Calatoria cu copiii in masina
O calatorie alaturi de un copil mic in masina poate fi mai plina de aventuri decat ti-ai dori. Asezati pe bancheta din spate a masinii pentru un drum mai lung, prescolarii (mai ales) gasesc activitati surprinzatoare cu care sa isi ocupe timpul si diverse modalitati prin care sa transmita faptul ca s-au plictisit si vor „sa ajungem o data!”. Astfel, drumul devine dintr-o aventura, o cursa cu obstacole si incepi sa iti doresti si tu sa „ajungeti o data” la destinatie.
Ce comportamente ale copiilor pot sa apara in masina?
Desi copiii par incantati sa mearga intr-o excursie, de cele mai multe ori, excursia devine obositoare pentru intreaga familie deoarece copiii se plictisesc destul de repede.
Recomandare: Ar fi bine sa pregatesti cateva jocuri care se pot juca cu usurinta in masina. Ai putea sa ii oferi aparatul foto si sa ii oferi cateva teme/subiecte pe care sa le fotografieze de pe drum. Poti pregati cateva CD-uri cu muzica pentru copii pe care o cunoasteti si sa fredonati versurile impreuna. Ii poti propune sa urmareasca peisajul cu atentie si sa gaseasca obiecte sau fiinte care incep cu o anumita litera. Daca stie sa numere, ii poti cere sa numere masinile de o anumita culoare pe care le vede pe geam. Lasa-l pe copil sa ia cu el cateva jucarii care ii plac si cu care isi poate ocupa timpul.
2. Daca sunt cel putin doi copii pe bancheta din spate, te poti astepta sa apara tachinarile, piscaturile si chiar mici lovituri.
Recomandare: Asigura-te ca ii asezi pe cei doi cu niste perne care sa ii desparta si sa le oferi fiecaruia din ei cate ceva de facut in asa fel incat sa nu aiba prea mult contact unul cu celalalt. De asemenea, asigura-te ca fiecare are suficient spatiu.
3. Copilul pune nenumarate intrebari referitoare la durata calatoriei. ”Mai e mult pana cand ajungem?”, ”De ce nu ajungem? Ai spus ca nu mai e mult?” sau frustrari precum: ”M-am plictisit”, ”Vreau sa ne intoarcem inapoi”, ”Nu mai vreau nicio excursie” sunt destul de frecvente atunci cand drumul e lung, iar copilul nu are nicio activitate care sa il tina ocupat.
Recomandare: Incearca sa gandesti pauze destul de dese daca plimbarea cu masina va dura cateva ore bune si sa oferi raspunsuri usor de inteles de catre copil daca te intreaba cat mai e pana la destinatie sau pana la oprire. De aceea, un raspuns aproximativ ar fi: ”Mai e inca pe atat cat am facut pana acum”, ”Pana vom lua o mica pauza mai trebuie sa astepti aproximativ 15 minute, cat dureaza un episod de desene animate” etc.
4. Evita dulciurile si bauturile care il pot agita pe copil.
Recomandare: Este bine sa ai la indemana cateva gustari pentru cel mic, insa este recomandabil sa eviti dulciurile si bauturile carbogazoase dulci, pentru a nu-l agita si mai mult pe copil si sa optezi pentru fructe si sucuri naturale sau apa.
5. Alege cu grija momentul plecarii.
Puteti pleca la drum seara, cand copilului ii este somn sau dimineata devreme, cand copilul inca ar mai vrea sa doarma. Astfel, te vei asigura ca cel putin un timp, copilul tau va fi prea somnoros pentru a incepe sa se agite in masina. Aceasta solutie functioneaza cel mai bine la prescolarii mari (5, 6 ani) Pe de alta parte, prescolarii mici devin si mai agitati atunci cand sunt obositi si ar vrea sa doarma. In functie de varsta copilului tau, poti alege momentul potrivit pentru a incepe excursia.
Calatoriile tale impreuna cu cel mic cum decurg? La ce solutii „salvatoare” apelezi atunci cand copilul se plictiseste?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Intrebari care te ajuta sa organizezi vacanta de vara a copilului
Cum poti gasi inspiratie pentru inca o luna de vacanta de vara a copilului tau? Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa descoperi cateva directii de actiune.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
Adauga tu primul comentariu: