characters characters

Un An Nou plin de bucurie

Recomandari pentru un An Nou mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 decembrie 2021    |   652 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

un an nou plin de bucurie
In fiecare an nou, ne propunem, pe cat posibil, sa aducem schimbari pozitive in viata noastra. Iata cateva recomandari care te pot ajuta.

Citeste si:

15 intrebari pentru finalul de an


Un obiectiv pentru un An Nou mai bun: scapa de procrastinare


Invata sa-ti gestionezi stresul si vei reusi sa rezolvi totul.
Stresul este cauza aparitiei mai multor probleme de sanatate si poate chiar sa inrautateasca problemele deja existente. Stresul favorizeaza imbatranirea organismului, deregleaza organismul din punct de vedere hormonal si duce la aparitia anxietatii, a fricii si iritabilitatii. Invata sa recunosti semnele stresului la nivelul corpului si mintii tale si sa contracarezi efectele sale folosindu-te de exercitii de respiratie, exercitii fizice, activitati relaxante, meditatie etc.

Somnul este extrem de important. Daca nu ai parte de suficient somn, totul in jur are de suferit. Deprivarea de somn deregleaza intregul organism, poate duce la cresterea in greutate, perturba sistemul imunitar, iar starea de spirit are si ea de suferit.

Inlocuieste evitarea cu abordarea directa a problemelor. Comportamentele de evitare devin foarte rapid un obicei daunator: amanam un proiect complex, dar important, evitam sa avem discutii dificile, dar care ne pot aduce schimbari pozitive in viata sau adoptam strategii ineficiente de gestionare a stresului. Toate acestea sunt alegeri usoare pe termen scurt, dar daunatoare pe termen lung. Cand incercam sa ne facem un obicei din a aborda imediat o problema, aceasta nu mai devine la fel de amenintatoare pe cat devine cand o evitam. Copiii pot fi invatati sa faca acelasi lucru cand vine vorba de scoala, proiecte extrascolare sau relatii sociale.

Aminteste-ti sa iti urmezi propriile asteptari si standarde. Multi oameni cauta sa fie ceea ce societatea cere. Din acest motiv, unii sunt nefericiti la locul de munca, in relatia pe care o au si in activitatile pe care le realizeaza. „Parintele perfect”, „copilul perfect” sau „familia perfecta” sunt doar idei deseori promovate in mass media si pe retelele de socializare din motive mai degraba comerciale. De aceea, in noul an, incearca sa iti indrepti mai mult atentia catre ce iti doresti tu cu adevarat si mai putin catre ce i-ar impresiona pe cei din jur. Acelasi indemn il poti adresa si copilului tau, iar daca ii oferi un model concret de comportament, cu atat mai bine.

Renunta sa incerci sa controlezi ce nu poti controla. Oricat de mult ne-am dori, nu avem control asupra tuturor lucrurilor care ne afecteaza, iar a incerca sa obtinem acest control duce la probleme emotionale precum anxietatea si depresia. Asadar, atunci cand esti frustrat, dezamagit sau furios in legatura cu o situatie, incearca sa iti raspunzi la intrebarea: „Ce pot sa controlez cu adevarat acum?”. Deseori, raspunsul este: „propria mea atitudine”. Mai ales in relatia cu copiii, aceasta strategie poate fi salvatoare.

Aminteste-ti de copilul din tine. Cine a spus ca trebuie sa fii extrem de serios daca esti adult? Foloseste-te de copilul din tine pentru a-ti dezvolta anumite abilitati, pentru a-ti explora creativitatea si a fi inventiv.

Nu pierde timpul asteptand momentul perfect pentru a incerca lucruri noi. Invata ca lucrurile nu trebuie sa fie perfecte pentru a functiona. Gandeste-te ce ai de facut si incepe cu pasi marunti. Lucrurile se asaza mereu din mers, iar greselile sunt o parte naturala a invatarii.

Reinvata sa iti asculti corpul. Majoritatea dintre noi am uitat sau nu am invatat niciodata cu adevarat sa ne ascultam semnalele fiziologice care ne alerteaza cu privire la nevoile fizice sau emotionale. Nevoia de odihna, de relaxare, de noutate, de siguranta emotionala se manifesta si fiziologic. Incearca sa asculti cu mai multa atentie semnalele date de corpul tau, pentru o mai buna stare fizica, dar si psihica. De exemplu, odihneste-te cand simti oboseala, stai in liniste atunci cand te simti coplesit de zgomote si nu te poti concentra, fa miscare atunci cand iti simti corpul rigid sau incordat etc. Deseori neglijam aceste nevoi deoarece consideram alte activitati mai importante. Insa cu cat suntem mai in forma din punct de vedere fizic, cu atat suntem mai eficienti si avem rezultate mai bune.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe