Activitati pentru dezvoltarea atentiei copiilor
- Mama, am luat 7 la lucrare la matematica!
- Cum asa? Ai spus ca ai inteles lectia si cand am facut exercitiile impreuna, nu aveai probleme!
- Da, am inteles lectia, dar am uitat sa rezolv un exercitiu la lucrare, pur si simplu nu l-am observat!
- Ti-am zis sa fii mai atenta!...
Dezvoltarea atentiei la copii poate fi realizata prin simple sarcini care se pot desfasura in orice context. Important este sa aveti dispozitia si energia pentru a face acest lucru.
Activitati pentru dezvoltarea atentiei la copii
Iata o serie de activitati care iti vor fi utile in interactiunea cu copilul, deoarece prin intermediul lor el poate sa invete anumite lucruri si, in acelasi timp, sa-si exerseze atentia.
1. Cuvinte cu aceeasi litera. Un joc de atentie pentru grupurile mari de copii este urmatorul. Singurul lucru de care ai nevoie este o minge. Asaza-i pe copii intr-un cerc in jurul tau, da mingea unuia dintre ei si spune-le sa dea mingea de la unul la celalalt, in cerc. Explica-le regulile jocului: la un moment dat, vei bate din palme o data si vei spune o litera. Apoi, cand vei bate din palme de doua ori, persoana la care se afla mingea in acel moment trebuie sa spuna trei sau mai multe cuvinte care incep cu acea litera pana cand mingea face un ocol al cercului. Poti creste numarul de cuvinte care trebuie spuse, in functie de preferintele copiilor. Participantul care nu reuseste sa spuna cuvintele in timp util trece in mijloc, in locul tau, si este randul lui sa stabileasca o litera si un numar de cuvinte.
2. A fi capabil sa iti concentrezi atentia asupra mai multor activitati in acelasi timp este necesar in multe situatii. Cum poti sa exersezi aceasta abilitate a copilului? Ii poti cere sa realizeze un desen in timp ce asculta o prezentare pe o anumita tema. Cere-i apoi sa iti spuna cat de mult isi aminteste din prezentarea pe care a ascultat-o.
3. Ii poti ajuta pe copii sa isi exerseze atentia si concentrarea propunandu-le si un joc in care trebuie sa gaseasca rapid cuvinte. Iata cum se joaca. Dupa ce copiii s-au asezat in cerc, explica-le regulile. Unul dintre copii va incepe jocul cu numele unui fel de mancare (de exemplu „friptura”), iar urmatorul copil va trebui sa spuna un alt fel de mancare care sa inceapa cu ultima litera a cuvantului „friptura”, adica „A”. Al treilea copil va trebui sa spuna un fel de mancare care incepe cu ultima litera a cuvantului spus de cel de-al doilea copil etc. Atunci cand un copil are dificultati in a gasi cuvantul potrivit, ceilalti il pot ajuta cu indicii. Poti alege si alte subiecte: nume de animale, de pasari, de orase etc.
4. „Asculta cu atentie!”. Aceasta activitate se poate realiza cu usurinta atunci cand aveti la indemana o revista sau un ziar. Regulile sunt simple: tu citesti un text scurt, copilul trebuie sa asculte cu atentie si sa numere de cate ori se repeta un anumit cuvant (de exemplu, cuvantul „bine”). Puteti alege cuvinte foarte frecvente, precum adverbele sau prepozitiile, sau cuvinte mai rar intalnite. Este nevoie sa citesti inainte textul pentru a decide care va fi cuvantul pe care copilul tau trebuie sa „il vaneze”. Dupa ce ati verificat de cate ori apare respectivul cuvant, puteti schimba rolurile. Copilul tau va citi un text, iar tu iti vei exersa atentia.
5. O alta activitate care stimuleaza capacitatea de concentrare a atentiei copilului este rezolvarea de jocuri de tip puzzle. Propune-i copilului sa cumparati unul impreuna, in functie de domeniul care il intereseaza si pe el si rezolvati-l impreuna. O modalitate de a creste dificultatea rezolvarii unui puzzle este de a cere copilului sa nu priveasca decat o singura data, la inceput, imaginea pe care urmeaza sa o reconstruiasca din piese. Puzzle-ul ii exerseaza copilului capacitatea de concentrare si perseverenta.
Descopera si exercitiile de logica, imaginatie si exercitiile care antreneaza memoria, atentia si rabdarea, cuprinse in platforma interactiva ScoalaIntuitext.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum invata copiii perseverenta
Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?
-
Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.
-
7 cauze frecvente ale lipsei de atentie la copii
7 motive frecvente pentru care copiii au probleme de atentie la scoala sau in activitatile de invatare.
Comentează: