeni! rade ea.

-Ba da, ti-ai batut copilul!

-Ca sa-l educ! Cum crezi ca poti sa-l educi? De cate ori i-am explicat ca nu e ok sa loveasca pe nimeni si a tot lovit. Pana i-am dat o bataie buna si s-a potolit.


Simt cum imi creste mie furia-n gat.

-Si acum nu mai loveste alti copii pentru ca stie ca nu e ok sau pentru ca se teme ca-l vei bate din nou?

Pentru prima data o vad ca sta in cumpana. Se uita la mine mirata.

-Pai stie ca nu e ok... spune ea dar nu pare convinsa.

-Stie sau se teme?

-Ei, voi cu teoriile voastre, exclama ea. Nu ma intereseaza de ce nu mai loveste, stiu doar ca nu mai loveste alti copii. Asta e tot ce conteaza! Sa pot merge cu el oriunde linistita si sa nu ma faca de ras! concluzioneaza ea.

Renunt sa mai comentez. Va las pe voi sa trageti concluziile...

Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe