characters characters

Autocontrolul la parinti

Cum sa nu iti pierzi controlul in relatia cu copilul

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 aprilie 2017    |   4182 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

autocontrol parinti
Furia in relatia parinte-copil apare deseori, din ambele parti. Atat cei mici, cat si adultii isi vor pierde la un moment dat controlul, lasandu-se condusi de furie. Este esential insa ca parintii sa incerce sa reduca numarul situatiilor in care acest lucru se intampla, pentru a oferi copilului sprijinul emotional de care acestia au nevoie pentru a dobandi autocontrol emotional. Calmul parintelui in discutiile in contradictoriu ori in conflicte este esential pentru ca cel mic sa invete cum sa reactioneze pozitiv in asemenea situatii.

Ce este bine sa stii pentru a reusi sa iti controlezi mai bine comportamentul si emotiile in relatia cu copilul tau.

Copiii incearca sa isi enerveze parintii din diverse motive.

Copiii incearca sa se razbune pentru ceva ce le-ai interzis sau ai refuzat,  vor doar atentie sau asa simt ca au control in relatia cu tine. Oricare ar fi motivul copilului tau, este bine sa retii ca aceasta situatie apare in majoritatea familiilor, dupa ce copiii observa care sunt lucrurile care ii enerveaza cel mai repede si cel mai intens pe parinti. Incearca sa intelegi care este motivul pentru care copilul tau incearca sa te enerveze si verifica daca ai inteles. Atunci cand afli care este nevoia din spatele comportamentului copilului tau, vei avea optiuni concrete prin care sa ii indeplinesti acea nevoie, fara a te lasa infuriat de comportamentul „obraznic” al copilului tau.

Pregateste-ti din timp strategia.

Invata din momentele in care copilul tau a reusit sa te enerveze si pregateste-te pentru urmatoarele situatii similare in care poate fi tentat sa faca acest lucru.

Daca stii ca cel mic vrea control, cauta sa i-l oferi in proportii adecvate. Ofera-i posibilitatea de a alege cat mai des aratandu-i ca esti dispus la compromisuri. De exemplu, poate nu ii vei oferi ciocolata inainte de masa, dar poti sa il lasi sa aleaga ce desert va primi dupa ce va manca felurile principale.

Pregateste-te pentru momentele dificile

Inainte de o discutie dificila cu copilul tau, este util sa te gandesti la posibile solutii la reactiile mai putin placute ale copilului. De asemenea, este bine sa il previi si pe copil ca urmeaza o discutie in care vrei sa va pastrati calmul amandoi.

Ofera copilului sansa de a alege un comportament mai bun.

Arata-i ca ii intelegi si accepti emotiile, dar ca ai nevoie sa coopereze cu tine. Ofera-i o alternativa pozitiva la comportamentul sau. De exemplu: „Stiu ca esti suparat pentru ca nu poti merge la joaca acum cu prietenii tai. Dar daca te linistesti si ai putina rabdare, poti iesi peste o jumatate de ora la joaca, dupa ce mananci. ”

Consecventa  este cheia.

Cu cat vei ceda mai rar in fata incercarilor copilului de a te enerva sau convinge sa faci ce iti doreste, cu atat mai rare vor fi si incercarile sale, iar relatia voastra poate deveni mai armonioasa. Este important sa nu uiti ca parintele are autoritatea in relatie, chiar daca aceasta autoritate nu se manifesta prin agresivitate fizica sau verbala. Fermitatea si respectul fata de copil nu se exclud reciproc.

Construieste momente speciale si frecvente cu copilul tau.

Daca iti doresti sa imbunatatesti relatia cu copilul tau, cauta sa planifici activitati frecvente impreuna. Luati-va timpul de care aveti nevoie pentru a va conecta, a va cunoaste mai bine si pentru a va bucura unul de prezenta celuilalt.

Aminteste-ti mereu ca atunci cand copilul incearca sa te enerveze, ceea ce gandesti si ce urmeaza sa faci este esential.

*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com


Citeste si:


Modalitati prin care poti sa ii arati copilului ca il iubesti


Ce e recomandat si ce nu e recomandat sa faci cand copilul e nervos

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

  • Trei greseli care afecteaza stima de sine a copiilor
    Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
    13 septembrie 2024   

    Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.

Mai multe