characters characters

10 intrebari care te ajuta in dezvoltarea personala

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 ianuarie 2024    |   733 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

10 intrebari pentru dezvoltarea ta personala
Schimbarile pozitive si cresterea personala se obtin cu efort concentrat si sustinut, cu practica si multa rabdare. Invatam pe tot parcursul vietii si tindem spre dezvoltare si crestere personala, iar pentru a reusi este nevoie sa incepem de undeva. Primul pas este de a ne trece intreaga existenta printr-un proces de evaluare de pe urma caruia sa aflam cine suntem, ce ne dorim si unde ne aflam in momentul de fata.

Citeste si:


Cum cresti un copil fericit? Acorda atentie dezvoltarii tale personale


Roata vietii - exercitiu de dezvoltare personala


Schimbarile pozitive si cresterea nu apar automat doar pentru ca noi ni le dorim. E nevoie sa planificam, sa acceptam disconfortul pe care il vom simti si mai ales sa actionam tintit asupra credintelor personale, autoeficacitatii percepute si asupra autocompasiunii. Iata 10 intrebari pe care sa ti le adresezi si care te vor ajuta in procesul de dezvoltare personala:

1. Care sunt valorile dupa care ma ghidez cand iau decizii? Valorile personale ne ghideaza in mod direct comportamentele si actiunile. Fiecare persoana are propriile valori, in fucntie de ce anume considera ca e important pentru el. Valorile insa trebuie sa fie reevaluate mereu si pot fi completate de altele noi.

2. Ce credinte am cu privire la propria persoana si care imi determina anumite tiparede comportament? Aceste credinte pot fi pozitive sau negative, pot fi propriile naratiuni despre noi insine sau ideile fixe despre cine suntem si ce ne ofera viata.

3. Ce obisnuiesc sa evit sau ce ma face sa imi fie frica cand ma gandesc la mine? Oamenii pot folosi diferite mecanisme de aparare, unele potrivite, altele dimpotriva, dezadaptative. Unii obisnuiesc sa fie prea protectivi cu ei insisi, in timp ce altii devin foarte defensivi in relatie cu alte persoane. A ne confrunta propriile imperfectiuni si a ne accepta partile mai putin bune ne poate ajuta sa ne intelegem mai bine.

4. Care e credinta mea centrala dupa care ma ghidez in viata? Aaron Beck, parintele terapiei cognitiv comportamentale sustinea ca exista anumite credinte centrale negative care ne influenteaza negativ modul de a gandi, de a simti si de a ne comporta. Astfel, credinte precum ”Nu merit sa fiu iubit”, ”Nu merit sa fiu ajutat” sau ”Nu sunt eficient” ne vor impiedica sa ne deschidem, sa ne cunoastem cu adevarat si sa crestem.

5. Unde m-am blocat in trecutul meu si ce ma impiedica sa merg mai departe? De exemplu, exista o greseala sau un esec in trecutul tau care te-au determinat sa renunti la un vis sau proiect de viitor? Exista un exemplu de ruptura intr-o relatie apropiata care te-a facut sa nu mai ai incredere in cei din jur si, implicit, sa te bucuri mai putin de relatiile tale sociale?Alteori, blocajele apar inca din copilarie - daca ni s-a spus ca nu vom reusi niciodata sa avem succes intr-un anumit domeniu sau daca au existat incidente traumatice pe care nu le-am abordat in profunzime. Descoperind aceste lucruri vom putea sa ne imbunatatim viata.

6. Care sunt lucrurile care ma provoaca sa ma comport intr-un anumit fel? De exemplu, ai o reactie emotionala intensa intr-un anumit tip de situatie, chiar daca alte persoane nu ar reactiona la fel? Poate te enervezi extrem de repede si de intens cand copilul tau are anumite gesturi sau cand partenerul tau de cuplu spune anumite lucruri. Sau poate tinzi sa eviti conflictele sau situatiile care iti creeaza stres, desi stii ca evitandu-le nu faci decat sa prelungesti stresul si sa incurajezi crearea unor consecinte mai neplacute. Adesea e vorba de lucruri aflate in interiorul nostru, de rani ascunse de timp ce au nevoie sa fie vindecate prin recunoastere, acceptare si iertare. 

7. Cum altfel as putea sa vad lucrurile? Intotdeauna exista alternative de a privi lucrurile si noi perspective ce ar putea sa ne fie mult mai de folos decat stilul pe care il avem de obicei de a analiza lucrurile. Te poate ajuta sa raspunzi la aceasta intrebare un exercitiu de imaginatie: Cum ar vedea situatia cu care te confrunti acum cel mai bun prieten al tau? Dar un specialist in domeniu? Dar o persoana pe care o admiri pentru rezilienta si optimismul ei?

8. Cat de mult efort sunt dispus sa depun pentru a fi proactiv? In general, cat de des iau initiative care ma ajuta sa cresc sau sa imi dezvolt abilitati? Este desigur mult mai usor sa ramanem in zona noastra de confort, insa cresterea si dezvoltarea au loc numai cand ne punem constient in situatii noi, necunoscute, provocative.

9. Fac ceva concret pentru a fi mai conectat cu cei din jur? Pentru fiecare persoana in parte, conexiunea inseamna ceva diferit. Unii au nevoie sa se simta emotional conectati, altii fizic, in timp ce altii vor sa simta ca rezoneaza mintal cu altii.

10. Fac eforturi pentru a ma conecta cu mine si a ma intelege mai bine? Cea mai lunga relatie pe care o avem in aceasta viata este relatia cu noi insine si este relatia din care avem cel mai mult de invatat. Unii  nu stim cum sa fim mai increzatori in propria persoana, cum sa integram in noi tot ceea ce asimilam din exterior. E important sa trecem adesea prin procese de autoreflectie pentru a sti care ne sunt nevoile, lipsurile, minusurile si plusurile. Numai asa vom sti unde avem de lucru.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe