Craciunul in lume
Craciunul este probabil cea mai populara sarbatoare din lume. Traditiile acestei sarbatori au radacini diverse, impletind credintele religioase cu alte traditii laice. Cum sarbatoresc Craciunul oamenii din alte tari si ce alte personaje aduc cadouri copiilor?
Craciunul in lume
Tarile Scandinave
In Suedia, dar si in Finlanda si Danemarca, sarbatoarea Craciunului incepe cu sarbatoarea Sfintei Lucia, pe 13 Decembrie. De Sfanta Lucia, cea mai mare fiica din familie se trezeste prima, imbraca o rochie alba, poarta o coroana cu 9 lumanari aprinse si ii trezeste si pe ceilalti membri ai familiei. In ziua respectiva, membrii familiei o vor numi „Lussi”. In aceasta zi, micul dejun este luat la lumina lumanarilor. In trecut vanatoarea sau pescuitul se realizau pe 13 decembrie doar la lumina tortelor. Lumina este in centrul acestei sarbatori, numele sfintei venind din cuvantul „lux”, care in latina inseamna lumina.
Finlandezii au credinta ca Parintele Craciunului, Mos Craciun traieste in nordul tarii lor, intr-o zona numita Korvatunturi. Oameni din intreaga lume obisnuiesc sa trimita scrisori in Finlanda, pentru Mos Craciun. In nordul tarii exista amenajat taramul lui Mos Craciun, ceea ce inseamna incasari uriase si o dezvoltare turistica foarte buna a zonei. Mancarea specifica de Craciun pentru finlandezi contine ficat, morcovi si cartofi cu sunca sau curcan la cuptor. In alte familii se obisnuieste sa se manance pateu de ficat sau peste in saramura. Salata de ciuperci este si ea foarte comuna. Craciunul miroase pe aceste taramuri inghetate a vin, ghimbir si alte arome puternice de condimente. Tot in aceste zile, oamenii isi amintesc de cei care au parasit aceasta lume si merg la morminte sa aprinda lumanari.
Italia
In Italia, de Craciun copiii sunt vizitati de Mos Craciun, dar peste cateva zile, pe 6 ianuarie, primesc cadouri din nou. De data aceasta, cadourile sunt aduse de La Befana, o vrajitoare binevoitoare. La Befana aduce cadouri copiilor cuminti sau carbuni copiilor care au fost „obraznici”.
Aceasta traditie a aparut din secolul XIII si a aparut din legenda crestina a nasterii lui Isus. Povestea spune ca Befana a fost rugata de cei trei magi de la Rasarit sa ii conduca la staulul unde s-a nascut Isus. Befana era prea ocupata, asa ca a refuzat sa ii ajute. Insa la scurt timp si-a dat seama ca a gresit, asa ca a adunat un sac de cadouri si a plecat in cautarea lui Isus. Pentru ca nu a reusit sa il gaseasca, Befana continua si azi sa calatoreasca prin lume, cautandu-l pe Isus in fiecare casa.
Vizita facuta de La Befana este sarbatorita cu mancare italiana traditionala, printre care si panetonne si reprezinta finalul perioadei de sarbatori de iarna.
Japonia
In Japonia, Craciunul nu este considerat neaparat o sarbatoare religioasa, datorita numarului mic de crestini din tara, dar este sarbatorit prin timpul petrecut alaturi de cei dragi, mese copioase si luminite decorative in orase. Cadourile in aceasta perioada a anului sunt aduse de Hoteiosho, un calugar budist, in ajunul Anului Nou. Despre Hoteiosho se spune ca are ochi la ceafa si este descris ca un batranel rotofei si vesel, la fel ca Mos Craciun.
Germania
Germanilor le place sa isi decoreze casele de Craciun. Multi pun lumanari in jurul geamurilor sau luminite. O alta traditie este realizarea unei coronite de brad numita ”Adventskranz”, pe care sunt asezate 4 lumanari. Advent inseamna ”vine”, cu referire la Craciunul care vine in 4 saptamani. In fiecare sambata a Adventului se aprinde cate o lumanare, pana cand, de Craciun, toate lumanarile sunt aprinse. In majoritatea familiilor exista cate o macheta care infatiseaza nasterea lui Iisus, cu figurine ale Mariei, Iosif, a pruncului si animalele din iesle. Parintele Craciunului, ”Der Weihnachtsmann”, aduce cadourile, dupa-amiaza tarziu in 24 decembrie, dupa ce oamenii se reintorc de la biserica. Un membru al familiei suna din clopotel si toata lumea se aduna in preajma bradului pentru a desface cadourile.
Letonia
In aceasta tara, incepand cu Ajunul Craciunului si continuand timp de 12 zile, copiii gasesc cadouri sub brad.
In tara noastra, sarbatorile de iarna incep cu ziua de 6 decembrie, cand toti copiii il asteapta pe Mos Nicolae sa le aduca cadouri in ghetutele curatate asezate in apropierea ferestrei. In preajma zilei de 20 decembrie, oamenii sacrifica porci pe care ii gatesc in moduri variate de Craciun. In seara de Ajun si de Craciun, copiii canta colinde din casa in casa si primesc fructe, colaci, dulciuri sau bani in schimb. In prima zi de Craciun, toata lumea se transforma fie in gazde, fie in musafiri, urmand ca in ziua de dupa sa schimbe rolurile. Astfel, Craciunul reprezinta 3 zile in care se reunesc toti membrii familiei in jurul mesei.
Surse:
History.com
ScientificAmerican.com
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/trombone65/16020066361/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii
Alegerea cadourilor pentru cei mici in perioada sarbatorilor de iarna, poate fi o experienta plina de satisfactie, mai ales daca reusim sa aducem zambete pe fata copiilor. Daca pentru unii parinti este usor sa aleaga cadourile potrivite, pentru altii este un stres in plus fiindca nu se descurca prea bine la acest capitol.
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
Adauga tu primul comentariu: