Tipuri de terapii benefice copiilor cu sindrom Down
Care sunt optiunile parintilor copiilor cu sindrom Down pentru a-i ajuta pe acestia sa isi puna in valoare potentialul si pentru a se adapta cat mai bine? Citeste in continuare despre tipurile de terapii la care pot apela parintii copiilor cu sindrom Down.
1.TERAPIA OCUPATIONALA. Terapia ocupationala este un tip de terapie care stimuleaza persoanele in a dobandi independenta in toate activitatile desfasurate. Ajuta la imbunatatirea deprinderilor cognitive, intelegere si coordonare motrica. Cu ajutorul terapiei ocupationale, copiii pot invata sa interactioneze cu membrii familiei, dar si sa dezvolte relatii sociale.
2.TERAPIA COMPORTAMENTALA APLICATA (ABA). Terapia comportamentala aplicata este un studiu terapeutic al comportamentului. Metoda ABA ajuta la : mentinerea anumitor comportamente necesare adaptarii la mediul social, invata copilul abilitati noi, generalizeaza comportamentele dintr-o situatie in alta, reduce comportamentele care pot ingreuna invatarea.
3.TERAPIA PRIN ARTA (ART TERAPIA). Terapia prin arta inseamna utilizarea terapeutica a artei cu scopul de a ajuta copilul sa dezvolte abilitati de comunicare si sa-si exerseze propria capacitate de relationare cu ceilalti. Art-terapia utilizeaza : pictura, sculptura, muzica, poezia, literatura, teatru si dansul.
4.LOGOPEDIE. Logopedia este disciplina psihopedagogica ce se ocupa cu educarea si reeducarea (terapie corectiva) limbajului. Logopedia studiaza natura si formele de manifestare ale tulburarilor de limbaj si propune metode de corectare adecvate.
5.KINETOTERAPIE. Kinetoterapia este un tip de gimnastica medicala ce urmareste: corectarea posturii, aliniamentul corpului, cresterea rezistentei si a fortei musculare, reducerea sensibilitatii, corectarea deficitului respirator si relaxarea.
6.TERAPIA CU AJUTORUL ANIMALELOR. Terapia cu ajutorul animalelor sprijina activitatea depusa in terapiile conventionale si se utilizeaza pentru generarea unor comportamente pozitive. Se pot utilize: catei, cai (indicati pacientilor cu probleme de schema coroprala), pesti (induc o stare de relaxare), rozatoare mici, pasari, iepuri, delfini (s-au constatat progrese in dezvoltarea capacitatilor motorii si concentrarii asupra unei sarcini de indeplinit, dar si un progres in dezvoltarea vocabularului), pisici (diminueaza starea de anxietate si depresie).
7.TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP. Jocul cu nisip este folosit ca terapie in cazul copiilor, dar si in cazul adultilor.Trateaza traume, depresii ,conflicte. Nisipul are efecte kinestezice, iar jocul are efect terapeutic. In terapia prin jocul cu nisip (sandplay) sunt imbinate jucariile cu nisipul, apa si jocul.
8.TERAPIA ACVATICA (HIDROTERAPIA). Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Terapia cu apa imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile: brate, maini, picioare, degete.
Tipuri de Terapii, Aurelia Ilie, “Felicitari, aveti un bebelus!” (Brosura)- Asociatia Angels Down, 2013
Cristina Calarasanu Membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.
-
7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.
-
Exercitii pentru motricitatea grosiera a copiilor 1
Joaca fizica este modalitatea principala prin care prescolarii isi dezvolta motricitatea grosiera. Ce inseamna aceasta, de ce este importanta pentru dezvoltarea copiilor si cum o putem incuraja?
Adauga tu primul comentariu: