Cand prescolarul isi face rau singur
„Intr-o zi, i-am spus baietelului meu de 3 ani ca nu mai putem iesi la joaca si a inceput sa se dea cu capul de perete. Mi-e teama ca se va rani mai grav daca va continua asa.” sau „De cate ori se enerveaza pentru ca nu poate face ceva singura, fetita mea se loveste cu pumnii in cap. Ce trebuie sa fac sa o opresc?” sunt povesti ale parintilor care au fost surprinsi de acest comportament al copiilor prescolari. Desi nu apare la majoritatea copiilor, acest comportament este destul de frecvent.
Care sunt motivele pentru care prescolarii se ranesc voluntar?
- pentru a recastiga controlul asupra unei situatii
- pentru a atrage si mentine atentia si afectiunea parintilor
- pentru a-si exprima emotiile negative precum frustrarea, furia sau tristetea.
Cele mai comune rani provocate sunt: muscaturi, zgarieturi, datul cu capul de un perete, lovirea capului cu palmele, piscaturi sau smulsul parului.
La varste mai mari, cand copilul isi face singur rau, poate fi un inceput de tulburari emotionale precum anxietate, depresie sau intarzieri in dezvoltare. In astfel de situatii e necesar ajutorul unui specialist.
Sarah Feuerbacher, clinician si specialist in consilierea familiala sustine ca cei mici nu isi inteleg deseori propria durere: „Un prescolar nu are abilitatea de a intelege tristetea extrema, confuzia sau furia, dar inteleg durerea gen bu-bu si stiu de asemenea ca rana se va vindeca si bu-bu va trece. Prin auto-ranire, copilul traieste durerea si vindecarea corpului pe care o vede si o simte, spre deosebire de durerea emotionala pe care doar o traieste”.
Ce poti face ca parinte cand prescolarul tau isi face rau singur?
- Incearca sa ramai calm atunci cand copilul tau are acest comportament.
- Daca micutul se raneste pentru a obtine de la tine ceva ce deja ai refuzat, opreste-l din actiune (il poti tine cu blandete de maini) si ajuta-l sa se calmeze, imbratisandu-l si vorbindu-i bland si calm.
- Ii poti spune care sunt emotiile pe care crezi ca le simte, chiar daca cel mic inca nu vorbeste asa bine sau crezi ca nu va intelege. Este important pentru el sa auda exprimata prin cuvinte starea prin care trece. „Esti suparat pentru ca nu ti-am cumparat jucaria pe care o voiai. Si eu as fi vrut sa ti-o cumparam, dar nu se poate azi.”
- Spune-i ca nu este bine sa se loveasca.
- Asigura-l pe copil ca il iubesti si ca ii esti aproape.
Recomandari generale, pentru a evita ca autoranirea sa apara sau sa se repete:
- Invata-l despre compasiune: fata de ceilalti si fata de el insusi.
- Abordeaza greselile sau esecurile copilului cu rabdare si blandete. Prescolarii inca invata sa faca o multime de lucruri si ei nu reuseasc din prima incercare.
- Vorbeste-i despre cat de important este sa avem grija de corpul nostru si sa fim sanatosi.
- Explica-i pe intelesul lui de ce nu ii permiti sa faca anumite lucruri.
- Incurajeaza-l atunci cand intampina dificultati: „E destul de greu pentru un copil de varsta ta sa faca asta, dar vei reusi in timp, nu-ti face griji. ”
- Invata-l sa isi exprime emotiile dificile: „E frustrant sa incerci de mai multe ori sa te incalti singur, stiu.” sau „Te-ai enervat pentru ca tati nu te-a lasat sa te joci cu furculita.”
De multe ori, acest comportament dispare de la sine, copilul descoperind alte modalitati prin care sa isi exprime emotiile. Daca simti insa ca nu mai gasesti nicio solutie pentru aceasta problema, nu ezita sa apelezi la ajutorului unui psiholog.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/14347684212
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
Adauga tu primul comentariu: