Calitatile unui profesor bun
Un profesor bun este usor de recunoscut, insa deseori mai dificil de descris. Profesorii au un impact de lunga durata asupra vietii elevilor, iar cei mai buni profesori sunt cei care reusesc sa schimbe cursul vietii elevilor, sa ii ajute sa devina persoane responsabile si de succes nu doar pe plan profesional, ci si personal.
Un bun profesor spun specialistii, nu are de-a face doar cu obtinerea de performante scolare. Un profesor exceptional este nu doar cel care transmite informatii si formeaza abilitati, ci acela care cu atitudinea sa schimba cursul vietii elevilor.
Citeste mai multe despre acest subiect:
Portretul profesorului preferat – raspunsurile utilizatorilor SuntParinte
Trasaturile unui profesor bun – din perspectiva cercetarilor
Un studiu realizat in 2010 a analizat relatia dintre eficienta profesorilor si trasaturile lor de personalitate, masurate cu ajutorul testului de personalitate Big Five, care masoara cinci trasaturi principale de personalitate: deschidere la experiente, nevrotism, agreabilitate, extraversie si constiinciozitate. Rezultatele studiului au aratat ca doar agreabilitatea a fost corelata semnificativ cu eficienta predarii, evaluate de catre elevi. Agreabilitatea inseamna a avea o atitudine pozitiva fata de cei din jur si a-i accepta asa cum sunt. Persoanele cu un nivel ridicat de agreabilitate inspira incredere, sunt dispuse sa ii ajute pe ceilalti si sa aiba grija de ei.
Alte studii interesante arata ca experienta sau varsta unui profesor nu prezic eficienta predarii acestuia, masurata prin rezultatele academice ale studentilor.
Alti autori au impartit factorii care influenteaza eficienta unui profesor in patru categorii:
- trasaturile de personalitate
- tratarea elevilor cu respect
- practici de gestionare a comportamentului in clasa
- abilitati de predare
Calitatile unui profesor bun – din perspectiva elevilor
Iata cum descriu elevii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani din SUA, un bun profesor, potrivit unui sondaj realizat de compania Pearson:
„Un profesor bun este un profesor care stie sa creeze relatii armonioase cu elevii.”
Acesta este cel mai frecvent raspuns dat de catre elevii participanti la sondaj, iar cercetarile sprijina preferinta lor. Profesorii care reusesc sa construiasca relatii de incredere cu elevii, vor crea si un climat pozitiv in clasa, care sa incurajeze implicarea elevilor si eficienta invatarii.
„Un profesor bun are o personalitate rabdatoare, grijulie si buna.”
Aceste calitati sunt urmatoarele pe lista realizata de elevi, mai ales cand vine vorba de compasiunea si intelegerea profesorilor fata de diferentele dintre elevi si dintre abilitatile lor de invatare.
„Un profesor bun isi cunoaste bine elevii.”
Aceasta categorie de raspunsuri se refera mai ales la cunostintele profesorilor despre dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a elevilor lor. Se refera, in esenta, la capacitatea profesorului de a intelege ritmul si abilitatile de invatare ale elevilor.
„Pasiunea pentru profesie.”
Un profesor bun este pasionat de materia pe care o preda, dar si de activitatea de predare in sine.
„Un profesor bun stie cum sa ii implice pe elevi in invatare.”
Elevii au mentionat si capacitatea profesorilor de a-i motiva pe copii sa invete, dar si sa aiba succes in afara scolii. Cercetarile arata ca exista trei tipuri de implicare care sunt necesare pentru ca elevii sa invete eficient: cognitiva, emotionala si comportamentala.
Daca esti cadru didactic si vrei sa afli parerea elevilor despre ce inseamna un profesor bun, le poti propune activitatea Portretul profesorului ideal.
Ce calitati avea profesorul care pe care l-ai placut cel mai mult atunci cand erai elev? Ce calitati au profesorii preferati ai copilului tau?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
Relatia dintre profesori si elevi este poate cel mai important aspect cand vine vorba de motivatia copiilor pentru invatare, siguranta lor emotionala si atitudinea fata de dificultatile in invatare.
Adauga tu primul comentariu: