After School
Educatia nu incepe odata cu orele de la scoala si se termina cu acestea. Copilul este influentat atat de ce face la scoala, dar si de activitatile din timpul liber. Cum organizezi timpul copilului dupa programul de scoala?
Lectii de pian, dans, inot, baschet, volei, alaturi de participarea la cercurile de ecologie, poezie, desen, educatie rutiera sau prim ajutor sunt doar cateva dintre posibilele optiuni. Nu uita ca temele pentru a doua zi trebuie sa fie doar o parte din programul copilului, iar ajutorul tau nu poate lipsi.
After School
O varianta pentru organizarea timpului de dupa terminarea orelor o reprezinta after school, program educational de stat sau privat unde copiii isi pot petrece timpul dupa terminarea orelor asistat de un personal specializat. In cadrul unui after school copilul isi face temele, se relaxeaza, relationeaza cu colegii si poate urma cursuri de limbi straine, pictura, modelaj in lut, teatru sau arte martiale.
Avantaje:
- Mediul sigur in care isi petrece timpul copilul tau. - Persoanele care coordoneaza grupul de copii au pregatire psihopedagogica - Programele after school ii ajuta pe copii sa relationeze intre ei, sa-si dezvolte personalitatea si sa-si faca prieteni atat prin joc cat si prin activitati educative - Existenta unui program zilnic. Nevoia de stabilitate si imbinarea jocului cu temele si invatarea sunt esentiale pentru copilul de la scoala primara. In momentul in care copilul se simte in siguranta poate fi creativ si poate explora mediul inconjurator fara probleme. |
Dezavantaje:
- Costurile ridicate. In functie de optiuni, taxa lunara pentru un program de tip after school este intre 100 si 300 de Euro. - Timpul redus pe care copilul il petrece cu familia. Faptul ca sta putine ore in casa si cu familia poate cauza un sentiment de instrainare si implicit iti poate afecta relatia cu el |
Majoritatea programelor after school ofera optiunile unui program normal (aprox.12:00-17:00), lung (aprox.12:00-19:00) si special (adaptat nevoilor individuale ale copilului). Transportul de la scoala la centrul after school poate fi gratuit sau contra cost. De asemenea, in functie de programul ales si de politica centrului, copilul primeste o masa calda.
Cum alegi programul after school?
Iata cateva criterii de care poti tine cont cand faci selectia:
- Distanta fata de casa
- Costurile
- Dotarile centrului (salile de lucru, salile de mese, bucataria, serviciul de catering, locul de joaca)
- Siguranta si confortul locului
- Parerea copilului tau
- Personalul specializat
- Programul de lucru.
Programele After school nu ar trebui sa puna in umbra scoala. Dat fiind ca aici copilul poate avea pauze mai lungi, o masa, eventual o jumatate de ora de joaca il vor face pe copil sa ii placa mult mai mult sa vina aici decat la scoala. Discuta cu copilul si explica-i importanta scolii lui si faptul ca il recompensezi pentru rezultatele bune de la scoala, ducandu-l la after school.
Cum organizezi timpul copilului dupa programul de la scoala?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/nojhan/3603491639
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Educatia costa. Acum ai solutii gratuite pentru copilul tau din clasele I-IV
Scoala online, teme, serviciu, treburi de ale casei. In concluzie: foarte multe griji care se rasfrang asupra ta ca parinte. Printre cele mai mari este ca educatia copilului tau, datorita contextului actual, va avea de suferit.
-
De ce sa fii voluntar in educatie
Ce pierdem ca societate daca nu ne implicam in educatia copiilor care au nevoie de ajutor si cum poate contribui fiecare dintre noi pentru a imbunatati educatia in Romania.
-
Experienta de profesor voluntar. Educatia: un lux in tara noastra 6
Nu sunt in urma pentru ca nu vor sa invete sau pentru ca sunt lenesi, rasfatati, nu sunt acolo din cauza parintilor care nu s-ar ocupa de ei. Nu. Sau, cel putin, nu toti.
Comentează:7 comentarii
eu as veni cu propunerea ca masa, in programul after school sa fie asigurata in sistem catering, in acest fel copiii n-ar mai fi plimbati pe orice vreme si n-ar necesita mare deranj decat o sala amenajata in acest sens. sunt multe gradinite cu program prelungit care folosesc deja acest sistem. copilul meu frecventeaza o astfel de gradinita si sunt foarte multumita.
Chiar daca pretul este mai mare pt acest program privat, consider ca parintele este linistit cind isi stie copilul intr-un mediu sigur, dar si palcut in acelasi timp.
Lucrez intr-o scoala din mediul rural,un sat foarte mic.Putini parinti isi pot ajuta copiii la teme sau se pot face respectati de acestia,ascultati.DAR...lipsesc si mijloacele materiale si interesul pentru educatia copilului...Nu stiu,dar am impresia ca ar trebui niste programe pt. parinti,apoi pt copii.Vorbesc de mediul rural ,in special,referindu-ma la aceia care au devenit parinti fiind inca la varsta copilariei .