characters characters

Zambetul la bebelusi

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 noiembrie 2021    |   1691 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

zambetul la bebelusi
Zambetul bebelusului te face sa uiti de oboseala, griji sau alte probleme si se numara printre multele bucurii din viata de proaspat parinte. Primele zambete ale nou-nascutului nu apar insa in relatie cu parintele sau cu alte persoane, ci sunt legate de procese fiziologice. Cand zambesc bebelusii prima data si cand putem vorbi de un zambet cu semnificatie sociala?

Citeste si:

Reflexele nou-nascutului si bebelusului

Comportamente normale ale bebelusului in primul an de viata

 

Primele zambete apar inca din perioada intrauterina, in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Nou-nascutii pot zambi la scurt timp dupa nastere, in timp ce dorm sau dupa alaptare. Aceste zambete sunt reflexe legate de procese fiziologice si nu apar in relatie cu parintele, dar sunt semnul unei dezvoltari normale a copilului.

Zambetul social - apare abia in jurul varstei de 2 luni (intre 6 si 8 saptamani) si este social fiindca vine ca raspuns la un alt zambet pe care copilul il primeste de la o alta persoana. Acest zambet este semn al unui creier ce se maturizeaza si este insotit de contact vizual cu persoana fata de care zambeste. Acum, bebelusul poate sa vada la distanta scurta, sa identifice obiectele si sa zambeasca la zambetul altuia. Un zambet social incurajeaza formarea relatiei de atasament si este o forma primara de comunicare intre parinte-copil.

Zambetul adevarat sau voluntar - apare in jurul varstei de 3 luni, cand copilul ofera zambete daca recunoaste persoana care ii apare in campul vizual sau daca vede ceva ce ii place. Un studiu realizat recent arata ca bebelusii mai mici de 4 luni, zambesc cu intentia de a-si face mama sa zambeasca. Acest lucru se intampla fiindca cel mic are un creier suficient de matur incat sa inteleaga ca zambetul poate fi folosit pentru a conecta oamenii intre ei.

Primul raset al bebelusului urmeaza si el in curand, in jurul varstei de 3-4 luni.

Ce spune zambetul despre dezvoltarea copiilor?

Zambetul este un indicator al nivelului de dezvoltare socio-emotionala al copiilor. In plus, demonstreaza ca cel mic are deja abilitati sociale dezvoltate, o vedere mult mai buna, un creier suficient de dezvoltat incat sa recunoasca fetele si obiectele, un sistem nervos capabil sa controleze zambetul din reflex si sa emita semnale catre muschii faciali pentru a genera un zambe social cu scopul de a conecta copilul cu alte persoane.

De asemenea, zambetul este si un semn ca cel mic incepe sa aiba emotii si intelege ca acestea au impact asupra celor din jurul sau.


Unii bebelusi vor zambi mai putin si mai tarziu decat altii, iar reperele de mai sus sunt doar orientative. Primul zambet social al copilului tau poate sa apara chiar si la varsta de 4 luni. Daca te asculta, are contact vizual si reactioneaza nonverbal la actiunile si cuvintele tale, dar inca nu zambeste, cel mai probabil inseamna ca este un bebelus normal, dar care nu are tendinta de a zambi foarte mult. Orice ingrijorari ai avea legate de dezvoltarea copilului tau, este important sa le discuti cu medicul pediatru.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe