characters characters

Gandirea magica la copii

Ce inseamna si cum o recunosti

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2021    |   1760 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

gandirea magica
Gandirea magica este o etapa normala in dezvoltarea copiilor, apare in intervalul 1-4 ani si consta in crearea de legaturi intre fenomene si evenimente care nu sunt asociate in realitate. Gandirea magica este prezenta si la adulti, sub forma superstitiilor sau compulsiilor, in cadrul tulburarii obsesiv-compulsive.

Citeste si:

Teoria mintii sau de ce prescolarul nu se poate pune in locul tau

Metacognitia - ce inseamna si cum ii ajuta pe copii in invatare


Cum se manifesta gandirea magica


Refuzul de a accepta schimbari sau rutine noi. In spatele refuzului incapatanat al copiilor de a folosi un alt pahar, de a purta o alta haina sau de a incerca o activitate noua se poate ascunde un rationament rezultat din gandirea magica.


Ritualuri sau obiecte speciale. Uneori, gandirea magica ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta – obiectele de confort, prietenii imaginari sau alte ritualuri inventate de copii sunt incarcate de semnificatii magice, deseori legate de protectie si siguranta. De exemplu, copiii dorm cu ursuletul preferat in brate pentru ca acesta ii apara de monstri sau folosesc doar o anumita farfurie, pentru ca aceasta influenteaza gustul alimentelor.

Temeri irationale si reactii imprevizibile. Gandirea magica inseamna ca un copil de 2-3 ani se poate teme de orice, in ciuda explicatiilor sau argumentelor logice oferite de parinti. De exemplu, teama ca scurgerea din cada este periculoasa.

Convingerea ca dorintele devin realitate. Anteprescolarii si prescolarii pot fi convinsi ca daca isi doresc sufficient de mult ceva, au puterea (magica) de a transforma acea dorinta in realitate. Aceasta convingere poate fi benefica, dar poate produce si probleme. De exemplu, cand copilul crede ca poate zbura daca se concentreaza si se arunca de la o inaltime considerabila.

Cum este recomandabil sa reactionezi in aceasta perioada?

Incearca sa ii oferi continuitate si predictibilitate in fiecare zi. Rutinele si programul previzibil il ajuta pe copil sa se simta in siguranta si il pot proteja de temeri irationale.

Nu il pedepsi pe copil pentru actiunile bazate pe gandirea magica si incearca sa ai rabdare cand vine vorba de temerile sale irationale.

Explica-i in cuvinte cat mai simple care este realitatea. Nu incerca neaparat sa il convingi, ci doar sa ii arati, cu blandete si calm, care sunt legaturile cauza-efect care explica fenomenele pe care inca nu le intelege.

Incurajeaza jocurile de rol. Cand copiii incep sa se joace de-a personajele din povesti, de-a doctorul etc., isi exerseaza gandirea magica. Aceasta etapa este importanta pentru intelegerea lumii inconjuratoare si pentru formarea gandirii in general. In timp, incepand cu 5-6 ani, copiii vor trece alternativ de la realitate la imaginatie in jocurile lor, un exercitiu esential pentru diferentierea celor doua.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe