characters characters

UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinati deloc nici inainte ca pandemia de COVID-19 sa intrerupa actiunile de imunizare la nivel global

27 aprilie 2020    |   480 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

unicef vaccinuri copii
In timp ce lumea asteapta cu disperare un vaccin, pandemia de COVID-19 continua sa se extinda pe intreg mapamondul. Milioane de copii risca sa nu beneficieze de vaccinurile vitale impotriva rujeolei, difteriei si poliomielitei din cauza intreruperii programelor de vaccinare. Potrivit ultimelor informatii, majoritatea tarilor au suspendat campaniile de imunizare in masa impotriva poliomielitei, iar 25 de tari au amanat campaniile de vaccinare antirujeolica a populatiei, in concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Chiar si inainte de pandemia de COVID-19, in fiecare an, 20 de milioane de copii cu varsta mai mica de un an nu aveau acces la vaccinuri impotriva rujeolei, poliomielitei si altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu varsta mai mica de un an nu au fost vaccinati in 2018, multi dintre ei traind in tari cu sisteme sanitare deficitare. Avand in vedere actualele perturbari, aceasta situatie ar putea conduce la epidemii dezastroase in 2020 si mai tarziu.

„Miza nu a fost niciodata atat de ridicata. Pe masura ce COVID-19 continua sa se raspandeasca la nivel global, demersurile noastre pentru furnizarea de vaccinuri vitale copiilor sunt critice”, a declarat Robin Nandy, consultant principal si coordonatorul programelor de imunizare in cadrul UNICEF. „Intreruperea activitatii serviciilor de vaccinare din cauza pandemiei de COVID-19 pune in pericol soarta a milioane de copii”.

Primele zece tari cu venituri ridicate in care, in perioada 2010-2018, existau copii carora nu li s-a administrat prima doza de vaccin antirujeolic

1. Statele Unite ale Americii: 2.868.000

2. Franta: 680.000

3. Regatul Unit:585.000

4. Italia: 482.000

5. Japonia: 386.000

6. Canada: 363.000

7. Germania: 195.000

8. Australia: 155.000

9. Chile: 155.000

10. Spania: 141.000

Se estimeaza ca, intre 2010 si 2018, 182 de milioane de copii nu au primit prima doza de vaccin antirujeolic, adica o medie anuala de 20,3 milioane de copii, potrivit unei analize a UNICEF. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca acoperirea globala cu prima doza de vaccin antirujeolic este de doar 86%, mult sub rata de 95% necesara pentru prevenirea epidemiilor de rujeola.

Cresterea numarului de copii nevaccinati a dus la aparitia unor focare alarmante de rujeola in 2019, inclusiv in tari cu venituri ridicate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit si Franta.

La nivelul tarilor cu venituri mici, decalajul in ceea ce priveste acoperirea vaccinala antirujeolica era deja alarmant si inainte de COVID-19. In perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare numar de copii sub un an carora nu li s-a administrat prima doza de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmata de Republica Democrata Congo (6,2 milioane), Afganistan (3,8 milioane), Ciad, Madagascar si Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare.

In Romania, de la inceputul epidemiei de rujeola, in 2016, s-au inregistrat 19.813 cazuri, din care 64 de decese, marea majoritate fiind in randul copiilor. In perioada 13.04.2020 – 17.04.2020 au fost raportate 57 de cazuri confirmate in patru judete: Satu Mare, Cluj, Bihor, Timis.

Pe langa situatia rujeolei, potrivit noilor profiluri regionale elaborate de UNICEF, s-au inregistrat discrepante majore in ceea ce priveste imunizarea la nivel general. In Africa, a crescut numarul copiilor care nu au beneficiat de vaccinuri in ultimii ani din cauza cresterii natalitatii si a stagnarii programelor de vaccinare. De exemplu, in Africa de Vest si Centrala, rata acoperirii vaccinale a stagnat la 70% in cazul difteriei, tetanosului si a tusei convulsive (DTP3) – fiind cea mai mica din toate regiunile, la 70% in cazul poliomielitei si la 71% in cazul rujeolei. Aceasta a condus la epidemii repetate de rujeola si poliomielita in tari precum Republica Democrata Congo. Totodata, se estimeaza ca 3,2 milioane de copii din Asia de Sud nu au avut acces la niciun vaccin in 2018. In Africa de Est si de Sud, numarul copiilor nevaccinati a ramas in mare parte neschimbat in ultimul deceniu, mai precis aproape 2 milioane. Toate regiunile se confrunta in prezent si cu epidemii de COVID-19.

UNICEF furnizeaza vaccinuri esentiale in zonele care se confrunta cu epidemii, acolo unde este posibil acest lucru, pentru imunizarea copiilor si refacerea stocurilor curente. In Republica Democrata Congo, de exemplu, UNICEF sprijina guvernul cu vaccinuri si echipamente de protectie in vederea continuarii activitatii de imunizare in provincia Nord-Kivu unde, de la 1 ianuarie si pana in prezent, s-au raportat peste 3.000 de cazuri de rujeola. Și in Uganda, UNICEF ofera 3.842.000 de doze de vaccin poliomielitic oral bivalent (VPOb) pentru imunizarea a 900.000 de copii cu varste sub un an. Copiii primesc trei doze de vaccin poliomielitic inaintea implinirii varstei de un an.

In timp ce lumea este prinsa in cursa pentru realizarea si testarea unui nou vaccin impotriva COVID-19, UNICEF si partenerii din cadrul Initiativei impotriva Rujeolei si Rubeolei si Gavi, Alianta pentru Vaccinuri, indeamna guvernele si donatorii:

  • sa sustina programele de vaccinare, garantand totodata siguranta personalului medical si a comunitatilor;
  • sa stabileasca planuri privind imunizarea fiecarui copil nevaccinat la finalul pandemiei;
  • sa contribuie la refacerea completa a stocurilor Gavi, avand in vedere ca alianta va oferi sprijin viitoarelor programe de imunizare;
  • sa se asigure ca, in momentul in care va fi disponibil, vaccinul impotriva COVID-19 va ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el.

„Copiii care nu au acces la vaccinuri nu trebuie sa ramana neprotejati impotriva bolilor pe tot parcursul vietii”, a afirmat dr. Seth Berkley, director executiv, Gavi, Alianta pentru Vaccinuri.

„Printre consecintele pandemiei COVID-19 nu trebuie sa se numere si recrudescenta la nivel mondial a altor boli fatale, precum rujeola si poliomielita”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu