characters characters

Ajuta-l sa treaca peste o despartire

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 februarie 2010    |   6586 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Iti aduci aminte de prima dezamagire in iubire pe care ai avut-o? Daca ai un adolescent care treceprintr-o despartire de primul sau prima prietena, iti propunem un scurt exercitiu: gandeste-te la prima ta experienta de acest gen, reaminteste-ti trairile de atunci si incearca sa scrii pe o foaie de hartie raspunsurile la urmatoarele intrebari:

 

 

 

 

*Sursa foto: Flickr.com

1. Cat de dureros a fos primul esec in dragoste pe scara de la 1 la 10 ? Asa vei putea sa faci o paralela cu ceea ce simte acum copilul tau. Chiar daca vremurile se schimba, intensitatea trairilor e similara.

2. Cat de mult ai crezut ca o sa dureze durerea ta? Cat de mult a durat? Nu te ingrijora prea mult gandindu-te ca nu o sa-si revina niciodata. Stii si tu cum a fost. Aminteste-ti.

3. Care a fost sprijinul pe care l-ai primit din partea parintilor tai?  Poate asa reusesti sa te gandesti la niste metode prin care sa il ajuti pe copilul tau.

4. Ce ti-ai fi dorit sa ti se spuna ca sa treci mai usor peste despartire? Poate la fel gandeste si copilul tau, iar raspunsul la aceasta intrebare te va ajuta sa stii ce si-ar dori sa auda din partea ta si care sa fie sprijinul pe care i l-ai putea oferi. Despartirea de un prieten sau de o prietena nu este o experienta placuta pentru nimeni, indiferent de cat de maturizat este. Chiar daca ne gandim ca adolescentii nu au cum sa sufere asa de mult pentru ca pur si simplu “Nu stiu ei ce-i aia iubire”, suferinta are o intensitate la fel de mare ca si cea a unui adult. Poate durata este cea care difera.
 
Dezamagirea, sentimentul de a avea “inima ranita” si pierderea unei persoane sunt resimtite atat de adult, cat si de catre adolescent sau cei aflati la prima iubire. Rusinea de a fi parasit este un sentiment peste care trec foarte greu tinerii si nu numai. Acest lucru se datoreaza probabil si faptului ca presiunea grupului de prieteni isi spune cuvantul.
 
Astfel de trairi emotionale pot sa afecteze intreaga functionare a unui om pe o perioada destul de indelungata. Tristete permanenta, lipsa de interes fata de alte activitati, lipsa bucuriei, lipsa capacitatii de a se amuza la glumele celor din jur, dorinta de a se izola, toate acestea apar frecvent la persoanele care au fost parasite sau care au decis sa puna capat unei relatii.
 
Iata cateva sugestii pe care ai putea sa le utilizezi pentru a-l ajuta pe copilul tau sa treaca peste despartire, daca se afla in aceasta situatie.

1. Ofera-i timp si spatiu. Nu-l bombarda cu o gramada de intrebari si nu-l forta sa-si revina. Are nevoie de timp pentru a trece peste despartirea de persoana iubita si ar fi bine sa ii oferi asta. In acelasi timp insa, incearca sa fii cu un ochi mereu atintit deasupra lui.

2. Utilizeaza abilitatile tale de ascultare activa. Copilul tau va avea nevoie de un mentor si nu de un critic al persoanei cu care a avut o relatie.

3. Sugereaza-i niste comportamente care sa-i readuca buna dispozitie. Asta ar putea sa vizeze si o mai mare implicare in grupul de prieteni, alaturi de oamenii dragi. 
 
Ai incredere ca totul va fi bine si asigura-te ca stie ca poate sa comunice cu tine pentru ca nu il vei critica, jigni sau ridiculiza. In final, orice copil are nevoie de parintele lui, indiferent din ce plan sunt problemele lui.
Tu ce sfaturi i-ai dat copilului tau pentru a face fata despartirii de primul prieten sau de prima prietena? Cum crezi ca e bine sa procedezi ca sa treci mai usor peste o despartire? Asteptam opinii pentru a invata unii de la altii, din experienta noastra, a voastra.
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe