Vinovatia in rolul de mama
Inainte de a deveni parinti, ne imaginam o multime de emotii si experiente pe care le vom simti. De multe ori, vinovatia nu se numara printre acestea. In curand insa, descoperim ca, pentru multe dintre noi, apar o multime de motive pentru care ne simtim vinovate in legatura cu ingrijirea si cresterea copilului.
Citeste si:
Sentimentul de vinovatie in randul mamelor
Motivele pentru care se simt vinovate mamele
Vinovatia in randul mamelor
Desigur, atat mamele, cat si tatii pot simti vinovatie in relatia cu copiii lor, insa mamele sunt in general responsabile de mai multe sarcini legate de cresterea celor mici, iar presiunea sociala legata de acestea este resimtita in special de ele. Iata cateva cauze frecvente pentru care mamele tind sa se simta vinovate:
- nu petrec suficient timp cu copilul sau nu ofera atentie copilului de fiecare data cand acesta o cere
- nu pot oferi din punct de vedere financiar tot ce isi doreste sau are nevoie copilul
- isi pierd rabdarea si devin agresive verbal fata de copil
- nu se bucura cu adevarat de timpul petrecut alaturi de copil – joaca li se pare monotona, sunt prea obosite sau stresate etc.
- isi doresc sa petreaca timp singure, in liniste
- petrec timp singure sau alaturi de alte persoane
- simt frustrare, furie sau resentimente pentru eforturile pe care le fac in rolul de mama, eforturi care deseori nu par a fi apreciate de cei din jur.
- fac alegeri care nu sunt recomandate sau sunt criticate de specialisti sau alti parinti, pentru ca nu pot gasi solutii mai rapide pe moment – de exemplu, ofera o gustare mai putin sanatoasa copilului
Mai ales in randul proaspetelor mamici, aceste motive pot deveni cauze intense de vinovatie, ingrijorare sau autocritica excesiva.
Cum poti reduce sentimentul de vinovatie
Primul pas este sa intelegi cauza vinovatiei. Cand observi ca te simti vinovata, incearca sa identifico care sunt exact gandurile care iti trec prin minte. “Copilul meu o sa fie traumatizat pentru ca am tipat la el.” sau “Sunt o mama rea pentru ca nu imi place sa ma joc cu copilul meu.” sunt exemple de ganduri care ne trec prin minte in astfel de situatii.
Cauta dovezi pentru a confirma gandurile negative. Toti parintii isi pierd rabdarea din cand in cand, important este cum reparam legatura cu copilul nostru si cum putem preveni izbucnirile verbale. Nu este obligatoriu sa iti placa sa te joci jocuri de copii,iar acest lucru nu te descalifica din rolul de mama.Incearca sa gasesti activitati care iti fac si tie placere, pe care le poti face alaturi de copilul tau.
Ai grija de nevoile tale. Acest indemn poate parea contraproductiv, insa deseori neglijarea propriilor nevoi duce la epuizare, frustrare si resentimente, care sunt chiar cauzele pentru care mamele au comportamente care le fac sa se simta vinovate. Cu cat ai mai multa grija de tine, cu atat poti fi un parinte mai bun.
Reformuleaza-ti asteptarile si standardele fata de rolul tau de mama. Nu este nevoie si nici posibil sa fii un parinte perfect tot timpul. Este nevoie sa fii un parinte suficient de bun. Acest lucru inseamna ca in cea mai mare parte a timpului acorzi atentie copilului atunci cand iti cere acest lucru, ca ii oferi afectiune astfel incat sa se simta iubit si ca ii arati apreciere pozitiva neconditionata. Nu este realist sa indeplinesti toate dorintele copilului tau, sa raspunzi imediat la toate cerintele sau nevoile lui ori sa ii controlezi tot timpul emotiile ori comportamentele.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: