characters characters

Cand parintii stau pe telefon prea mult

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 octombrie 2023    |   538 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

timpul petrecut pe telefon de catre parinti
Telefonul mobil este o necesitate si pentru unii dintre noi a devenit o extensie a propriei persoane. Punem mana pe telefon imediat ce ne trezim, mancam cu telefonul in fata, il folosim in timp ce mergem pe strada, iar la serviciu, este prezent in permanenta. Din pacate, cand ajungem sa folosim telefonul in timpul pe care am vrea sa il dedicam altor persoane, relatiile cu cei din jur au de suferit, mai cu seama cand vorbim si despre copii. Cum iti dai seama ca petreci prea mult timp pe telefon in prezenta copilului?

Citeste si:


Distragerea atentiei in randul parintilor


Timpul liber al mamelor - o necesitate, nu un capriciu


Cand este cazul sa te ingrijorezi in legatura cu timpul pe care il petreci pe telefon in prezenta copilului? Gandeste-te de cate ori pe zi, in interactiunea cu copilul tau, se intampla urmatoarele situatii:

  • Copilul cere atentie parintelui, dar acesta mai cere putin timp pentru a termina de citit un articol pe telefon sau pentru a raspunde la un mesaj.
  • Copilul are nevoie de ceva, dar parintele il amana pe mai tarziu pentru ca este ocupat folosindu-si telefonul.
  • Parintele il lasa pe copil pe telefon, fara a mai controla timpul doar pentru a-si putea continua activitatea si el, pe telefon.
  • Parintele aproba diverse rugaminti ale copilului fara sa asculte cu adevarat, atentia fiindu-i captata de propriul telefon.
  • Timpul petrecut intre parinte-copil scade considerabil.
  • Copilul petrece la randul lui mult timp pe telefon.
  • Momentele petrecute in familie sunt de fapt momente in care fiecare membru al familiei isi foloseste telefonul.
  • In mijlocul conversatiei cu copilul, parintele isi verifica telefonul din obisnuinta, fara a avea cu adevarat nevoie sa il verifice.
  • Parintii folosesc timpul petrecut pe telefon ca relaxare.

Cand copiii petrec prea mult timp pe telefon, rezultatele lor scolare vor avea de suferit, interactiunile sociale fizice vor fi mai scazute si rutina de somn va fi data peste cap. dependenta de telefon afecteaza controlul impulsului si abilitatea de amanare a recompenselor, doua abilitati esentiale pentru a avea succes in viata de adult.

Cand parintii petrec prea mult timp pe telefon, efectele asupra copiilor sunt similare neglijarii emotionale, care poate duce deseori la probleme de comportament. Din pacate, multi parinti nu isi dau seama ca stau prea mult pe telefon si ignora nevoile copiilor lor. Adesea ei considera ca folosirea constanta a telefonului este o norma sociala acceptata, cu toate ca exista studii care arata ca acest fenomen creeaza probleme de comunicare reale intre persoane, atat adulti, cat si copii. Dificultatea de a mentine contact vizual, pierderea de informatii in absenta expresiilor faciale, neintelegerea discutiilor din lipsa de atentie, toate acestea apar cand folosim telefonul in prezenta copiilor.

Copiii au nevoie de caldura, acceptare si comunicare din partea parintilor. In lipsa acestora, vor gasi si ei o evadare in telefon, dezvoltand la randul lor, dependente invizibile de telefoane si alte device-uri.

Cauze pentru care folosim excesiv telefonul in prezenta copiilor:

  • Incercam sa rezolvam sarcini legate de munca sau alte probleme, considerand ca atat timp cat suntem prezenti fizic langa copii, nu ii afectam prea mult.
  • Folosim telefonul ca metoda de relaxare sau distragere a atentiei in momentele in care nu avem resurse de energie pentru a interactiona cu copilul.
  • Primim notificari care ne distrag atentia
  • Activitatile de pe retelele sociale functioneaza ca recompense imediate, care ne incurajeaza sa verificam din nou telefonul (like-uri, comentarii etc.)
  • Folosim timpul petrecut pe telefon ca modalitate de a ne regla emotiile - daca suntem furiosi, frustrati sau tristi, apelam la distragerea atentiei cu ajutorul telefonului.

Cum poti evita aceasta situatie?

Dezactiveaza notificarile sau tine telefonul pe silent in perioadele petrecute cu copilul tau. Poti verifica telefonul din cand in cand, pentru a nu rata informatii importante.

Planifica-ti un timp pentru a scrie emailuri sau a raspunde la cerintele colegilor sau a altor persoane, primite pe telefon.

Creeaza in casa, zone in care nimeni nu foloseste telefonul.


Creeaza-ti rutine care te ajuta sa folosesti telefonul cu intentii clar definite. De exemplu, stabileste o rutina zilnica de 30 minute pentru retelele sociale, dupa cina sau verificarea emailului personal la o anumita ora etc.

Incearca sa adopti un stil de parenting pozitiv.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe