characters characters

Ziua Internationala a Fetelor si Femeilor in Stiinta

11 februarie 2020    |   876 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Internationala a Fetelor si Femeilor in Stiinta
„Pentru a face fata provocarilor secolului XXI, trebuie sa ne valorificam intregul nostru potential. Acest lucru necesita demontarea stereotipurilor de gen. Cu ocazia acestei zile Internationale a Fetelor si Femeilor in Stiinta, va invit sa punem punct inegalitatii de gen in stiinta.”
(Antonio Guterres, Secretar General ONU)

In prezent, mai putin de 30% din cercetatorii din intreaga lume sunt femei. Potrivit UNESCo (date din anii 2014-2016), doar aproximativ 30% dintre studente aleg sa urmeze facultati din domenii STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica). La nivel global, fetele reprezinta un procent scazut in facultatile de tehnologia informatiei (3%), stiinte naturale, matematica si statistica (5%) si in inginerie, manufactura si constructii (8%).

Prejudecatile si stereotipurile de gen le indeparteaza pe fete si pe femei de domeniile stiintifice, iar acest lucru este vizibil chiar si in fictiune. In filmele realizate in 2015, doar 12% dintre personajele cu profesii din domeniile STEM au fost feminine.


Istoria acestei zile


Pentru a facilita accesul si participarea egala si completa a fetelor si femeilor in stiinta, Adunarea Generala a ONU a adoptat in 2015 ziua de 11 februarie ca Zi Internationala a Fetelor si Femeilor in Stiinta.


Toate statele membre ONU sunt invitate pe 11 februarie sa organizeze activitati si evenimente care sa promoveze accesul egal al fetelor si femeilor la educatie, pregatire, activitate profesionala si luarea deciziilor in domeniile stiintei.


Miscarea pentru participarea egala a femeilor in stiinta a inceput in anii '70, cand ONU a declarat 1975 Anul International al Femeilor, iar anii 1975-1985 au fost declarati Decada Femeilor. In 1979 a fost adoptata Conventia pentru Eliminarea tuturor formelor de discrimare impotriva femeilor, cu scopul de a defini in mod explicit discriminarea impotriva femeilor si de a adopta la nivel national o strategie care sa puna capat acestei discriminari. In 2014, 145 de tari semnasera aceasta conventie, insa acest lucru nu inseamna ca femeile nu mai sunt supuse discriminarii in viata de zi cu zi.


De exemplu, potrivit ONU, la nivel global:

continua sa existe inegalitati privind castigul financiar al femeilor si barbatilor - femeile sunt inca platite cu aproximativ 20% mai putin decat barbatii.

  • 60% dintre persoanele analfabete din lume sunt femei
  • 1 din 3 femei este victima violentei fizice sau sexuale din partea barbatilor
  • 22% dintre locurile parlamentare sunt ocupate de femei

Citeste si:

Cum incurajezi interesul fetelor pentru stiinta

Fetele au aceleasi abilitati matematice ca baietii

Fetele se tem mai mult de matematica si stiinta decat baietii

Cadrele didactice subestimeaza aptitudinile matematice ale fetelor


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu