Abilitatile de scris la prescolari
De la mazgaleli la caligrafie – cum evolueaza scrierea copiilor
In spatele gestului aparent simplu de a scrie o litera pe hartie se afla o multime de factori si conditii de care nu ne dam seama. Pentru a fi pregatit sa invete sa scrie, un copil are nevoie sa ii fie bine dezvoltata musculatura degetelor pentru a putea tine un instrument de scris in mana. De asemenea, sa poata sa isi ia un reper imaginar pe hartie pentru a putea desena, colora sau scrie. O buna coordonare ochi-mana este necesara si e o conditie premergatoare necesara activitatii de scriere. La fel se intampla si cu pozitia corpului, capacitatea de manipulare a unui obiect cu degetele, precum si cu perceptia vizuala.
Citeste si:
Dezvoltarea motrica fina a copiilor intre 0 si 7 ani
Dezvoltarea motricitatii grosiere a copilului intre 0 si 6 ani
Cum iti dai seama ca cel mic evolueaza armonios catre deprinderea abilitatii de scris? Iata cateva repere pe care le poti lua in considerare.
In intervalul de varsta 1-2 ani, copilul nu stie si nu poate sa tina un instrument de scris in mana asemenea adultului. Il va tine in pumn si varful in jos cand realizeaza ca poate lasa urme pe o hartie, insa adesea il va intoarce si cu varful in sus. In acest interval de varsta va mazgali, folosind miscari verticale, orizontale si circulare, fara un scop anume.
Intre 2 si 3 ani, copilul reuseste sa tina mai bine instrumentul de scris si va invata sa imite linii trasate de un adult pe o coala de hartie. Aproximativ, va reusi sa imite destul de bine liniile verticale si pe cele orizontale, la fel si cercurile, chiar daca nu se vor inchide perfect.
Intre 3 si 4 ani, copilul tine deja bine creionul sau carioca in mana si copiaza cu o mai mare acuratete linii orizontale, verticale, linii oblice, semnele ”=”, ”+” si ”-” si va reusi chiar sa deseneze copieze un patrat. Poate incepe sa „scrie”, trasand linii ondulate care seamana cu un text scris. Incepe sa scrie unele litere sau propriul nume.
Etapa de varsta 4-5 ani este cea in care traseaza singur linii, dupa propriile sale reguli, copiaza patrate si alte figuri geometrice.
Intre 5 si 6 ani, copilul tine bine stiloul sau creionul, recunoaste liniile mici si mare, figurile geometrice si reuseste sa se incadreze intr-un spatiu dat pentru a scrie. Pana la 7-8 ani, poate scrie un text de o pagina despre o intamplare prin care a trecut sau despre ceva ce a invatat la scoala.
Trei aspecte importante ale invatarii scrisului
Pentru a-l ajuta pe copil sa invete sa scrie, este nevoie ca la nivel conceptual sa inteleaga ce functie are scrisul. Copiii invata de la varste mici ca un cuvant scris sau un simbol transmite o informatie. De exemplu, semnul „STOP” inseamna ca trebuie sa ne oprim.
Urmatorul pas este formarea abilitatilor motorii, prin care copiii pot sa scrie litere si cuvinte. Pentru acest scop, incurajarea motricitatii fine este importanta: copilul are acces la instrumente de scris, dar si la litere de jucarie si alte jucarii care ii dezvolta motricitatea fina.
Urmeaza apoi formarea abilitatii de a genera texte cu semnificatie - cand copiii pot folosi scrisul pentru a-si exprima gandurile si ideile, pentru a povesti o intamplare sau a crea o lista. Poti sa incurajezi aceasta abilitate la varste mici incurajandu-l pe copil sa iti dicteze fraze pe care tu sa le scrii pe foaie sau scriind impreuna o poveste.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Permanenta obiectului. Ce inseamna si de ce este importanta
Ce inseamna permanenta obiectului si cum poti testa aceasta capacitate la copilul tau.
-
Activitati pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor
Dezvoltarea cognitiva a copilului se refera la toate abilitatile care contribuie la intelegerea lumii din jur si la invatarea de lucruri noi: pornind de la perceptie, atentie, memorie, gandire si continuand cu functiile executive si inteligenta.
-
Zambetul la bebelusi. Cand apare zambetul social
Cand zambesc bebelusii prima data si cand putem vorbi de un zambet cu semnificatie sociala?
Adauga tu primul comentariu: