characters characters

Unschooling-ul: ce rezultate poate da la maturitate

Cum evolueaza copiii care nu au fost educati la scoala

03 aprilie 2017    |   1333 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

unschooling rezultate
Cum evolueaza copiii ai caror parinti decid sa renunte cu totul la scoala, alegand alternativa unschooling? Unschooling-ul presupune renuntarea la un curriculum si libertatea copilului in a alege ce, cum si cat invata.

In anul 2011, doi cercetatori, Peter Gray si Gina Riley au intervievat 232 de parinti care au ales sa nu isi trimita copiii la scoala pentru a urma un anumit curriculum, ci sa ii educe acasa, conform principiilor care definesc unschooling-ul.

Atitudinea parintilor fata de unschooling s-a dovedit a fi in mare parte extrem de pozitiva, acestia declarand ca starea generala a copiilor si capacitatea lor de invatare s-a imbunatatit semnificativ, la fel ca si armonia din familie. Principalele provocari ale parintilor au provenit din nevoia de a-si apara alegerea in fata familiei si prietenilor si de a-si depasi propriile convingeri si prejudecati legate de educatie.

Aceste rezultate au inspirat un alt sondaj, realizat de data aceasta cu ajutorul adultilor care au trecut prin experienta de unschooling pentru o anumita perioada in viata. La sondaj au participat 75 de adulti care faceau parte din trei categorii: cei care nu au fost niciodata la scoala, cei care au fost la scoala din prescolaritate pana la gimnaziu , cei care au fost la scoala din gimnaziu pana la liceu.

Alegerea de a nu fi educat la scoala aduce atat avantaje, cat si dezavantaje. Insa toti participantii au declarat ca avantajele au depasit dezavantajele. Printre avantaje, respondentii au enumerat:

  • libertatea si timpul de a alege ce vor sa invete
  • posibilitatea de a descoperi mai repede interesele si aspiratiile
  • descoperirea unor domenii diverse
  • mai mult timp pentru dezvoltarea abilitatilor relevante in domeniile care ii interesau
  • niveluri de motivatie intrinseca si independenta mai ridicate
  • o viata sociala mai bogata in interactiuni cu copii si adulti de varste diferite
  • o trecere relativ lina la rolul de adult: „In multe feluri, inca din primii ani am inceput viata ca un adult, responsabila pentru gandirea si actiunile mele.” a declarat una dintre participantele la sondaj.

Mai mult de o treime dintre participanti au declarat ca nu pot gasi dezavantaje in ceea ce priveste unschooling-ul. Printre dezavantaje, o parte dintre cei care au raspuns la interviu au amintit:

  • etichetarea celor din jur care nu sunt de acord cu aceasta forma de invatare
  • un anumit grad de izolare sociala (dificultati de a socializa cu copii de varsta similara care merg la scoala si care au un altfel de orar)
  • dificultatea de a se adapta la stilul de gandire si valorile copiilor scolarizati, de aceeasi varsta

O mare parte dintre participantii la studiu au mai declarat si ca experientele lor sociale au fost mult mai pozitive si mai satisfacatoare. Copiii si-au facut prieteni la activitatile si atelierele la care au participat, la actiunile de voluntariat, in comunitatea locala, iar unul dintre aspectele cele mai apreciate la aceste relatii de prietenii a constat in varstele variate ale acestora.

Copiii familiilor care au fost educati acasa au urmat o forma de studii superioare (83% dintre ei), iar adaptarea lor la mediul academic nu a fost extrem de dificila. 11% dintre participanti au declarat ca au simtit ca au ramas in urma din punct de vedere academic (cel mai frecvent la matematica), dar au reusit sa recupereze diferentele depunand mai mult efort. Cel mai mare avantaj al copiilor care au studiat acasa a fost identificat de catre acestia ca fiind capacitatea de a se automotiva si de a-si organiza independent invatarea. Iar o data intrati la facultate, una dintre cele mai frecvente nemultumiri cu privire la educatia formala a fost lipsa de curiozitate si de motivatie a colegilor lor.

In ceea ce priveste evolutia din punctul de vedere al carierei, cei care au fost scoliti acasa au ales domenii diferite, de la producatori de film, asistenti, antreprenori, fotografi si alte functii de management. De asemenea, domeniile tehnologice si stiintifice nu au fost evitate.

In ceea ce priveste independenta financiara a participantilor, 63 dintre cei 75 au raspuns la chestionare despre profesia lor. Mai mult de 75% dintre acestia au declarat ca sunt independenti din punct de vedere financiar, iar restul erau fie studenti, fie parinti care stateau acasa, sau aveau mai putin de 21 ani.

Care este secretul succesului educatiei in afara scolii? Implicarea parintilor in educatia copiilor din studiu a variat, insa au avut in comun constientizarea faptului ca un copil are nevoie de interactiuni diverse cu lumea din jur pentru a invata si a creste armonios. Astfel, atunci cand parintii au gasit experiente diverse in afara scolii si au avut incredere in educatia informala, unschooling-ul a avut succes.

Sursa: Kqed.org


*Sursa foto: Pixabay.com, autor: Pezibear


Citeste si:


Invatamantul la domiciliu: homeschooling


Homeschooling: avantaje si dezavantaje

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu