Ce abilitati de viata este bine sa aiba preadolescentii
De la ce varsta incepe sa mearga singur cu autobuzul? Cand invata sa gateasca un fel simplu de mancare? Lythcott-Haims, autoarea cartii „Cum sa cresti un adult” si fost decan la Stanford, arata care sunt abilitatile pe care este bine sa le aiba preadolescentii inainte de inceperea liceului.
Sa gateasca.
Nu inseamna ca ar trebui sa isi gateasca pranzul sau cina in fiecare zi, dar este bine sa invete sa faca feluri simple de mancare. Astfel, atunci cand e nevoie sa ramana singur acasa pentru o zi sau doua, nu va trebui sa te ingrijorezi ca nu are ce manca. De asemenea, pachetul pentru scoala ar trebui sa poata fi lasat pe seama preadolescentului tau.
Cu cat timpul trece, cu atat copiii ar trebui sa isi dobandeasca aceste abilitati si increderea ca se pot descurca pe cont propriu.
Sa se trezeasca singuri, la timp.
Copiii trebuie sa invete in timp sa se trezeasca singuri, sa isi pregateasca hainele si sa se imbrace pentru scoala. Ce se intampla daca noi ca parinti continuam sa fim alarma de dimineata a copilului? Ce se intampla daca intr-o zi nu vom mai fi acolo pentru ei? Ne facem griji pentru note, pentru ceea ce invata si continuam cu ideea ca au nevoie de ajutorul nostru.”, explica autoarea. Astfel, poti sa iti obisnuiesti copilul sa isi seteze singur alarma pentru urmatoarea zi, si pentru a fi sigur ca nu adoarme, cere-i sa puna mai multe alarme. Cateva zile pana se obisnuieste, il poti urmari daca se trezeste sau nu, iar cand va intelege ca acest lucru e in responsabilitatea lui, isi va forma un obicei din a se trezi singur sau a ajunge la timp undeva.
Sa isi spele hainele.
Desigur ca nu o sa ii cerem sa isi spele la mana puloverele sau pantalonii, insa e important sa invete sa foloseasca masina de spalat si cum sa sorteze hainele. In plus, e bine sa ii invatam sa spele de mana sosetele sau lenjeria intima pentru ca se pot afla in situatii in care este nevoie sa faca acest lucru. Nu e o responsabilitate foarte mare, iar copiii isi pot exersa miscarile motorii si in acelasi timp pot invata mai multe despre propria igiena.
Sa se implice din proprie initiativa.
Acest lucru inseamna a lua in serios ceea ce trebuie sa faca, sa invete sa contribuie la bunastarea tuturor. „Copiii trebuie sa invete sa se ajute reciproc. Daca are frati de exemplu si unul dintre ei este obosit, celalalt ar trebui sa poata spune: Spal eu vasele in locul tau pentru ca esti obosit. Asta inseamna sa inveti sa oferi o mana de ajutor si sa fii acolo pentru cine are nevoie de tine”, sustine Lythcott-Haims. Obiceiul de a se intreba „Eu ce pot sa fac pentru a ajuta?” atunci cand se afla in situatii sociale ii va prinde bine si la locul de munca, unde initiativele sunt apreciate.
Sa se apere.
„Daca il cauti pe profesor sau pe director pentru a rezolva problemele pe care copilul tau le are, il inveti urmatorul lucru: nu esti competent si de aceea ma ocup eu de problema. In schimb ai putea sa iti inveti copilul cum sa aiba o discutie cu o persoana ce reprezinta autoritatea si sa se apere. ”
Incurajeaza-ti copilul sa isi recunoasca partea de vina de fiecare data, sa militeze pentru adevar si sa invete sa poarte discutii formale. De asemenea, e important sa stie cand anume poate sa vorbeasca si cand ar trebui sa taca si sa asculte.
Sa isi faca singur bagajele
Cand pleaca in tabara sau in fiecare dimineata cand merge la scoala, preadolescentul tau ar trebui sa fie responsabil de bagajul sau. Ajuta-l sa isi faca liste pentru bagajele importante, invata-l cum sa gandeasca aceasta lista si cum sa verifice daca nu a uitat ceva.
Aminteste-i in fiecare dimineata cateva din lucrurile esentiale pe care ar trebui sa nu si le uite acasa si invata-l sa recapituleze lista singur, in gand, de fiecare data cand pleaca dintr-un loc (exemplu: portmoneu, chei, mancare, teme, telefon, umbrela etc.)
Sa faca o comanda intr-un restaurant.
Un astfel de comportament ar trebui invatat mult mai devreme decat perioada liceului. Nu uita sa ii permiti sa faca singur alegerile cu privire la ce anume ar dori sa manance sau sa bea. Poti sa ii dai de ales intre doua-trei produse. In plus, invata-l bunele maniere la restaurant, cum anume sa poarte o conversatie, sa spuna ce isi doreste si sa nu uite sa multumeasca si sa trateze cu respect angajatii localului.
Sa discute cu strainii.
„Viata copiilor va fi impanzita de straini, iar regula Nu vorbi cu strainii va trebui incalcata. Adevarata regula ar trebui sa fie: Lasa-ma sa te invat cum sa discerni intre oamenii normali si oamenii ciudati, care par periculosi. Aceasta este adevarata abilitate utila.”, adauga Lythcott-Haims.
Sa faca singur cumparaturi.
La varste mai mici, il poti invata sa citeasca indicatoarele din supermarket-uri pentru a evita pericolul de a se pierde. Iar preadolescentii pot fi trimisi sa faca cumparaturi din supermarket sau alte magazine, desigur cu conditia ca lista sa nu depaseasca puterile lor fizice de a le transporta. :)
Sa foloseasca transportul in comun.
Exista parinti care cred ca nu ar trebui sa isi lase copiii de 17 ani sa mearga singuri cu trenul sau cu metroul. Dar poti privi lucrurile din alta perspectiva: exista copii care intra in armata la 17-18 ani :). Deci ar trebui sa fie capabili sa mearga singuri, in siguranta, cu metroul sau trenul. Daca i-ai invatat din timp cum sa se orienteze, cum sa aleaga persoanele de la care sa ceara ajutor si cum sa isi planifice o calatorie, nu ar trebui sa astepte pana la 20 ani pentru a folosi transportul in comun :).
Tu ce alte abilitati de viata crezi ca ar trebui sa isi dezvolte copiii cat mai de timpuriu?
Citeste si:
Ce abilitati de viata este bine sa aiba un adolescent de 18 ani
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
Adauga tu primul comentariu: