characters characters

Trei recomandari pentru o invatare mai eficienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 februarie 2019    |   3779 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

3 recomandari pentru o invatare mai eficienta
Daniel Goleman, autorul cartii ”Focus: the Hidden Driver of Excellence” sustine ca astazi procesam de 5 ori mai multa informatie decat oamenii care au trait cu 20 de ani in urma. Multitasking-ul ia tot mai mult avant cu toate ca s-a demonstrat de nenumarate ori ca este ineficient, iar nivelul de stres pe care il resimtim este tot mai mare, ceea ce favorizeaza aparitia a tot mai multe imbolnaviri si accidente cauzate de stres si lipsa de atentie.

Iata cateva sugestii despre cum poti sa imbunatatesti eficienta invatarii copilului tau:

Un singur lucru pe rand

Invata-l sa identifice multitasking-ul si sa il evite. Cand vine vorba de invatare, cele mai bune rezultate se obtin atunci cand copilul tau se concentreaza pe un singur lucru o data. Generatia digitala poate avea dificultati in a-si forma acest obicei, fiind deja obisnuiti sa scrie mesaje pe telefon in timp ce se uita la un video, de exemplu, dar este o abilitate care se va dovedi esentiala pe viitor.

Pauzele intre activitati diferite

Daca este prea putin motivat sa invete, propune-i sa incerce sa invete sau sa isi scrie temele pentru cel putin 30-45 minute, dupa care poate lua o pauza. Este important sa aplice principiul de mai sus: in acele 30-45 minute se va concentra doar asupra temei respective. Daca simte ca dupa 45 minute este captivat inca de subiect (are idei noi, a reusit sa rezolve o problema) poate continua fara pauza. De asemenea, pauzele sunt utile pentru momentele in care intervine oboseala: daca simte ca nu isi mai poate concentra atentia asupra lectiei, este recomandat sa se opreasca si sa se relaxeze.

O lista prioritati revizuite

Multi copii si adolescenti care aleg sa creeze liste cu lucrurile pe care le au de facut tind sa faca liste complete, care se pot dovedi extrem de lungi si care ii pot descuraja. Recomanda-i copilului tau aleaga trei lucruri importante si urgente de pe lista sa de sarcini si sa le treaca pe o foaie separata. Dupa ce le realizeaza pe acestea, poate trece la urmatoarele trei.

Alte recomandari care il pot ajuta pe copilul tau sa devina mai eficient:

  • Invata-l sa isi dedice un interval de timp activitatilor simple pe care le-a amanat mai mult timp. Va avea un sentiment de satisfactie care il va motiva sa continue sa invete sau sa se ocupe de alte proiecte. Le poate grupa in functie de cata atentie si energie ii vor necesita. De exemplu, daca mai are de completat un eseu inceput in urma cu cateva zile, este bine sa faca acest lucru la inceputul programului de studiu. Daca trebuie sa faca ordine in caiete si carti, poate face acest lucru la finalul zilei, cand va fi mai obosit.
  • Daca invata mai bine cu un coleg sau cu mai multi colegi, recomanda-i sa isi formeze un grup de studiu. Pentru copiii extravertiti, grupul de studiu poate fi o modalitate mai eficienta de invatare
  • Incurajeaza-l sa sarbatoreasca micile victorii. Daca a terminat o tema mai repede decat de obicei sau daca pur si simplu reuseste sa invete tot ce si-a propus in timp utile, este benefic pentru el sa se bucure de acest lucru.
  • Incurajeaza-l sa se priveasca pe el insusi ca fiind un copil organizat sau un copil care face eforturi sa devina organizat. Schimbarile in comportament (de exemplu, a invata la timp, fara intreruperi) sunt mai durabile si mai usor de facut daca le privim ca facand parte din identitatea noastra. Asadar, va fi mai usor sa isi formeze obiceiuri eficiente de invatare daca le asociaza cu cine este el: “Sunt/vreau sa fiu o persoana organizata si eficienta.”

O alta abilitate importanta pentru o invatare mai eficienta este metacognitia. Recomanda-i copilului sa se gandeasca la felul in care isi organizeaza temele si lectiile si la lucrurile pe care le-ar putea face mai bine data viitoare. Incercand mai multe strategii si tehnici de organizare si invatare, va reusi sa le gaseasca pe cele mai potrivite lui.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe