Stresul in familie
Stresul afecteaza intreaga familie, uneori evoluand fara sa ne dam seama pana cand ne afecteaza viata de zi cu zi. Ne obisnuim astfel cu un stil de viata mai putin sanatos, cu agitatie si oboseala la cote ridicate. Iata cum poti sa iti dai seama ca familia ta e prea stresata si este nevoie sa iei masuri pentru a rezolva situatia.
Stresul in familie: cum sa manifesta
Nimeni nu doarme destul.
Cand parintii sunt stresati, copiii preiau deseori agitatia lor si de multe ori acest lucru le afecteaza somnul. Somnul insuficient ne face mai iritabili, mai putin capabili sa ne concentram atentia si sa rezolvam probleme, lucruri care contribuie indirect la cresterea nivelului de stres.
Pentru a te asigura ca fiecare doarme atat cat trebuie, propune o ora de somn mai repede cu cel putin 30 de minute decat de obicei. Afla de cate ore de somn au nevoie copiii, in functie de varsta.
Tipati mai des
Stresul ne afecteaza autocontrolul, astfel incat unul dintre semnele stresului este violenta verbala. Iritabilitatea si lipsa rabdarii duc la ridicarea tonului sau la cuvinte mai putin prietenoase. Cand observi ca iti pierzi rabdarea sau folosesti un ton mai ridicat fata de cei din jur, este momentul sa iei o pauza. Poti sa iti acorzi cateva minute pentru a te relaxa sau sa ceri o imbratisare din partea copilului sau partenerului tau de viata. Iata ce este bine sa stii despre tipatul la copii si ce poti sa faci daca ai tipat la copil.
Luati mai rar masa impreuna.
Cand stresul ne afecteaza, mesele in familie devin momente neplacute, pe care copiii, dar si parintii pot incepe sa le evite. O recomandare a specialistilor este formarea unui ritual prin care fiecare membru al familiei spune un lucru pozitiv despre ceilalti membri ai familiei: un compliment sau un „multumesc” pot insenina ziua unui copil sau adult stresat.
Vorbiti mai putin si mai rar.
In momentele de stres, deseori, copiii se izoleaza si refuza sa mai comunice cu parintii, dar si cu prietenii lor. Daca observi ca in mod constant cei mici evita sa povesteasca ce au facut la scoala sau ca incearca sa incheie cat mai repede discutiile cu tine, este momentul sa iei masuri. Concentreaza-te pe rezolvarea de probleme si nu pe reprosuri sau pe gasirea vinovatului.
Gaseste modalitati de relaxare astfel incat sa eviti sa ajungi la epuizare.
Apar probleme de sanatate
stresul poate avea efecte asupra intregului organism. Copiii pot acuza dureri de stomac, de cap, pot avea cosmaruri, in timp ce adultii se pot plange de dureri de gat, de spate sau migrene. Cu cat nivelul de stres e mai ridicat, cu atat sistemul imunitar are de suferit. Pentru a ajuta organismul sa isi revina dupa perioade de incordare si stres, se recomanda practicarea unui sport cel putin o data pe saptamana, plimbarile in aer liber si micile excursii. O alta sugestie pentru reducerea stresului familiei este reorganizarea programului. Acest lucru implica aerisirea zilelor, reorganizarea activitatilor si o mai buna impartire a sarcinilor intre toti membrii familiei.
Tu cum faci fata stresului familiei tale?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/97481684@N08/13966480422
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: