characters characters

Care sunt provocarile unui parinte?

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 septembrie 2010    |   3920 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Provocarile la care sunt supusi parintii au deseori doua surse: asteptarile pe care le au fata de ei insisi si situatiile dificile declansate de catre copii. Felul in care reactionezi in situatiile dificle depinde de felul in care crezi ca ar trebui sa se comporte "parintele perfect" si de asteptarile pe care copilul tau le are fata de tine. Tot ce poti sa faci este sa te accepti ca parinte, cu bune si cu rele, sa fii mereu dispus sa inveti mai multe de la ceilalti, chiar si de la copii.

Care sunt provocarile la care te supun copiii?

Iata cateva dintre ele:
1. Sa treci cu vederea unele lucruri care sunt facute mai mult din incapatanare si din dorinta copilului de a-ti testa regulile.

2. Sa gasesti un punct de echilibru in momentele dificile.  Aminteste-ti sa pui stop inainte ca furia sa apara, inainte sa spui si sa iei decizii proaste. Cauta-ti echilibrul interior si refugiaza-te cateva momente acolo pentru a face fata cu bine si acestei provocari.

3. Sa ai incredere in deciziile pe care le iau copiiiDorinta de a-i proteja pe copii de ce ii poate rani si de a le oferi o educatie cat mai buna  sta la baza comportamentului ultraprotectiv al parintilor.Asteapta-te sa greseasca, insa aminteste-ti ca fiecare om invata din greseli, mai cu seama daca sunt propriile lor erori.

4. Sa setezi reguli si parametri pentru comportamentele copilului. Cum il convingi pe copil sa iti accepte regulile? Si, mai ales, cum reactionezi cand acesta le incalca? Acestea sunt intrebari la care cei mai multi parinti inca mai cauta raspunsuri. Ca de obicei, solutiile depind mult de fiecare familie in parte. Important este ca, atunci cand alegi o strategie pentru a-l determina pe copil sa respecte regulile, sa iei in considerare si perspectiva copilului asupra cerintelor tale.
 

5. Simti durerea lui atunci cand sufera si ai vrea cu o atingere sa o indepartezi.
Aceasta este una dintre cele mai mari provocari pentru un parinte. Sa-ti vezi copilul lovit, trist sau racit, cu febra foarte mare si sa nu poti face aproape nimic pentru a-l alina. Va trebui sa te obisnuiesti si cu acest sentiment. Poti in schimb sa ai grija sa nu se imbolnaveasca prea des, sa-l inveti ce inseamna sanatatea si care sunt regulile de igiena, de protejare impotriva frigului, a durerilor de dinti, a infectarii cu diverse bacterii etc.

6. Somnul interupt noaptea, cosmarurile, trezirile bruste si dificultatile de a adormi din nou.
In acest caz, cel mai bine ar fi sa urmaresti cat de des se intampla si sa elimini pe rand cateva potentiale cauze. Spre exemplu, daca cel mic bea sucuri energizante sau mananca fructe spre seara, ar fi indicat sa faci ceva in aceasta privinta; daca desenele la care se uita sunt cu un grad ridicat de violenta, cauta altele mai "linistite" inainte de somn; nu-l lasa sa bea prea multe lichide inainte de a adormi; inainte de culcare, ar fi indicata chiar o mica plimbare in jurul casei, la aer curat. Daca niciuna din potentialele cauze de mai sus nu le regasesti in cazul tau, incearca sa te adresezi medicului de familie. Poate fi vorba de probleme de sanatate ale caror simptome copiii nu stiu inca sa le descrie prea bine.

7. O alta provocare este a cunoaste emotiile si trairile copilului tau. Pentru acest lucru, ajuta-l in primul rand sa-si dezvolte un vocabular pentru a le putea denumi in mod corect. Incercati mici exercitii prin care sa descoperiti impreuna senzatiile de la nivel fiziologic, afectiv, comportamental si gandurile care insotesc fiecare emotie.

8. Sentimentul ca intotdeauna sunt o multime de lucruri de facut si nu vei avea timp sa le realizezi pe toate. Serviciul, educatia copilului, treburile casnice, timpul petrecut alaturi de partenerul tau de viata si alte lucruri care apar pe neasteptate iti ocupa timpul mai mult decat ai fi crezut inainte sa devii parinte. A pastra echilibrul intre toate aceste solicitari este una dintre cele mai mari provocari ale parintilor din ziua de azi.

9. Sa te asiguri ca cel mic stie ca indiferent de situatie, poate sa aiba incredere in tine si sa-ti comunice orice il doare si il framanta. 
Relatia de incredere intre tine si copil se dezvolta de la cele mai mici varste. Asigurandu-te ca cel mic stie ca iti poate spune orice, ai mai multe sanse ca mai tarziu, cand copilul ajunge la varsta adolecescentei, sa pastrati o relatie de comunicare deschisa.
 
 
Recomandarile tale
Ce alte provocari ai intalnit in "profesia" de parinte? Continua lista noastra si spune-ne ce modalitati de rezolvare a situatiilor dificile ai gasit!
 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    22.02.2011 - 13:35
    Va multumim mult pentru interes.

    Dorim sa avem continut de calitate pe acest site, de aceea va rugam sa ne transmiteti la adresa contact@suntparinte.ro sugestiile dvs. de imbunatatire sau erorile pe care le descoperiti pe site.

    Va invitam si pe dvs. sa realizati un articol de interes pentru parinti si sa-l transmiteti catre noi prin formularul http://www.suntparinte.ro/propune-un-articol astfel incat sa invatam unii de la altii cat mai multe aspecte din acest vast domeniu al educatiei copilului.
  • anamla
    anamla    22.02.2011 - 12:59
    iertati-mi interventia pe langa subiect, dar sunt profund dezamagita de multimea greselilor gramaticale din acest articol!
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    12.09.2010 - 07:55
    Relatia de comunicare deschisa se poate pastra doar prin incredere. Am doi baieti adulti (20/21 ani) si pot spune ca avem o relatie de exceptie si azi.Am castigat-o pas cu pas, primul a fost sa le castig increderea,apoi cel care mi s-a parut cel mai important a fost sa le consult opiniile , sa tin cont de acestea ori sa convenim impreuna de ce asa si nu altfel.Imi tratez copiii ca egali ai mei,am cautat sa-i cunosc cat mai bine, am reactionat la emotiile si sentimentele lor caci fara acest lucru nu poti modela. Regulule familiei noastre le-am stabilit de comun acord toti membrii . Spre exemplu, dat fiind programul incarcat de peste saptamana, duminica luam masa de praz impreuna, dupa care impartasim in voie impresii, creionam programul pentru saptamana ce urmeaza si incercam sa ne asumam responsabilitati fiecare dupa puterile sale.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe