Autism: cauzele si factorii de risc
Ce cauzeaza autismul si ce putem face pentru a reduce numarul copiilor care sufera de aceasta tulburare? Din pacate, cercetatorii inca nu stiu raspunsul la aceasta intrebare, dar studiile realizate pana in prezent indica faptul ca tulburarile de spectru autist sunt rezultatul combinatiei factorilor genetici si de mediu. Cu alte cuvinte, exista indicii ca anumite caracteristici genetice (precum sindromul X fragil) sunt asociate cu autismul. Alte studii indica factori de mediu asociati cu autismul, precum poluarea.
Cauzele genetice ale autismului sunt sugerate si de anumite aspecte:
- Copiii care au un frate cu tulburare de spectru autist au un risc mai ridicat de a suferi la randul lor de autism.
- Varsta inaintata a parintilor creste riscul copiilor de a suferi de tulburari de spectru autist. Tulburarile de spectru autist apar in randul copiilor cu probleme genetice, precum sindromul X fragil sau scleroza tuberoasa.
- Un studiu realizat in 2002 si 2008 a indicat faptul ca, per total, dintre copiii diagnosticati cu autism, intre 12 si 13% dintre ei s-au nascut prea devreme, cu o greutate prea mica sau au fost nascuti prin cezariana. Studiul nu indica o relatie cauzala intre nasterea prin cezariana si autism, ci atrage atentia asupra faptului ca factorii care determina o nastere prematura, o dezvoltare deficitara a fatului sau nasterea prin cezariana pot fi factori care determina si autismul.
- Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a altor centre nationale (precum CDC – Center for Disease Control and Prevention) nu exista dovezi stiintifice referitoare la relatia cauzala dintre vaccinuri si autism, idee care a fost raspandita la sfarsitul anilor '90, dupa un studiu care s-a dovedit invalid din punct de vedere metodologic.
Cifre despre autism
- OMS estimeaza ca la nivel global, 1 din 160 copii sufera de o tulburare de spectru autist. (Unele state indica cifre mai mari.)
- Tot potrivit OMS, aproximativ 50% dintre copiii si adultii diagnosticati cu autism sufera de dizabilitate intelectuala.
- Pana la varsta de un an, este dificil de diagnosticat aceasta tulburare, insa pana la 2 ani, apar semnele care o anunta.
- Pentru perechile de gemeni monozigoti, cand unul dintre copii este diagnosticat cu autism, riscul ca fratele sau sa sufere de aceeasi tulburare este de 76%.
- In perechile de gemeni dizigoti, cand unul dintre copii este diagnosticat cu autism, riscul ca fratele sau sa aiba acelasi diagnostic este de 34% pentru fratii de acelasi sex si de 18% pentru perechile fata-baiat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: