characters characters

UNICEF: Nu lasati copiii sa devina victime ascunse ale pandemiei de COVID-19

13 aprilie 2020    |   311 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

unicef
99% dintre copiii din intreaga lume sunt supusi unor forme de limitare a libertatii de miscare din cauza pandemiei; 60% dintre copii traiesc in tari in care s-au impus masuri de izolare totala sau partiala

Declaratia Directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore

Bucuresti, 11 aprilie 2020 – Lumea este unita in lupta comuna impotriva unui inamic invizibil. Toate eforturile noastre se concentreaza asupra masurilor de evitare sau tratare a COVID-19, iar consecintele grave cu care ne vom confrunta multa vreme dupa incetarea pandemiei – efectele invizibile ale acesteia – inca nu sunt in atentia tuturor. Aceasta atitudine trebuie sa se schimbe.

Copiii si tinerii nu doar contracteaza COVID-19, ci sunt si printre cele mai grav afectate victime ale acestei boli. Daca nu luam acum masuri pentru a atenua efectele pandemiei asupra copiilor, urmarile COVID-19 vor aduce prejudicii ireparabile viitorului nostru comun.

Conform analizei noastre, 99% dintre copiii si tinerii cu varsta sub 18 ani din intreaga lume (2,34 miliarde) traiesc intr-una din cele 186 de tari in care, din cauza COVID-19, se aplica o forma sau alta de limitare a libertatii de miscare. 60% dintre copiii din lume, adica 1,4 miliarde de tineri, traiesc intr-una din cele 82 de tari in care se aplica masuri de oprire totala (7%) sau partiala (53%) a activitatilor economice si sociale.

Stim ca tinerii si persoanele cele mai vulnerabile sufera cel mai mult in timp de criza. Situatia nu este cu nimic diferita in timpul acestei pandemii. Raspunderea noastra este sa prevenim suferinta, sa salvam vieti si sa ocrotim sanatatea fiecarui copil. De asemenea, trebuie sa ne ingrijim ca masurile de control al COVID-19 sa fie luate pe baza datelor stiintifice, pentru a reduce la minim si a preveni pagubele colaterale, impunand masuri de limitare a duratei acestora.

Un prim pas in aceasta directie este ca acum, in vremuri de potentiala recesiune globala, sa rezistam tentatiei de a nu face o prioritate din investitiile in viitorul nostru. Cu investitii mai mari, acum, in educatie, protectia copiilor, sanatate, nutritie, acces la apa potabila si salubritate, omenirea va reusi sa atenueze pagubele provocate de aceasta criza si sa evite crize viitoare. Lumea se va deschide din nou si, odata deschisa, capacitatea celor mai slabe sisteme sanitare va fi indicatorul care ne va arata cat de bine vom face fata unor amenintari viitoare.

State si comunitati din intreaga lume trebuie sa colaboreze pentru a raspunde acestei crize. Asa cum am invatat in mod dureros in ultimele doua luni, pana nu vom avea un vaccin, prezenta coronavirusului in orice colt al lumii va ramane o amenintare pentru intreaga omenire. Trebuie sa luam acum masuri de consolidare a sistemelor de sanatate si a altor servicii sociale adresate copiilor, pentru a promova prioritatile de dezvoltare globala in fiecare tara de pe glob.

Saptamana aceasta, UNICEF lanseaza Agenda de actiune globala, cu scopul de a proteja cei mai vulnerabili copii. Agenda are sase piloni: 1) Mentinerea sanatatii copiilor; 2) Asigurarea apei potabile, serviciilor de salubritate si igienei pentru copiii vulnerabili; 3) Continuarea educatiei copiilor; 4) Sprijinirea familiilor pentru a-si acoperi necesitatile si a-si ingriji copiii; 5) Protejarea copiilor impotriva violentei, exploatarii si abuzului; 6) Protejarea copiilor refugiati, imigranti si afectati de conflicte armate.

In lipsa actiunilor urgente, actuala criza sanitara risca sa devina o criza a drepturilor copiilor. Doar colaborand putem sa asiguram sanatatea, siguranta si educatia milioanelor de fete si baieti.

In domeniul sanatatii, COVID-19 are potentialul de a coplesi sistemele sanitare fragile din tarile cu venituri mici si medii, precum si de a submina multe dintre progresele realizate in ultimele decenii in ceea ce priveste supravietuirea, sanatatea, alimentatia si dezvoltarea copiilor. Sistemele de sanatate din multe tari erau deja subrede. Inainte de criza provocata de COVID-19, 32% dintre copiii cu simptome de pneumonie din lume nu ajungeau la medic. Ce se va intampla cand COVID-19 va lovi cu toata forta? Deja observam perturbari ale serviciilor de imunizare, fapt care aduce mai aproape amenintarea unor epidemii provocate de boli pentru care exista vaccinuri, cum ar fi poliomielita, rujeola sau holera. Daca sistemele de sanatate nationale, deja supuse unor solicitari considerabile, ajung sa fie depasite de situatie, este posibil ca mult mai multi nou-nascuti, copii, tineri si femei insarcinate sa devina victime ale altor boli decat cea provocata de coronavirus. In aceeasi masura, multe programe de alimentatie sunt acum perturbate sau suspendate, asa cum sunt programele comunitare de depistare si tratare timpurie a copiilor subnutriti. Trebuie sa actionam acum, pentru a conserva si consolida sistemele de alimentatie din fiecare tara din lume.

De asemenea, spalatul mainilor si celelalte masuri de igiena personala nu au fost niciodata mai importante decat acum, pentru a ne proteja si a-i proteja pe cei din jur. Insa pentru multi copii, apa, serviciile de salubritate si grupurile sanitare raman un vis. La nivel global, 40% din populatie, 3 miliarde de oameni, nu au in casa dotarile necesare pentru a-si spala mainile cu apa si sapun, iar ponderea ajunge la aproape 75% in tarile cele mai putin dezvoltate. Haideti sa facem astfel incat fiecare gospodarie, scoala si unitate sanitara sa dispuna de dotarile necesare pentru mentinerea unui mediu igienic si sanatos.

In domeniul educatiei, a fost intrerupt parcursul scolar al unei intregi generatii de copii. Inchiderea unitatilor de invatamant a perturbat educatia a peste 1,57 miliarde de elevi si studenti (91%) din intreaga lume. Din situatii anterioare in care au fost inchise scolile, stim ca elevii, mai ales fetele, care nu frecventeaza cursurile perioade indelungate de timp prezinta o probabilitate redusa de a reveni la scoala dupa redeschidere. Inchiderea unitatilor de invatamant blocheaza si accesul la programe de alimentatie derulate prin intermediul scolii, fapt care conduce la cresterea ratei de malnutritie. Educatia si potentialul unei intregi generatii de elevi poate sa sufere. Niciodata nu a fost mai important sa intensificam masurile de promovare a educatiei si sa sporim investitiile in invatamant.

Impactul socio-economic al COVID-19 va fi resimtit cel mai puternic de copiii cei mai vulnerabili din lume. Multi dintre acestia deja traiesc in saracie, iar consecintele masurilor de combaterea a COVID-19 pot sa adanceasca lipsurile cu care se confrunta. In timp ce milioane de parinti se lupta pentru a-si pastra sursele de trai si de venit, guvernele trebuie sa amplifice masurile de protectie sociala – sa asigure plase de siguranta sociala si prestatii in bani, sa protejeze locurile de munca, sa colaboreze cu angajatorii in sprijinul parintilor care muncesc si sa promoveze prioritar politici ce asigura familiilor serviciile care salveaza vieti: sanatate, alimentatie si educatie.

Din situatii anterioare de urgenta sanitara stim ca, atunci cand scolile sunt inchise, serviciile sociale sunt intrerupte si libertatea de miscare este restrictionata, copiii sunt expusi unor riscuri accentuate de exploatare, violenta si abuz. De exemplu, inchiderea scolilor in timpul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, in perioada 2014 – 2016, a avut ca efect cresterea fara precedent a numarului de cazuri in care copiii au fost supusi exploatarii prin munca, neglijarii sau abuzului sexual, dar si a numarului de sarcini in randul adolescentelor. De cele mai multe ori, actele de violenta impotriva copiilor au loc chiar in familie. In majoritatea tarilor, mai mult de 2 din 3 copii sunt supusi pedepselor violente aplicate de cei care ii ingrijesc. Ce se intampla oare cand acesti copii nu pot parasi domiciliul si nu mai au contact cu profesorii, prietenii sau serviciile de protectie? Si, in timp ce milioane de copii isi gasesc calea de comunicare cu lumea prin tehnologiile digitale, cum putem sa ii protejam de riscurile si potentialele consecinte negative ale interactiunilor online? Este esential sa existe o miscare sociala pentru eliminarea violentei si abuzurilor impotriva copiilor, dupa modelul miscarii de eliminare a violentei impotriva femeilor. Cu cat incepe mai curand o astfel de miscare, cu atat vom avea o lume mai buna.

In timp ce reactionam la pandemia provocata de COVID-19, nu trebuie sa uitam de copiii care traiesc deja in situatii de criza umanitara. Se preconiza oricum ca 2020 va fi un an in care mai multe persoane decat oricand vor avea nevoie de ajutor umanitar, iar vulnerabilitatile copiilor din tarile afectate de crize vor persista. Acum vedem ca actuala pandemie accentueaza aceste vulnerabilitati, expunand copiii unor pericole provenite din doua surse. Secretarul General al ONU a lansat un Plan global privind raspunsul umanitar in contextul COVID-19. Depinde de comunitatea internationala sa isi uneasca eforturile in sprijinul celor mai vulnerabili copii, cei despartiti de familie si de camin, promovandu-le drepturile si protejandu-i de raspandirea virusului.

In cele din urma, ocrotirea copiilor in mijlocul acestei crize inseamna sa asiguram disponibilitatea si accesibilitatea unor produse si materiale care salveaza vieti, asa cum sunt medicamentele, vaccinurile, materialele de igiena si materialele educationale. Actuala pandemie de COVID-19 pune presiune pe sistemul global de productie si de logistica. Tinand cont de principiile distributiei echitabile, noi conlucram cu mediul de afaceri pentru a asigura productia si achizitia bunurilor esentiale. Dorim sa sprijinim tarile, in special cele ale caror sisteme de sanatate sunt suprasolicitate, sa aiba acces egal la materialele necesare combaterii COVID-19. De asemenea, trebuie sa avem grija ca restrictiile de deplasare, interzicerea exporturilor si presiunile la care sunt supuse capacitatile de productie sa nu ne impiedice sa procuram si sa transportam bunuri absolut necesare interventiilor noastre umanitare si programelor de sanatate, educatie, apa si salubritate pe care le implementam.

In prezent, in timpul restrictiilor impuse de pandemie, ne intereseaza sanatatea noastra si a celor dragi, dar nu trebuie sa uitam de milioanele de copii care risca sa devina victimele ascunse ale acestei pandemii. Noi, acum, suntem responsabili pentru viitorul acestor copiii si pentru felul in care va arata lumea lor.

Pentru informatii suplimentare despre COVID-19 si indrumari privind protejarea copiilor si familiilor, vizitati: www.unicef.org/romania/ro/coronavirus

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu