characters characters

Taramuri, tinuturi si lumi fantastice

Propus de: Anca Munteanu   |   20 iulie 2010    |   6223 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cu totii ne amintim ca am auzit despre tinutul Ghionoaiei, despre  Olimp, despre Atlantida, despre Hades, despre taramuri “de dincolo”. Sa ne gandim putin la starea pe care o avem cand ne “intalnim” cu aceste tinuturi, fie citind romane SF, povesti, fie cand le visam sau cand copiii ne vorbesc sau ne intreaba despre ele. “Mami, exista viata pe alte planete?”, “Tati, cand a disparut Atlantida? Oare mai exista?”, “Oare exista viata pe alte planete?”.
 
 
Avem fiecare in mintea noastra o reprezentare despre aceste lumi, tinuturi sau taramuri. Ele toate sunt ceva pe care nu il percepem direct, nu il vedem, nu il vizitam in mod direct, real, ci doar imaginar. Ne inchipuim despre cum era viata zeilor in Olimp, despre cum traiesc fiinte fantastice in ceruri, pe fundul oceanului sau in interiorul pamantului. Toti suntem fascinati de aceste lumi si toate productiile care fac referire la ele sunt foarte seducatoare.
 
Ca este vorba despre Jules Verne, despre Star Trek, despre Hades, despre Padurea Adormita, ni le imaginam ca pe niste locuri in care este posibil ceea ce in lumea noastra reala nu este. Ele sunt impliniri ale dorintelor noastre inconstiente, de putere, de nemurire, de intoarcere a timpului, de transformare, de vindecare. Si cum toate aceste lucruri nu sunt posibile, este nevoie sa existe un taram, un tinut, o alta lume in care domnesc alte legi si in care este posibil imposibilul!

Care sunt caracteristicile acestor lumi? Fireste, fiecare are legile ei si ele ne sunt prezentate atat in basme, cat si in jocuri sau filme. Sunt tinuturi in care este mereu iarna, altele in care este mereu intuneric, in unele ziua dureaza o clipa, iar noaptea la fel. Unele sunt populate de fiinte fantastice, altele sunt pline de pericole, pentru a trai in ele sunt necesare masuri speciale, tehnici de lupta, de supravietuire, caacteristici rare, puteri deosebite.

O alta caracteristica este modul in care se face intrarea in aceste lumi
, intrucat nu oricine are acces. Sunt spatii privilegiate in care este nevoie de anumite performante pentru a intra. Sa ne gandim numai prin cate incercari trebuie sa treaca eroii din basme pentru a pasi pe un taram magic, la cate pericole sunt supusi si ce avantaje au cand reusesc!

Lumea in care suntem in vise este una la care ne putem gandi cu totii. Schimbarea mereu posibila a unui spatiu cu altul, trecerea dintr-unul in altul (suntem intr-un loc dar e ca si cum am fi in altul, un loc se schimba si imediat suntem in cu totul alta parte) face diferenta fata de lumea reala. Ceea ce este negat este distanta, parcurgerea ei. Totul este la un loc, trecerile sunt instantanee.

Auzim adesea vorbindu-se si despre “lumi paralele” si despre “lumea de dincolo”. Exista conceptii mai generale, mai raspandite despre aceste lumi, dar si unele mai originale. Fiecare are in sinea lui o reprezentare pentru aceste “lumi”, reprezentare care apare in vise sau in productiile sale artistice, in jocuri sau in fantasme.

Daca ne referim la lumea copilariei, tinuturile magice sunt extrem de numeroase si de diverse. Corabia piratilor, desertul, Polul Nord, frontul de lupta, fundul oceanului, adancul pamantului, interiorul unui vulcan, cel mai inalt varf de multe, cerul, iadul sau chiar  interiorul corpului unui animal gigantic – iata cate locuri unde jocul poate avea loc! Cum ajung copii acolo? Fie prin simpla localizare verbala initiala: “Ziceam ca suntem in interiorul vulcanului”, “Suntem in gradina fermecata a palatului”, fie parcurgand un drum, intrand printr-o poarta, rostind o formula magica.

Ceea ce numim “lume virtuala” este si ea o lume, in care este posibil ceea ce nu este in realitate. Jocurile, dar si avantajele oferite de tehnologia actuala ne permit accesul in aceasta lume. Este adevarat ca putem vorbi cu persoane aflate la mare distanta, ca putem trimite texte, fotografii, melodii si filme care ajung intr-o clipa in alt colt al pamantului, ca putem face plati, cumparaturi fara sa iesim din propria casa, ca putem afla informatii fara sa ne ridicam de pe scaunul din fata calculatorului. Deosebirea dintre real si ireal pare sa fie din ce in ce mai neclara.

Vom aborda in curand lumea complexa si fascinanta a jocurilor video care este o lume in sine in care putem intra usor, dar ne putem si pierde uneori.

Pana atunci asteptam din partea voastra toate comentariile, parerile si experientele pe care ni le puteti povesti!


Psiholog Anca Munteanu
cpap.anca@gmail.com
www.psihanaliza-de-familie.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Jocuri de iarna
    Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
    19 decembrie 2022   

    Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.

Mai multe