Traditii de Florii
Obiceiurile de Florii si legenda despre invierea lui Lazar sunt strans legate in traditia populara romana. Chiar si pentru persoanele mai putin religioase, obiceiurile si legendele care stau la baza lor pot fi interesante. Iata cateva dintre traditiile si obiceiurile de Florii.
Invierea lui Lazar
In sambata dinaintea Floriilor, Iisus Hristos l-a inviat din morti pe Lazar. Din acest motiv, in unele locuri, Floriile mai poarta numele si de Lazaritele, de la numele celui inviat. De asemenea, in sambata dinaintea Floriilor, femeile fac placinte si le dau de pomana.
Exista mai multe legende despre Lazar. Una dintre ele spune ca dupa ce a fost inviat de Iisus, Lazar a trait pe pamant fara sa mai zambeasca vreodata, traind doar cu gandul la Rai.
In alta legenda, Lazar cere mamei sale sa ii faca placinte, dar aceasta nu ii face pentru ca este ocupata sa toarca lana. Lazar incepe sa se tavaleasca pe jos in jurul mamei sale, se inteapa in fusul mamei sale si moare. Aceasta legenda este cantata in unele zone din tara de catre un grup de fete. Una dintre ele, Lazarita (sotia lui Lazar), este imbracata in alb, cu voal si flori pe cap. Aceasta merge in centrul grupului, cand inainte, cand inapoi, in timp ce celelalte fete, jucand rolul surorilor lui Lazar, plang moartea acestuia.
Traditii de Florii
Ramurile de salcie joaca un rol important in traditiile si obiceiurile de Florii. Salcia este considerata simbol al renasterii vegetatiei si al castitatii. In plus, salcia este mentionata in descrierea intrarii lui Iisus in Ierusalim, cand a fost intampinat de evrei care purtau ramuri de salcie inflorita.
Sfintirea ramurilor de salcie. In unele parti ale tarii se obisnuieste ca inainte de Florii, adultii, dar si copiii sa porneasca la cules de ramuri de salcie care vor fi sfintite la biserica. Apoi pot fi folosite pentru a impodobi crucile, mormintele, troitele, ferestrele, icoanele, usile si portile, considerandu-se ca protejeaza impotriva spiritelor rele. In unele zone, sunt infipte in pamant pentru recolte bogate, atarnate in pomii fructiferi sau vita de vie pentru rod bun sau sunt chiar purtate in jurul mijlocului, in timpul secerisului, pentru a preveni durerile de spate.
De asemenea, este raspandita credinta ca ramurile de salcie sfintite prevestesc ursitul. Fetele care doresc sa afle cine le va fi ursitul, obisnuiesc sa isi puna sub perna ramuri de salcie sfintite. Exista credinta ca ele aduc bucurie si frumusete fetelor si le vor ajuta sa isi viseze viitorul sot.
Legarea martisorului intr-un pom inflorit. La caderea serii, martisorul se agata de crengile unui pom inflorit, pentru a-l ajuta sa fie roditor tot anul.
De Florii se culeg flori. In aceasta zi, copiii si adultii deopotriva, culeg flori si diverse plante pe care le vor folosi pentru a incondeia ouale de Paste. La sate, dar si in unele familii de la oras se obisnuieste ca ouale sa fie vopsite natural si cu modele florale. Copiii fixeaza diferite forme de plante pe oua, dupa care mama, de regula scufunda ouale in apa clocotite cu coji de ceapa.
Surse:
Irina Nicolau - "Ghidul sarbatorilor romanesti" (Humanitas, 1998)
Ion Ghinoiu – “Zile si mituri. Calendarul Taranului Roman”
*Sursa foto https://www.flickr.com/photos/olibac/13515445995
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Traditii de Anul Nou in familie
Ce traditii de familie puteti adopta pentru Anul Nou? Iata cateva idei.
Adauga tu primul comentariu: