Traditii de Craciun in Romania
Traditiile de Craciun din Romania impletesc simboluri si obiceiuri crestine si precrestine, ajutandu-ne sa vedem aceasta sarbatoare in alta lumina, mai complexa si mai incarcata de semnificatie. Care sunt credintele populare si originile obiceiurilor si traditiilor noastre de Craciun? De ce se ofera mere si covrigi colindatorilor de Ajun? Ce se intampla in trecut in sate in seara de Ajun sau in ziua de Craciun?
Citeste si:
Iata ce spun etnografii despre traditiile si obiceiurile romanesti de Craciun.
Ajunul Craciunului: traditii romanesti
Credintele populare din zona rurala spun ca Mos Ajun a fost baci in slujba lui Mos Craciun, stapanul de oi in staulul caruia s-a nascut Isus Christos. In ziua de Ajun, copiii si adultii merg la colindat, de obicei copiii dimineata, iar adultii seara. Li se ofera covrigi, mere, colaci, nuci sau vin. Acestea au semnficatie crestina si precrestina: covrigii si colacii sunt asociat cu graul, simbol al rodniciei, dar considerat si trupul Domnului din sfanta impartasanie. Forma lor rotunda aminteste de discul solar, sarbatorit iarna in perioada precrestina. Nucile sunt un simbol al Crucii Domnului, prin forma miezului lor, iar merele amintesc de rascumpararea pacatului originar, arata Doina Isfanoni, cercetator etnolog al Muzeului Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti.
De asemenea, in ziua de Ajun, pentru a avea sanatate si noroc in anul care vine, se tine post complet.
Craciunul: traditii romanesti
Exista mai multe povesti romanesti legate de nasterea lui Isus, insa toate o au in centru pe Fecioara Maria, care este alungata si este nevoita sa caute un loc pentru a naste. Il gaseste intr-unul din staulele lui Mos Craciun. Sotia lui Mos Craciun (care se numeste Baba iova sau Craciuneasa) o ajuta pe Fecioara Maria sa nasca si din aceasta cauza este pedepsita de sotul ei, care ii taie mainile. Legenda spune ca Fecioara Maria ii da Craciunesei maini de aur, pentru a o ajuta sa ii inveleasca pruncul. La vederea acestei minuni, Mos Craciun intelege miracolul nasterii Mantuitorului.
In afara colindelor din Ajunul Craciunului, mai exista si colindele de dimineata, numite si „zori“. Acestea sunt rasplatite cu bani si daruri.
Steaua
In perioada dintre Craciun si Boboteaza sau numai in zele trei zile de Craciun in unele zone ale tarii, copiii umbla din casa in casa cu steaua. Acesti colindatori sunt numiti stelari, crai sau colindari. Traditia spune ca steaua este construita din lemn, cu o parte centrala rotunda (de obicei o sita veche), de care sunt atasate mai multe “coarne” triunghiulare (intre 6 si 12), invelite in hartie colorata si decorata cu ciucuri si clopotei.
In Muntenia, in noaptea de Ajun si in ziua de Sfantul Ion, exista obiceiul “Iordanitorilor”: baietii colinda din casa in casa, mimand slujba de Boboteaza. Grupul de colindatori este condus de un baiat care are rolul de preot, tinand o galeata cu “aghiazma”. Ceilalti inmoaie buchetele de busuioc in apa si stropesc gazdele, pe care le ridica in brate de trei ori. Gazdele care se numesc Ion sau Ioana sunt cautate in mod special, pentru a-i duce la rau sau fie “botezati”. Acestia pot evita botezul daca ofera ceva in schimb. De obicei se ofera carne, bani si bautura.
Junii Mariselului, obicei romanesc inclus in patrimoniul UNESCO
Marisel este un sat din Muntii Apuseni al carui obicei stravechi de Craciun a fost respectat pana in zilele noastre, fiind inclus pentru acest motiv in patrimoniul UNESCO. Junii sau tinerii necasatoriti din sat, imbracati in haine traditionale, colinda casele oamenilor imediat dupa slujba de Craciun. Cetele de tineri vin dinspre rasarit si dinspre apus, se aduna in centrul satului unde scot la dans fetele necasatorite, apoi colinda casele satenilor pentru a vesti nasterea lui Isus.
Surse: Vlad Manoliu, Sarbatori romanesti, Digi24
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Traditii de Anul Nou in familie
Ce traditii de familie puteti adopta pentru Anul Nou? Iata cateva idei.
Adauga tu primul comentariu: