characters characters

Vinovatia la copii si aparitia depresiei la maturitate

Copiii care se simt excesiv de vinovati risca sa sufere de depresie la maturitate

20 ianuarie 2016    |   941 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

vinovatia la copiiVinovatia, resimtita la intensitate extrema, reprezinta unul dintre simptomele depresiei la adulti. Un studiu recent publicat de Universitatea Washington din St. Louis a aratat insa ca vinovatia excesiva traita in copilarie este legata de o parte a creierului esentiala in mai multe tulburari psihice, precum depresia, anxietatea, tulburarea obsesiv compulsiva si tulburarea bipolara.

Astfel, trairea constanta a sentimentului de vinovatie in cazul copiilor este asociata cu riscul ca acestia sa sufere de simptome depresive in perioada de adult, sustin cercetatorii. Studiile arata ca exista diferente la nivel cerebral intre copiii care prezinta stari excesive de vinovatie in mod repetat si copiii care nu prezinta aceste sentimente. Iar trairea repetata a sentimentului de vinovatie in copilarie ii pune in riscul de a dezvolta depresie in perioada adulta.

Studiul a fost realizat de-a lungul a 12 ani, timp in care cercetatorii au studiat schimbarile aparute in creierul a 145 de copii de varsta scolara. Mai exact, a fost studiata zona care regleaza perceptia, constiinta de sine si emotia, numita insula anterioara. Parintii copiilor au completat chestionare care sa identifice un nivel ridicat de vinovatie resimtit de copii (scuze repetate pentru greseli minore sau sentimente de vinovatie pentru lucruri care s-au intamplat cu mult timp in urma). Sentimentul excesiv de vinovatie la copii a fost corelat cu o dimensiune mai mica a insulei anterioare, iar aceasta este la randul ei corelata cu tulburari de sanatate mintala precum tulburarile de anxietate, depresiea si schizofrenia.

„Copiii cu nivele ridicate de vinovatie au un volum mai mic al insulei anterioare ceea ce prezice aparitia depresiei”, sustine Joan Luby, unul din autorii studiului. Cercetarea de fata sugereaza ca experientele timpurii au un impact foarte puternic asupra modului in care creierul se dezvolta.

Studiul este important fiindca atrage atentia parintilor cu privire la strategiile de parenting folosite. Tacticile de parenting care incurajeaza sentimentele de vina la copii pot da nastere la furie si stres, dar si la simptome specifice anxietatii si depresiei (retragere in sine si izolare, incredere in sine scazuta etc.).

De asemenea, autorii atrag atentia asupra faptului ca intre 4 si 12 ani, tulburarile de sanatate mintala sunt latente, iar identificarea copiilor care prezinta un risc ridicat pentru acestea este esentiala pentru a lua masuri de prevenire.

Sursa: TheAtlantic.com


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu