Traditii de Craciun in lume
Perioada sarbatorilor de iarna este considerata una din cele mai frumoase de pe tot parcursul anului. Decembrie este cea mai festiva luna a anului, peste tot in lume. Iata cateva traditii de Craciun care sunt respectate in alte tari.
Traditii de Craciun in Australia
In Australia, Craciunul cade in mijlocul vacantei de vara a copiilor (care dureaza din decembrie pana in februarie), iar vremea frumoasa lasa oamenilor loc pentru mai multe activitati exterioare cu ocazia acestei sarbatori (picnic la plaja sau plimbari in natura).
Traditiile de Craciun aduse de colonistii englezi au fost adaptate la temperatura mai ridicata din Australia: povestea spune ca Mos Craciun vine cu o sanie trasa de canguri, iar pe felicitarile de Craciun apar deseori ursi koala, canguri sau ursi marsupiali, alaturi de flori si plante specifice („tufisul de Craciun”, ferigi sau glicina).
Masa de Craciun include traditionalul curcan la cuptor si se incheie cu o budinca in care se ascunde o moneda sau o alta surpriza, in amintirea zilelor goanei dupa aur, cand in budinca de Craciun era ascunsa o moneda de aur. Cine gaseste supriza din budinca va avea noroc tot anul viitor.
Copiii primesc cadourile in Ajunul Craciunului, iar uneori acestea sunt ascunse in perna lor sau sunt gasite pe masa, la micul dejun.
Colindele la lumina lumanarilor este traditia prin care oamenii se aduna in biserici sau parcuri si canta impreuna colinde, dupa lasarea intunericului, la lumina lumanarilor special produse pentru acest prilej.
Citeste si mai mult despre acest subiect:
Craciunul in Tarile Scandinave, Italia, Germania, Japonia si Letonia
Traditii de Craciun in Filipine
In Filipine, atmosfera de sarbatoare incepe sa se faca simtita inca din septembrie, cand apar primele decoratiuni de Craciun. Decoratiunile de Craciun sunt o parte importanta din traditiile de Craciun, din acest motiv existand si Festivalul felinarelor uriase, in sambata dinaintea Craciunului. Festivalul are loc de 100 de ani in orasul San Fernando si in timp a devenit o competitie, in care artistii se intrec pentru a crea cea mai fascinanta decoratiune caleidoscopica de Craciun. Initial felinarele erau realizate din hartie, acum insa sunt folosite sticla, metalul, plasticul si alte materiale. Majoritatea sunt in forma de stea (se numesc „parol”), insa au si forme mai complexe, cu modele caleidoscopice.
Poti vedea cateva exemple aici:
Traditii de Craciun in Suedia
In Suedia, sarbatorile de iarna incep cu Sfanta Lucia, pe 13 Decembrie. Lucia a fost o tanara crestina care si-a pus viata in pericol pentru a-i ajuta pe crestinii persecutati din Roma. Se spune ca pentru a putea transporta hrana si alte obiecte pentru crestini, purta pe cap lumanarile care sa ii lumineze calea. Copiii suedezi participa la serbari dedicate Sfintei Lucia purtant pe cap coroane de lumanari (uneori electrice, alteori, la varste mai mari, lumanari adevarate). Tot in Suedia, decoratiunile din paie sunt populare, semnificand faptul ca Isus s-a nascut intr-o iesle. In orasul Gavle, in fiecare an, este ridicata statuia unei capre din paie. Din 1966, de cand a fost construita prima data, statuia a fost arsa de mai multe ori. Poti afla povestea ei aici.
In Irlanda cu 13 zile inainte de Craciun, copiii sunt vizitati in fiecare seara de catre un trol, care le lasa cadouri in papucii curatati de copii si asezati langa fereastra. In total sunt 13 troli, fiecare cu cate un nume foarte haios. Copiii care nu au fost cuminti vor gasi in papuci felii de cartofi. De asemenea, exista si o pisica (Yule Cat) cu puteri miraculoase, care ii devoreaza pe cei care nu primesc haine noi inainte de Craciun.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
Alegerea cadourilor pentru cei mici in perioada sarbatorilor de iarna, poate fi o experienta plina de satisfactie, mai ales daca reusim sa aducem zambete pe fata copiilor. Daca pentru unii parinti este usor sa aleaga cadourile potrivite, pentru altii este un stres in plus fiindca nu se descurca prea bine la acest capitol.
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
Adauga tu primul comentariu: